Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gips als ideale gevelschil

Gips als ideale gevelschil

Tot één jaar lang kan Weather Defence, de nieuwe gipsen spouwplaat van Siniat, worden blootgesteld aan wind en regen. Dat maakt het een ideaal middel om een gebouw snel en efficiënt wind- en regendicht te maken. Begin oktober lanceerde de fabrikant van gipsplaatoplossingen, onderdeel van de ETEX Groep, deze ‘revolutionaire’ spouwplaat.

Siniat gevelschilHoutskeletbouw met geventileerde gevel.

Volgens Siniat is Weather Defence  ‘een revolutie voor de bouwsector’. Het bedrijf is er als eerste fabrikant in geslaagd om een spouwplaat in gips te ontwikkelen die buiten kan worden toegepast. “Doordat zowel de binnen- als buitenzijde van deze plaat gehydrofobeerd is, biedt hij een hoge weerstand tegen weersinvloeden. Het gebouw is meteen wind- en regendicht en hoeft dus niet te worden afgedekt met een regenscherm. Verder is hij enorm tijdwinstgevend door de eenvoudige plaatsing en montage”, vertelt productmanager Toon Plompen.

Onbrandbaar
De nieuwe spouwplaat is bij uitstek geschikt voor lichtgewicht structuren in hout- en staalskeletbouw. Met een brandreactieklasse A1 (volledig onbrandbaar) en een brandbeschermingsvermogen K2 10 voor de 12,5 mm plaat en K2 30 voor de 20 mm plaat biedt Weather Defence een zeer goede brandprestatie. De onderliggende lagen van de gevel hoeven niet extra te worden beschermd, zelfs bij een gevelbekleding in hout. De plaat kan ook dienen als beschermingsplaat voor brandbare gevelisolatie zoals PUR of PIR. Brandoverslag tussen verdiepingen is dan niet meer mogelijk.

Duurzame oplossing
Weather Defence is een milieuvriendelijk product, wat de duurzaamheid van een project verhoogt. “Door deze plaat te gebruiken, zijn de BENG-normen gemakkelijker te halen”, vertelt de productmanager. “De gipskern bestaat uit tot wel 30% gerecycled gips en verbetert de thermische prestatie van skeletconstructies. Ook is een goede luchtdichtheid verzekerd. Bovendien bevat de plaat geen formaldehyde of andere gevaarlijke stoffen. Het is de ecologisch betere oplossing.”

Siniat gevelschilDe Siniat Weather Defence plaat werd toegepast als brandbeschermende en luchtdichte spouwplaat op de massieve houtskeletbouw.

Totaalpakket
Siniat kan niet alleen de spouwplaat leveren, maar ook alle benodigde materialen om hem zo optimaal mogelijk af te werken, zoals een afdichtingstape die net als de plaat zelf een wind- en regendichtheid van een jaar heeft en een siliconenkit waarmee de brandveiligheid is gegarandeerd. Zo biedt de gipsplaatproducent zijn opdrachtgevers een totaaloplossing.

Mundo-a
Kantorencomplex Mundo-a in het Belgische Borgerhout is één van de eerste projecten waar de Weather Defence plaat is toegepast. In dit pand komen bedrijven te zitten die zich bezighouden met duurzaamheid, milieu en sociale economie. Plompen: “De architect was op zoek naar een plaat die zowel brandbeschermend als ecologisch verantwoord was. Onze plaat bleek het best aan deze eisen te voldoen. Hij is als brandbeschermende en luchtdichte spouwplaat op de massieve houtskeletbouw gemonteerd, achter een gevelbekleding van groen gekleurde keramische dakpannen.”   

Tekst Margot Visser     |    Beeld Siniat
Uitgelichte afbeelding: 
De skyline kleurt paars met de Weather Defence plaat.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.