Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Gezond en comfortabel wonen in The Cube

DYKA-Op-de-Dreef-71-DYKA-Op-de-Dreef-01b-DYKA—Op-de-dreef—P
Een uitdaging tijdens de uitvoering waren met name de korte doorlooptijd en krappe bouwlocatie, in combinatie met de omvang van het project.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | DYKA

21 januari 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In oktober 2021 hebben de eerste studenten hun intrek genomen in The Cube; een markant studentenwooncomplex in Utrecht Overvecht met 639 studentenwoningen, een collectieve daktuin, een fietsenkelder en 1.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen. Het aanbod aan appartementen is gevarieerd: van zelfstandige appartementen met eigen faciliteiten zoals een keuken en douche tot grotere studio’s voor o.a. stellen en PhD-studenten. Ook zijn er 12 woningen geschikt voor mindervaliden en 90 units gegroepeerd in woongroepen. De studenten kunnen tevens terecht in een modern ingerichte lounge en sfeervol ingerichte bibliotheek- en studieruimten. Tot slot beschikt The Cube over een sportfaciliteit, een buitensportveld op de eerste verdieping en twee wasbarren.

The Cube sluit aan bij de Utrechtse ambitie van Healthy Urban Living. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw is nadrukkelijk aandacht besteed aan een gezond en comfortabel woonklimaat. Verantwoordelijk voor het ontwerp van de studentenwoontoren is TEAM V architectuur. Van Wijnen vestiging Lelystad verzorgde de bouw. In opdracht van deze hoofdaannemer stond Linthorst Techniek in voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. “Op basis van het definitieve ontwerp van VIAC Adviseurs hebben wij de detailengineering van alle installaties verzorgd”, vertelt Ronald Ruisch, projectleider bij Linthorst Techniek. “De realisatie van de E-installaties is door ons uitbesteed aan Huussen, terwijl we de W-installaties volledig in eigen beheer hebben uitgevoerd. The Cube functioneert gasloos en is voorzien van diverse moderne ontwikkelingen op energiegebied. Om te voldoen aan de strenge EPC-berekening van 0,13 is het gebouw bijvoorbeeld aangesloten op het stadsverwarmingsnet van Eneco. Voor de afgifte in de woningen is gekozen voor radiatoren.”

Voorgeïsoleerde luchtkanalen

In navolging van de klimaatinstallaties wordt ook de warmtapwaterinstallatie gevoed vanuit het stadsverwarmingsnet. In het gebouw zijn vier grote buffertanks van 2,5 m3 per stuk opgesteld, om in de warmwatervraag van de 639 appartementen en overige ruimtes te voorzien. In plaats van één ventilatie-unit per twee studentenappartementen is op advies van Linthorst Techniek gekozen voor individuele WTW-units per ruimte. “Een noviteit hierbij is de toepassing van voorgeïsoleerde 

polyurethaanschuim (PUR) kanalen voor de aanzuig- en afblaaskanalen”, aldus Ruisch. “Dankzij deze kanalen werd kostbare arbeidstijd bespaard. Bovendien waren de kanalen minder kwetsbaar. Een slimme combinatie van aluminium buiten- én binnenzijden maakte de kanalen uitstekend bestand tegen eventuele bouwschades.”

Linthorst Techniek stond in voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van de nieuwbouw.

Gecombineerd meetsysteem

Overal in de nieuwbouw is LED-verlichting voorzien. Op het dak van The Cube zijn bovendien zonnepanelen geïnstalleerd om eventuele energieverliezen te compenseren. “Dankzij een gecombineerd en digitaal meetsysteem met kWh-, warmte- en koudemeters ontstaat niet alleen een optimaal inzicht, maar kan ook exact naar verbruik worden afgerekend.”

Prefab waar mogelijk

Een uitdaging tijdens de uitvoering waren met name de korte doorlooptijd en krappe bouwlocatie, in combinatie met de omvang van het project, vertelt Ruisch. “Zoveel mogelijk materialen zijn just-in-time op het project aangeleverd en direct naar de juiste verdiepingen gebracht. Bovendien is waar mogelijk gekozen voor prefabricage. Een mooi voorbeeld in dit kader zijn de afvoersystemen. Voor de binnenriolering zijn DYKA Sono PVC-buizen toegepast die compleet geprefabt en inclusief bevestigingsmaterialen, buizen en hulpstukken op het project zijn aangeleverd. En ook de verbruik/meetsets werden kant-en-klaar geleverd. Datzelfde geldt voor de badkamers, waarop we alleen nog water en elektra hoefden aan te sluiten. Hierdoor kon flink bespaard worden op doorlooptijden én op het aantal mensen op de bouw. De afbouwcyclus in dit project bedroeg slechts een half jaar.”  

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar IC Netherlands
  • Architect TEAM V architectuur
  • Aannemer Van Wijnen vestiging Lelystad
  • Installatieontwerp VIAC Adviseurs
  • Installaties Linthorst Techniek
  • Onderaannemer E-installaties Huussen
  • Afvoersystemen DYKA
  • WTW-units Soler & Palau
  • Luchtkanalensysteem en montage WTW-units Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek
  • Meetsysteem Kamstrup
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht