Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gemeentehuis, Zuidplas | Duurzame nieuwbouw voor gemeente Zuidplas

Gemeentehuis, Zuidplas | Duurzame nieuwbouw voor gemeente Zuidplas

De gemeente Zuidplas heeft op 3 juni haar nieuwe gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel in gebruik genomen. Tijdens het project stonden duurzaamheid, gezondheid en comfort centraal. “Het ontwerp en de bouw zijn uitgevoerd conform de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria”, vertelt Martin van Dijk, Projectleider W bij Lomans Capelle.

De totaalinstallateur uit Capelle aan den IJssel is verantwoordelijk voor de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie. Van de verwarming, koeling en ventilatie tot en met de elektravoorzieningen, LED-verlichting, inbraak- en brandmeldinstallatie en toegangscontrolesystemen. Dochteronderneming Montage Jongens installeerde de zonnecollectoren op het dak, terwijl een tweede dochter – De Groene Jongens – instond voor de BREEAM-begeleiding.

Duurzame nieuwbouw voor gemeente Zuidplas

Op het dak van de nieuwbouw zijn twee warmtepompen geplaatst, evenals een groot aantal zonnecollectoren.

 

Uitgekiende klimaatinstallatie

“Op het dak van de nieuwbouw zijn twee warmtepompen geplaatst, die warmte en koude leveren aan de luchtbehandelingskasten in de technische ruimte en aan de naregelingen in het gebouw”, vertelt Van Dijk. “Voor de lokale naregeling hebben wij plafondinductieunits toegepast, waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden. Deze vraaggestuurde ventilatie wordt niet alleen gestuurd op temperatuur, maar ook op CO2. Ook wordt er vloerverwarming en vloerkoeling toegepast in de publieke ruimtes, zoals het atrium en klantenadviesdeel. In een aantal ruimtes zijn klimaatplafonds geïnstalleerd, waaronder de publieke ruimtes, trouwzaal, raadzaal en twee bijeenkomstruimtes.”

Duurzame nieuwbouw voor gemeente Zuidplas

Werkplek in het nieuwe gemeentehuis.

 

Waterbesparende maatregelen

In de sanitaire ruimtes zijn waterbesparende toiletten met een 4 liter spoeling geïnstalleerd. Van Dijk: “Elke toiletgroep beschikt over een afsluitklep in de waterinstallatie, die aan de verlichtingsinstallatie is gekoppeld. Zodra medewerkers of bezoekers de toiletruimtes betreden en het licht inschakelen, opent de afsluitklep automatisch en wordt de druk op het waterleidingnet opgebouwd. Hierdoor wordt geen water verspild, bijvoorbeeld wanneer een toilet doorloopt of als een kraan blijft openstaan.”

Duurzame nieuwbouw voor gemeente Zuidplas

Omvormers voor de PV-installatie.

 

Virtual Reality tour

Lomans Capelle en bouwkundig aannemer Heembouw hebben het ontwerp voor het gemeentehuis uitgewerkt in Revit en virtueel opgeleverd. “Vervolgens hebben we de gemeente Zuidplas uitgenodigd voor een VR-tour door het gebouw”, vertelt Van Dijk. “Dat werd zeer gewaardeerd. Naar aanleiding van deze tour zijn nog enkele optimalisaties doorgevoerd, waarna we in juni 2018 met de bouw zijn gestart. Afgelopen april is de nieuwbouw opgeleverd, tot grote tevredenheid van alle betrokken partijen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.