Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Geluidsschermen rondom machines en installaties
De Noise-Reducer wordt het vaakst op daken toegepast, omdat hij geleverd wordt in de gewenste kleur.

Geluidsschermen rondom machines en installaties

Wie een warmtepomp of airco plaatst, wil niet dat iemand last heeft van het geluid. Ook het Bouwbesluit zegt dat het geluid ’s nachts maximaal 40 dB(A) en overdag 45 dB(A) mag zijn. En toch maken installaties vaak meer herrie. Een geluidsscherm van ModuBar is dan een mooie oplossing.

Op het dak van het Wooldhuis in Heino werden twee warmtepompen geplaatst met een op maat gemaakt Noise-Reducer geluidsscherm eromheen.

Alle schermen van ModuBar worden op maat gemaakt in de fabriek in Poeldijk. Hier bevindt zich ook het experience center waar installateurs, architecten en adviseurs kunnen zien welke mogelijkheden er zijn en hoe de schermen in de eigen productiehal gemaakt worden. Projectmanager Arjan Kick: “Architecten wensen vaak bepaalde toepassingen, bijvoorbeeld dat een geluidsscherm qua uitstraling past bij het gebouw. Op het gebied van afwerkingen is er een grote keuze, dus de mogelijkheden zijn eindeloos.”

Ondergrond en bevestigingsmethode

Om geluid van installatie-units te verminderen, zijn er twee oplossingen: de Noise-Reducer en de Kokowall HA-Minwol variant. De eerste is een geluidwerend scherm met een absorberende laag, steenwol en PE-fleece, afgewerkt met een kunststof separator in de gewenste kleur. Het Kokowall HA-Minwol geluidsscherm is afgewerkt met kokosvezels en daarmee perfect om te laten begroeien met klimplanten. Beide geluidsschermen zijn geschikt voor verschillende ondergronden, bijvoorbeeld betonnen dakconstructies, betonvoeten en gefundeerd in de grond. “Wij weten precies wat de beste oplossing is voor welke ondergrond, wat de meest geschikte bevestigingsmethode is en met welke regelgeving er rekening gehouden moet worden. Bij het ontwerp van de omkasting wordt rekening gehouden met kabels en leidingen door middel van het toepassen van uitsparingen”, aldus Kick.

Het Kokowall HA-Minwol geluidsscherm is geschikt om beplanting tegenaan te laten groeien.

Eigen productie

Een mooi voorbeeld van zo’n maatwerk project is het Wooldhuis in Heino, een gebouw voor seniorenwoningen met zorg van Zorgspectrum Het Zand. Eind december plaatste ModuBar hier een geluidsscherm op het dak in een specifieke kleur en uitsparingen op maat. Kick: “Dat was veel maatwerk. We hebben er het Noise-Reducer geluidsscherm toegepast rondom twee warmtepompen. De luchtkanalen en leidingen daarvan gaan precies door het scherm heen. Het is mooi dat we de productie in eigen beheer doen, want zo konden we ook hier alles snel en volledig op maat maken.”

Het is meestal de Noise-Reducer die op daken wordt toegepast, omdat de kleur en vormgeving passen bij de omgeving en omdat hij onderhoudsvrij is. Op de begane grond en in tuinen wordt vaker gekozen voor de Kokowall, omdat daarbij begroeiing mogelijk is. Uiteindelijk krijg je dan een volledig groene wand.

Advies en informatie

Wie bij ModuBar aanklopt voor advies over geluidsschermen, kan gedegen informatie verwachten. In samenspraak met de installateur wordt er gekeken hoeveel ruimte er aangehouden moet worden om de installatie heen en aan welke eisen de schermen moeten voldoen. “Je kunt niet zomaar een omkasting plaatsen om een unit, zonder rekening te houden met koude luchtafvoer, luchtstromen en andere zaken. Vaak kijken wij naar ontwerpen waarbij tijdens de tekenfase geen rekening is gehouden met deze aspecten. Dat is jammer. Wanneer wij op tijd advies mogen uitbrengen, kunnen installaties optimaal geplaatst en afgeschermd worden”, aldus Kick.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.