Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gezond binnenklimaat in Brabantse NOM-woning

Gezond binnenklimaat in Brabantse NOM-woning

Woningcorporatie BrabantWonen transformeerde in 2018 een voormalig buurtcentrum in Oss naar vier Nul-op-de-Meterwoningen. In één van die woningen werd daarbij de Renson Healthbox 3.0 geïnstalleerd, een vraaggestuurde ventilatie-unit die automatisch  en op maat van de bewoner waakt over de best mogelijke binnenluchtkwaliteit.

Gezond binnenklimaat in Brabantse NOM-woning Renson installatie bouw vakblad nederland

Via zijn sensoren meet de unit continu de binnenluchtkwaliteit. Van zodra er in een ruimte in huis een te hoog CO2-, vocht- en/of VOC-gehalte wordt gemeten, past het toestel volautomatisch zijn ventilatieniveau aan. Zo wordt per ruimte de luchtkwaliteit op peil gehouden, zonder onnodig energie te verspillen. Bovendien is de bewoner zo verzekerd van de best mogelijke binnenluchtkwaliteit, zonder naar zijn ventilatiesysteem te moeten omkijken.

Gezond binnenklimaat in Brabantse NOM-woning Renson installatie bouw vakblad nederland

De webportal laat toe om installaties makkelijk te beheren en op te volgen.

 

“Wat naast zijn energiezuinigheid vooral zo interessant is aan de Healthbox 3.0, is de connectiviteit”, zegt Benny Goossens van Kemkens Installatieburo. “Wij als installateur kunnen via de webportal bepalen wat de staat van onderhoud is. Daarnaast is het installeren van de Healthbox 3.0 vereenvoudigd, doordat de speciaal ontworpen installateursapp de installateur stap-voor-stap begeleidt. Bovendien kalibreert de Healthbox 3.0 zichzelf en wordt de fijnregeling van de debieten achteraf automatisch afgehandeld. Ook kan de bewoner via zijn eigen gebruikersapp altijd en overal precies zien wat er in de woning gebeurt en wat de kwaliteit van zijn binnenlucht is.” Daarbij wordt hij meteen op de hoogte gebracht van hoe de Healthbox 3.0 aan het werk gaat om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Via de Renson-app krijgt de bewoner tevens extra tips om altijd van een gezonde binnenlucht te kunnen genieten.

Gezond binnenklimaat in Brabantse NOM-woning Renson installatie bouw vakblad nederland

Via de gebruikersapp is de bewoner 24/7 op de hoogte van de binnenluchtkwaliteit.

 

Door bewoners op deze manier bij hun ventilatie te betrekken, groeit de bewustwording dat duurzame woningen niet alleen een kwestie zijn van isoleren of een pakket pv-panelen op het dak, maar dat ook en vooral een gezond binnenklimaat belangrijk is. “De komende jaren worden de vier installatieconcepten in de vier woningen gemonitord en vergeleken”, zegt Frans Brouwers van Caspar de Haan onderhoud & renovatie. “Het gaat er nu vooral om informatie te verzamelen, want iedereen heeft het wel over NOM, maar niemand weet nog wat daarvoor exact de juiste oplossing is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.