Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Producten

Geluidsoverlast buitenunits indammen met modulaire geluidsschermen

IMG_2147
Noise-Reducer.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | ModuBar

24 december 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De eisen voor het geluidsniveau van buitenunits van onder meer warmtepompen, airco’s en luchtbehandelingskasten op de erfgrens zijn eerder dit jaar weer aangescherpt tot maximaal 40 dB. In veel situaties is het onmogelijk om met een standaard buitenunit aan deze eisen te voldoen. ModuBar heeft de oplossing met zijn modulaire geluidsschermen. Prettige bijkomstigheid is bovendien dat het zicht wordt ontnomen op deze vaak minder fraaie buitenunits.

De warmtepompmarkt vertoont een blijvend sterke groei in aantallen en in warmteproductie. “Nederland verduurzaamt in snel tempo”, merkt ook Arjan Kick, projectmanager bij ModuBar. “De opmars van de warmtepomp heeft namelijk een negatief bijeffect: geluidsoverlast door de buitenunit. Reden voor de overheid om paal en perk te stellen. Sinds de laatste wijziging van het Bouwbesluit is bepaald dat de buitenunit in vollast maximaal 40 dB mag produceren op de erfgrens. Zeker in dichtbevolkte gebieden is dat niet haalbaar, omdat de units zelf flink meer geluid produceren. Dat betekent dat de installatie moeten worden afgeschermd zodat de 40dB niet worden overschreden, zo stelt de overheid.”

Kokowall HA-Minwol geluidsscherm.

Modulair

Als producent van hoogwaardige geluidsschermen is ModuBar hierop ingesprongen en is een tweetal esthetische fraaie, maar zeer betaalbare oplossingen ontwikkeld. Het gaat om de Noise-Reducer en het Kokowall HA-Minwol geluidsscherm. Kick: “Beide oplossingen zijn zeer effectief in het dempen van het geluid en worden bijvoorbeeld ook toegepast langs spoor- en snelwegen. Het unieke aan de Kokowall is de additionele kokosafwerking die je kunt laten begroeien met klimop.” De geluidsschermen zijn modulair van opzet, oneindig recyclebaar en bieden standaard een hoge geluidsabsorptie (Dla = 11/17dBA) en hoge geluidsisolatie (Rw = 30dBA) dankzij een kern van steenwol aan de binnenzijde en een plastisolplaat aan de buitenzijde. “Indien nodig kunnen we variëren met de dikte van de panelen om tot hogere isolatie- en absorptiewaardes te komen. De panelen zijn getest door Peutz en TNO en bieden een gegarandeerde geluidsdemping.” 

De plastisol gecoate staalplaat is in 21 verschillende kleuren leverbaar, maar een afwerking met zinken fels- of gecoate golfplaten behoort ook tot de mogelijkheden, vervolgt Kick. “Voor elk gebouwontwerp kunnen we dus een passende geluidswerende oplossing realiseren. Datzelfde geldt voor de montagemethodes. De geluidsschermen kunnen verankerd worden aan een betonnen dakconstructie, een eventueel aanwezige staalconstructie op het dak, op een betonvoet of gefundeerd in de grond.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%