Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gepatenteerde techniek ontgast en ontlucht koel-/vrieswater tot -40°C
In de Porsche testcentra wordt gewerkt met koelwatertemperaturen van -30°C. In pekelwater van deze temperatuur is de luchtoplosbaarheid zo extreem groot, dat het beter is om het water in twee (!) stappen te ontgassen.

Gepatenteerde techniek ontgast en ontlucht koel-/vrieswater tot -40°C

Bedrijven in de automobielindustrie en producenten van koelunits en warmtepompsystemen maken vaak gebruik van testruimtes om hun producten in extreme omstandigheden (+60°C tot -40°C) te testen. Om dit mogelijk te maken, worden de testruimtes steevast voorzien van klimaatsystemen die grote temperatuurverschillen (tot circa 100°C) kunnen overbruggen. “In veel van deze installaties wordt gebruik gemaakt van pekelwater, dat zeer hoge én lage temperaturen aankan”, weet Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “Echter brengt klimatiseren met pekelwater ook uitdagingen met zich mee. Zo heeft het water de eigenschap om bij grote temperatuurgradiënten veel lucht te absorberen. Hierdoor kan het rendement van de installatie enorm fluctueren. Onze nieuwste AIR-SEP® techniek ondervangt dit probleem. Met onze unieke, gepatenteerde ontgassingstechniek zijn rendementsverbeteringen tot ruim 30% zijn geen uitzondering.”

De AIR-SEP® is een toestel voor luchtverwijderingstechnologie, dat de opnamecapaciteit van gassen en zouten in het installatiewater onder druk benut door middel van de Henry-Gaswet. “Het toestel zorgt ervoor dat er geen lucht meer in het leidingsysteem aanwezig is, waardoor het water beter kan doorstromen”, aldus Van Gorsel. “Lucht is immers een isolator en bevat zuurstof, die oxideert. Door dit element uit het installatiewater te onttrekken, kom je tot een aanzienlijk betere warmte- en koude-overdracht en dus een aanzienlijk hoger rendement.”

Twee ontgassingsstappen

Afgelopen jaar heeft KOREX Benelux diverse AIR-SEP® toestellen mogen leveren voor de Porsche testcentra in Duitsland. En ook voor de komende maanden staan nog diverse leveringen op het programma. “In de Porsche testcentra wordt gewerkt met koelwatertemperaturen van -30°C”, aldus Van Gorsel. “In pekelwater van deze temperatuur is de luchtoplosbaarheid zo extreem groot, dat het beter is om het water in twee (!) stappen te ontgassen. Ieder uur wordt circa twintig liter pekelwater (circa 2% van de totale waterhoeveelheid) uit de installatie gehaald en in een verwarmingsvat gestort, waar deze thermisch wordt ontgast. Om deze ontgassingsstap mogelijk te maken, warmen we het installatiewater licht op van -30°C naar -10°C. Na de thermische ontgassing wordt het water automatisch doorgeleid naar een tweede ontgasser, die in de adiabatische vacuümontgassing voorziet.” Omdat de AIR-SEP® zware omstandigheden moet doorstaan, is het systeem volledig uitgerust in RVS 316.

Volautomatisch proces

Na de thermische en adiabatische vacuümontgassing wordt het behandelde pekelwater opnieuw in het leidingsysteem ingevoerd. Zo kan het opnieuw de in het water oplossende gassen en zouten opnemen, net zolang tot alle vervuiling uit de installatie geëlimineerd is. “Indien suppletie nodig is, wordt bovendien automatisch water bijgevoegd vanuit het pekelwater-voorraadvat”, aldus Van Gorsel. “De gebruiker heeft hier verder geen omkijken naar. Dankzij het volautomatische proces wordt het complete systeem stap voor stap ontgast en ontlucht. Het resultaat is een schoner leidingcircuit met inert circulerend water, waardoor het rendement van de complete installatie op het allerhoogste niveau wordt gebracht én gehouden.”

Over KOREX Benelux

KOREX Benelux is gespecialiseerd in de verkoop, levering en het onderhoud van diverse toestellen en appendages op het gebied van water- en/of koelvloeistofbehandeling in Gesloten Circulerende Druk (GCD) installaties. “We bieden technisch advies en ondersteuning en maken berekeningen en aansluitschetsen voor kostenbesparende, energie- en CO₂-reducerende installaties, met als doel een verbeterde capaciteit van verwarming-, koel- en vriessystemen, gesloten bronsystemen en zonne-energiesystemen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.