Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Gezond en comfortabel wonen in de BunkerToren

Schilt_BunkerToren_Eindhoven_DJI_0946_HR
Alle luchttechnische installaties in de BunkerToren worden (op)geleverd conform luchtdichtheidsklasse C en reinheidsklasse L.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Schilt bedrijven, Ferry Verheij

9 mei 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Met de bouw van de BunkerToren wordt een nieuw iconisch gebouw toegevoegd aan de skyline van Eindhoven. De 100 meter hoge woontoren biedt ruimte aan 127 huurappartementen en 85 koopappartementen van 50 tot circa 249 m2, met een prachtig uitzicht over de stad. Op de begane grond komt een grand café (900 m2) en er worden diverse kantoorruimtes (2.750 m2) ingericht. Zonnepanelen zorgen straks voor de primaire energiebehoefte, terwijl een WKO-installatie exact de juiste hoeveelheid warmte en koude uit de bodem onttrekt. 212 WTW-units voorzien in een vraaggestuurde ventilatie.

Voor de ventilatie van de huur- en koopappartementen worden 212 WTW-units geïnstalleerd en gekoppeld aan 2.000 m1 ronde en 4.000 m2 rechthoekige luchtkanalen.

De WTW-units worden in opdracht van Hoppenbrouwers Techniek gemonteerd door de Schilt bedrijven, die tevens instaan voor het kanaalwerk én de luchttechnische componenten. Alle luchttechnische installaties worden (op)geleverd conform luchtdichtheidsklasse C en reinheidsklasse L.

Waardevol tweede leven

De BunkerToren vormt het scharnierpunt tussen de binnenstad en groene Eindhoven University of Technology (TU/e) Campus en wordt gebouwd op de plek van De Bunker. Dit voormalige studentencentrum van de TU/e is in 1969 opgetrokken, naar een ontwerp van de gerenommeerde Rotterdamse architect Huig Maaskant (Scheveningse Pier, Euromast) en was voor vele generaties TU/e-studenten dé plek voor een bruisend studentenleven. De laatste jaren is het brutalistische betonnen gebouw echter in verval geraakt. Met de realisatie van de BunkerToren krijgt De Bunker een waardevol tweede leven, waarbij de iconische bouwstijl wordt behouden en/of hersteld.

Gezond en comfortabel woonklimaat

Tijdens het ontwerp en de bouw van de BunkerToren is nadrukkelijk gefocust op een gezond en comfortabel woonklimaat. “Onze luchttechnieken spelen hierin een essentiële rol”, vertelt Ben Stierman, projectleider bij Schilt Luchtkanalen, dat samen met Schilt Luchttechniek instaat voor de complete luchttechnische installatie. “Voor de ventilatie van de huur- en koopappartementen worden 212 WTW-units geïnstalleerd en gekoppeld aan 2.000 m1 ronde en 4.000 m2 rechthoekige luchtkanalen. Alle schachtkanalen én het kanaalwerk van de WTW-units (zowel aanvoer als retour) worden in het werk voorzien van 13 mm dampdichte isolatie, zodat energieverliezen tijdens het transport niet aan de orde zijn. Bovendien staan wij in voor de levering en montage van de benodigde ventilatoren, brandkleppen, terugslagkleppen, rozetten, geluiddempers en buitenluchtroosters van marktleider TROX.” Medio april 2022 moeten de laatste installaties worden opgeleverd.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht