Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse Scholen

Gezond naar school voor een paar euro per dag

LIFB-scholen-Euromate
Euromate Pure Air Shield 3300 (PAS) in een lokaal van een basisschool in Breda. (Foto: Marjan Sins)

Tekst | Tjerk van Duinen

Beeld | Euromate

25 november 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Schoolbesturen van menig onderwijsinstelling, groot en klein, bevinden zich in een spagaat. Ze hebben een inventarisatie gedaan naar de staat van de gebouwinstallaties en de luchtkwaliteit in de klaslokalen. Vervolgens krijgen ze een overzicht van de benodigde maatregelen om dit op orde te krijgen en de enorme kosten die daarmee gepaard gaan. “Veel besturen haken dan af”, vertelt Annelies de Jong, marketingmanager van Euromate. “Ik heb met meerdere partijen gesproken die, vooral met corona erbij, wel de grote druk ervaren om iets aan de problematiek te doen, maar de financiële consequenties te ingrijpend vinden. Daarvoor hebben wij een goede oplossing met een simpele boodschap: ‘schone lucht voor elke leerling vanaf €2 per leerling per maand’.”

Luchtkwaliteit op scholen ligt volop in de aandacht. Organisaties die daar verantwoordelijk voor zijn, in de regel schoolbesturen, krijgen vanuit ouders en vanuit de eigen medewerkers de vraag: hoe zit het met mijn school, is de luchtkwaliteit voldoende, zijn aanpassingen noodzakelijk? De Jong: “Als ze dan een inventarisatie van het vastgoed doen, is in 80% van de gevallen de conclusie dat het niet goed geregeld is. Vooral de coronapandemie en het net begonnen griepseizoen indachtig, hebben de probleemgebouwen gewoon veel te weinig luchtwissels en daardoor geen schone lucht voor leerlingen en docenten. Om een gezond luchtklimaat te krijgen, zijn aanpassingen nodig die tot wel 20.000 euro per lokaal kunnen kosten, afhankelijk van de staat van het gebouw en de installaties en de mogelijkheden tot verbetering. Ook een SUVIS-regeling helpt dan meestal niet om de financiële horde te nemen.”

Krachtig en betaalbaar

Met een Pure Air Shield 3300 (PAS) van Euromate worden al deze problemen ondervangen, stelt De Jong. “Deze plug-and-play luchtreiniger filtert effectief vervuiling en aerosolen uit de lucht. Het apparaat is compact maar krachtig genoeg om een lokaal schoon te krijgen en te houden en zorgt voor een betere luchtstroming. Een gebouw met natuurlijke of mechanische ventilatie kun je met een vijfde van de kosten veilig maken. Wij stellen dat onze luchtreiniger voor twee euro per leerling per maand schone en veilige lucht kan bieden. Dat klinkt al beter behapbaar dan 20.000 euro per lokaal bij het aanpassen van mechanische ventilatie. Ik kan me voorstellen dat er ouders zijn die zeggen: dat wil ik ook voor mijn kind, we starten een actie om zo’n apparaat in de klas mede te bekostigen. Ouders doen dit in Duitsland bijvoorbeeld, waardoor scholen deze stap makkelijker kunnen nemen.”

Betaalbare oplossing voor schone lucht.

Luchtwissels

De Pure Air Shield 3300 (PAS) kan per uur 600 tot 2.800 m3 lucht reinigen. “Daarmee kun je bijvoorbeeld in een gebouw dat volgens het Bouwbesluit 2012 is uitgevoerd met mechanische ventilatie de bestaande tweevoudige capaciteit in luchtwissels in stand 3 opvoeren naar een vijfvoudig in luchtwissels. Een oud gebouw zal vooral in de koude maanden meer nodig hebben doordat de ramen minder snel geopend kunnen worden. Je kunt dat eenvoudig moduleren door tijdens de les te verversen op een lagere stand van 1.300 m3/h met 34 dB(A) en vooraf en in de pauzes op een hogere stand de lucht te spoelen. In een bezet klaslokaal hoor je hem nauwelijks.” 

De hele dag fris

De luchtreiniger haalt 99,9997% van de zwevende deeltjes en aerosolen uit de lucht en is gecertificeerd door de SGS. De Jong: “De Pure Air Shield is ook heel geschikt voor scholen in de buurt van industrie en wegen. Daar haal je met natuurlijk ventileren vaak meer ellende in huis. ‘s Avonds aanzetten, ’s ochtends weer allemaal fris van start. We geven vijf jaar garantie en werken enkel met Europese kwaliteitsonderdelen. En na vijf jaar gaat zo’n apparaat nog heel wat jaren mee. Maar het grote voordeel ligt natuurlijk bij de leerlingen en docenten. De scholen draaien weer op volle capaciteit dus zitten ze weer met tientallen bij elkaar in een ruimte. Heeft er één griep, zit een week later een veelvoud ziek thuis. Niet nodig met een Pure Air Shield 3300. Iedereen is langer geconcentreerd en de docent kan aan het eind van de dag zonder hoofdpijn naar huis.”    

Bezoek de website van Euromate voor meer informatie – www.euromate.com

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht