Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gezonde gebouwen door slimme raamventilatie
Schoollokaal met slanke GEZE Slimchain kettingmotor, uitgevoerd met IQ Box KNX-interface.

Gezonde gebouwen door slimme raamventilatie

Mechanische ventilatie is mooi, natuurlijke ventilatie is beter. GEZE heeft als missie om gebouwen gezond te maken met slimme raamsystemen voor zowel nieuw als bestaand vastgoed. Ideaal om onder andere de problematiek van slecht geventileerde scholen aan te pakken.

Uit de Volkskrant van 1 oktober jl.: Doekle Terpstra, die het coördinatieteam voor ventilatie leidt, vertrouwt erop dat een nieuwe handleiding met praktische ventileeradviezen ‘Siberische omstandigheden’ kan voorkomen. De adviezen variëren van ramen voorzien van een kierstand tot het verwijderen van omkastingen van radiatoren om ze beter te laten verwarmen. “Omkastingen doen wij niet, maar voor ramen hebben wij alle oplossingen in huis”, vertelt salesmanager Martijn van Dort van GEZE. “Deze oplossingen zijn niet alleen handzaam en veilig in gebruik, maar kunnen ook bijdragen aan energiebesparing.”

Gymlokaal met GEZE Slimchain.

Natuurlijke ventilatie

We leven, werken en leren in steeds beter geïsoleerde gebouwen. Dit zorgt voor lagere verwarmingskosten, maar vraagt om slimme ventilatie om gebouwen op efficiënte wijze te ventileren en beluchten. Van Dort: “Veel mensen voelen zich niet op hun gemak in ruimtes waarin de ramen altijd dicht zijn. Het alternatief is gereguleerde, natuurlijke ventilatie via ramen die frisse lucht van buiten naar binnen brengen. Automatiseer je dat met sensoren voor luchtkwaliteit, dan levert dat voor scholen een slimme oplossing voor een beduidend beter binnenklimaat.”

Slimme beheersing

“We merken een slechte luchtkwaliteit pas op als het te laat is”, vervolgt Van Dort. “De efficiëntie daalt, mensen worden slaperig of krijgen hoofdpijn door oplopende CO2-niveaus. De situatie wordt erger door stofdeeltjes die verdampen van meubels of tapijten. Dat is te ondervangen met gemotoriseerde ramen die worden bediend door sensorsignalen. Een slimme beheersing van het binnenklimaat is in staat om de windsterkte en -richting, externe temperaturen, neerslag, kamertemperaturen, luchtvochtigheid en CO2-waarden van de binnenlucht te bepalen en het openen en sluiten van de geautomatiseerde ramen hierop af te stemmen.”

Close-up Slimchain.

Warmte

Naast CO2 produceren mensen ook veel warmte. In de zomer verwarmt de zon de ruimte vaak nog meer. Natuurlijke ventilatie kan deze ongewenste warme lucht uit een lokaal verdrijven en frisse, koele lucht van buiten naar binnen zuigen. Tijdens de koele nachten biedt vrije ventilatie natuurlijke klimaatbeheersing. Dit zorgt automatisch voor een goede luchtkwaliteit zonder energie te verbruiken voor het leveren en koelen van de lucht. Van Dort: “Op basis van de wensen van de opdrachtgever, de architect of de installateur kunnen wij elke oplossing uitwerken en deze ook koppelen aan systemen voor brand- en vluchtveiligheid, rook- en warmteafvoer en klimaatinstallaties. En toch behoudt de gebruiker de mogelijkheid om in te grijpen, bijvoorbeeld met raamknoppen binnen handbereik. Deze automatisch systeemsoorten zijn daarom erg gewild.”

Breed assortiment

De raamsystemen van GEZE zijn geschikt voor een breed scala aan raamvormen, -ontwerpen en -afmetingen, en voor zowel ramen in het dak als in de gevel. Het aanbod bestaat uit elektrische kettingaandrijvingen, elektrische asaandrijvingen en vergrendelingsaandrijvingen en handbediende systemen. Alle systemen zijn toepasbaar in nieuwbouw- én renovatieprojecten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.