Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gericht verduurzamen en energie besparen op basis van data

Gericht verduurzamen en energie besparen op basis van data

Innovatie, duurzaamheid en digitalisering zijn belangrijke pijlers voor technologiebedrijf Strukton Worksphere. “Dit zie je niet alleen terug in onze bedrijfsprocessen, maar ook in onze dienstverlening”, vertelt programmamanager Patrick van Geffen. “Bijvoorbeeld als het om duurzaamheid en energiezuinigheid gaat. Als organisatie ondersteunen wij gebouweigenaren graag om hun installaties te optimaliseren, verduurzamen en om het energieverbruik tot een minimum te beperken. Een uitgekiende data-analyse is hiervoor onontbeerlijk, waarvoor PULSE Analytics een bepalend hulpmiddel is.”

PULSE Analytics verzamelt en analyseert 24/7 relevante gebouwdata en vertaalt deze naar bruikbare en uniforme gebouwinformatie. “Door continu informatie over mens, techniek en omgeving te monitoren en afwijkingen en gedrag te voorspellen, worden storingen tot een minimum beperkt, de levensduur van de installaties verlengd en onderhoudskosten flink gereduceerd”, vertelt Van Geffen. “Bovendien zorgt de data-analyse voor meer inzicht in de gebouwinstallaties, het comfort en bijbehorend energieverbruik, op basis waarvan de gebouwcondities geoptimaliseerd kunnen worden. Zodat werknemers zich gezond en vitaal voelen en nog beter kunnen presteren, terwijl het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt.”

Inmiddels zijn al 170 gebouwen op het PULSE Analytics platform aangesloten, waaronder Rijkskantoor de Knoop in Utrecht.

 

Optimaal inzicht en overzicht

Inmiddels zijn al 170 gebouwen op het PULSE Analytics platform aangesloten, verdeeld over 60 klanten, circa 350 gebruikers en circa 57.000 datameetpunten/sensoren. “Veel gebouweigenaren gebruiken de applicatie om beter inzicht te krijgen in hun (gemiddelde) energieverbruik en -kosten”, vertelt Rick van Pruisen, energieconsultant bij Strukton Worksphere. “Technische diensten en facility managers gebruiken de tool bovendien om de prestaties van de gebouwinstallaties te monitoren. Als energieconsultant benut ik de energiedata vooral om klanten te informeren en (op beslismomenten) te adviseren over energiebesparing en verduurzaming in hun gebouwen, waarbij PULSE Analytics eventuele wijzigingen direct inzichtelijk maakt. Daarnaast gebruik ik de applicatie om mogelijke afwijkingen te signaleren en ondervangen, om de rekeningen van energieleveranciers te controleren én om onze producten naar een nog hoger niveau te tillen.”

Compleet, uniform en betrouwbaar

Om voldoende relevante data te verzamelen, wordt de PULSE Analytics applicatie aan het gebouwbeheersysteem en de bestaande sensoren van de klant gekoppeld. “Indien nodig worden extra sensoren geplaatst”, vertelt Van Geffen. “Met de sensoren kunnen wij de luchtvochtigheid, temperatuur en CO2-gehaltes in een gebouw actief meten. Recent zijn hier licht en geluid aan toegevoegd, waardoor we nog beter inzicht krijgen in het comfortniveau van een gebouw.” Van Pruisen: “Naast de digitale data ontvangen wij regelmatig handgeklokte data van meet- en energiebedrijven, die we heel goed controleren, opschonen en op een uniforme wijze presenteren. Zodat alle data betrouwbaar bekeken en vergeleken kan worden. Naar wens kunnen we onze meetwaarden afzetten tegen de actuele weergegevens. Daarnaast kunnen we heel transparant de cumulatieve energiebesparingen als gevolg van verbetermaatregelen tonen, waardoor gebruikers nog beter kunnen sturen en weloverwogen installatiekeuzes kunnen maken.”

Vernieuwde versie

Om PULSE Analytics in de toekomst nog gebruiksvriendelijker, toegankelijker én sneller te maken, wordt de applicatie op dit moment compleet vernieuwd, vertelt Van Geffen. “Het wordt erg mooi en zonder aan diepgang te verliezen. In september wordt het eerste nieuwe thema (Energy) gepresenteerd en zullen de eerste klanten worden overgezet.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.