Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gezond en comfortabel naar school, ook in de winter
De plug-and-play luchtreiniger, voorzien van HEPA 14 filter, is krachtig genoeg om een volledig lokaal schoon te krijgen én te houden.

Gezond en comfortabel naar school, ook in de winter

De afgelopen twee jaar is ongelooflijk veel te doen geweest over de binnenluchtkwaliteit in scholen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een slechte luchtkwaliteit de leerprestaties van kinderen negatief beïnvloedt. Bovendien bevordert slechte ventilatie de verspreiding van virussen, zoals COVID-19. Niet voor niets bleven afgelopen winter de ramen op school wijd open en werd de verwarming hoger gedraaid. Of dit ook de komende winter nog een optie is, valt te betwijfelen. Immers zou dit voor een veel te hoge energierekening zorgen. Met de winter in aantocht staan veel schoolbesturen dan ook op een kruispunt. Welke kant moeten zij op? Sjoerd Gersonius, Sales Director bij Euromate, heeft het antwoord.

Met de winter in aantocht staan veel schoolbesturen op een kruispunt.

“Om leerlingen comfortabel en veilig te laten leren, is schone lucht essentieel”, aldus Gersonius. “Wereldwijd is inmiddels duidelijk aangetoond dat de aerosolen-transmissieroute van COVID-19 veel groter is dan gedacht en zelfs de hoofdoorzaak is van alle besmettingen. Met name gebruikersruimtes zoals kantoren, vergaderzalen, restaurants, theaters, bioscopen en scholen waarin meerdere mensen langere tijd aanwezig zijn en dezelfde lucht inademen, zijn een risico. Om besmet te raken, hoeft een gezond persoon gedurende slechts vijftien minuten (!) een minimaal aantal virusdeeltjes in te ademen. Vertaal je dit naar een klaslokaal waarin circa dertig leerlingen van 8.30 tot 15.00 uur bij elkaar zitten, dan zijn coronabrandhaarden ook deze winter onvermijdelijk. Tenzij passende actie wordt genomen.”

Ventilatie is niet afdoende

De afgelopen twee jaar is veel aandacht besteed aan het belang van ventilatie in scholen. Ook heeft de overheid de SUVIS-regeling geïntroduceerd om technische aanpassingen hieromtrent te financieren. Toch zijn de problemen allerminst opgelost, weet Gersonius. “Wanneer een school voldoet aan de actuele Bouwbesluiteisen voor ventilatie, dan wordt de lucht slechts een tot anderhalf keer per uur ververst. Om veilig en comfortabel te kunnen leren en werken echter, is een verversing van vijf tot zes keer per uur noodzakelijk. Bijvoorbeeld om pathogenen (biologische ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels) in de lucht te reduceren. In de nieuwste schoolgebouwen is de ventilatie weliswaar afdoende om het CO2- en zuurstofniveau in balans te houden, maar niet om kinderen en onderwijzend personeel te beschermen tegen pathogenen.”

Om veilig en comfortabel te kunnen leren en werken, is een luchtverversing van vijf tot zes keer per uur noodzakelijk

De kosten rijzen de pan uit

Om de lucht elke tien minuten te verversen, zetten veel scholen de ramen open. Echter kost dit heel veel energie, weet Gersonius. “We hebben een ingenieursbureau laten berekenen hoeveel warmte op een gemiddelde winterse dag naar buiten verloren gaat. Dit bureau kwam tot een verlies van maar liefst 6 tot 6,6 m3 gas per lokaal per dag. Afgelopen winter vielen de gasprijzen nog mee. Toen werd per dag circa 3 euro extra aan gas verbruikt, om de temperatuur in de lokalen acceptabel te houden. Met de prijzen van nu echter, stijgen deze kosten naar circa 22 euro per dag. We hebben scholen met circa 12 lokalen in ons bestand, die het afgelopen jaar 50.000 euro extra hebben uitgegeven aan gas. Zouden ze dit jaar dezelfde strategie volgen, dan komen zij uit op circa 300.000 euro. Dat is niet meer op te brengen.”

In elk lokaal een luchtreiniger

Een oplossing voor deze scholen kán zijn om te investeren in een ventilatiesysteem dat vijf keer krachtiger is dan hun huidige systeem, aldus Gersonius. “De installatiebranche heeft echter uitgerekend dat zij tot minimaal 2050 nodig heeft om alle scholen aan te passen. Het tekort aan technici, de schaarste aan materialen én de bouwkundige aanpassingen die hiervoor nodig zijn, zorgen voor enorm veel vertraging. In plaats hiervan adviseren wij om een luchtreiniger te plaatsen. Onze luchtreinigers verbruiken slechts 1  euro aan energie per dag per lokaal. Hiermee kunnen scholen dus 21 euro per lokaal per dag besparen, terwijl het comfort naar het allerhoogste niveau wordt getild.” In combinatie met de aanschafprijs zijn luchtreinigers dé excellente keuze voor scholen, benadrukt hij. “Het kabinet heeft € 360 miljoen beschikbaar gesteld voor de verbetering van het binnenklimaat in scholen. Zou je dit geld investeren in luchtreinigers, dan kan het overgrote deel van de 125.000 klaslokalen in ons land binnen nu en één jaar al over een professionele luchtreiniger beschikken. Een onderzoek in samenwerking met de UvA binnen onze Tweede Kamer toont aan dat professionele luchtreinigers het risico op een COVID-19-besmetting met maar liefst 90% verlagen. Meer motivatie is toch niet nodig?”

Een populaire luchtreiniger in scholen is de Pure Air Shield (PAS) 3300 van Euromate.

Geen warmteverlies

Een populaire luchtreiniger in scholen is de Pure Air Shield (PAS) 3300 van Euromate. “Deze plug-and-play luchtreiniger, voorzien van HEPA 14 filter, is krachtig genoeg om een volledig lokaal schoon te krijgen én te houden”, aldus Gersonius. “Voor scholen met een systeemplafond bieden we bovendien de VisionAir luchtreinigers, die op meerdere plekken in de ruimte vervuiling kunnen afvangen.” Alle luchtreinigers van Euromate zijn gecertificeerd door gerenommeerde onafhankelijke instanties en filteren continu virussen, bacteriën, fijnstof, pollen en geuren uit de lucht. “Omdat warme binnenlucht in plaats van koude buitenlucht wordt aangezogen, treedt er geen warmteverlies op. Sterker nog: de warmte wordt juist beter door de ruimte verspreid. Bovendien functioneren onze luchtreinigers fluisterstil. Omdat de apparaten in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn, wordt voor ieder lokaal een passende oplossing geboden.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.