Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Geprefabriceerde shunt units bieden grote voordelen voor installateurs én gebruikers
Van links naar rechts: Dan Arfvelin, CEO van TTM Energi produkter AB, Erik Monninkhof, algemeen directeur van TTM Benelux en Joost Monninkhof, accountmanager van TTM Benelux.

Geprefabriceerde shunt units bieden grote voordelen voor installateurs én gebruikers

Minder gas, minder verliezen, meer rendement. Dát is de ambitie van TTM Benelux, dat in januari 2022 is gestart. “Wij zijn een dochteronderneming van het in 1969 opgerichte TTM Energiprodukter AB, een Zweedse marktleider in energieproducten”, vertelt accountmanager Joost Monninkhof. “Deze energieproducten zijn vanaf de jaren ’90 van de vorige eeuw met name toegepast om de energietransitie van stookolie naar warmtepompen in goede banen te leiden. Zowel in Zweden als daarbuiten. Een vergelijkbare transitie vindt nu plaats in Nederland, waar we van het aardgas overstappen naar alternatieve duurzame energiebronnen zoals stadswarmte, bodem- en luchtwarmtepompen. De overeenkomst met de Nederlandse situatie, in combinatie met de uitgebreide kennis die men in Zweden heeft opgedaan, ligt aan de basis van de beslissing om de eerste internationale Europese vestiging in Nederland te starten.”

Installateurs hebben bij TTM Benelux keuze uit een uitgebreid assortiment geprefabriceerde shunt units voor verwarming, koeling, warmteterugwinning of een combinatie daarvan.

De komende jaren zullen enorm veel bestaande gebouwen gereviseerd en nieuwe projecten gerealiseerd worden, aldus Monninkhof. “Hierbij zullen de ‘shunt units’ (afnamestations) vervangen en/of opnieuw opgebouwd moeten worden. In Zweden is het inmiddels een de-facto standaard dat deze geprefabriceerd worden ingekocht op specificatie van de klant. TTM Energiprodukter AB is marktleider op dit gebied. In Zweden, wel te verstaan.”

De geprefabriceerde shunt units van TTM bieden een groot aantal voordelen, vertelt Monninkhof. “In de eerste plaats bieden wij een gratis service om de units op basis van het ontwerp volledig te specificeren én om een kostenberekening te maken. Op basis van dit unieke ontwerp zijn de units direct door de installateur te bestellen. Met een gemiddelde levertijd van slechts enkele weken worden de units inclusief isolatie en behuizing op de gewenste locatie afgeleverd. Naar wens kan de klant hierbij de meest gangbare merken pompen en kleppen selecteren, zodat het geheel binnen de eigen serviceomgeving past.”

Voordelen voor de installateur

Voor de installateur biedt dit grote voordelen. “Immers hoeft hij zelf geen berekening van de componenten meer te maken, geen inkoop van losse onderdelen te verzorgen en geen units ter plaatse op te bouwen”, aldus Monninkhof. “Hiermee spelen wij tevens in op het tekort aan technisch personeel.” Installateurs hebben bij TTM Benelux keuze uit een uitgebreid assortiment geprefabriceerde shunt units voor verwarming, koeling, warmteterugwinning of een combinatie daarvan. “Last-but-not-least zijn onze geprefabriceerde shunt units in de meeste gevallen goedkoper dan traditioneel opgebouwde afnamestations.”

Tot 10% energiereductie met vacuümontgassers

Naast de shunt units levert TTM Benelux ook diverse lucht-, vuil- en magnetietfilters, die zowel in als buiten het circuit geplaatst kunnen worden. Ook populair zijn de vacuümontgassers, die vrije én opgeloste lucht uit het verwarmings- en/of koelsysteem verwijderen en zo de levensduur van de installatie verlengen, de warmteoverdracht verbeteren, energie besparen en onderhoudskosten verminderen. “Afhankelijk van het systeem, de leeftijd, de temperatuur, de vloeistof en de druk zijn rendementsverbeteringen tot 10% mogelijk”, aldus Monninkhof. “Met de huidige energieprijzen is dit een zeer gewenste oplossing.” Het assortiment wordt gecompleteerd met diverse pompgestuurde expansievaten mét automatisering voor besturing, regeling en bewaking.

Benieuwd naar de visie van TTM Benelux op de energietransitie en/of naar het uitgebreide productassortiment? Kom dan naar VSK 2022. 

U vindt TTM Benelux in hal 7, stand E020.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.