Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gegarandeerd schone lucht voor  de ‘kinderen van de toekomst’
Onderhoud is noodzakelijk om de luchtkanalen vrij te houden van stof, vocht, bacteriën, schimmels en virussen en om de verse luchttoevoer te borgen. Zeker in scholen, waar de kinderen letterlijk en figuurlijk stof doen opwaaien.

Gegarandeerd schone lucht voor de ‘kinderen van de toekomst’

Het nieuwe kabinet heeft aangegeven 360 miljoen euro vrij te maken om de luchtkwaliteit in klaslokalen te verbeteren. Bij het ontbreken van een bestaand luchtkanalensysteem is dit voor installateurs dé gelegenheid om een nieuw systeem te installeren. Bij bestaande luchtkanalensystemen is dit bovendien dé kans om het systeem eens grondig te reinigen, aldus Harry Jansie, projectleider Luchtkanalen bij Conpro Condensor Bescherming. 

“De coronapandemie heeft het belang van (goede) ventilatie op de kaart gezet”, aldus Jansie. “Ook op scholen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat CO2-waarden hier te vaak te hoog oplopen, waardoor hoofdpijn, luchtweginfecties, concentratieproblemen en – als gevolg daarvan – verminderde prestaties op de loer liggen. Om hier een oplossing voor te vinden, zetten veel scholen hun ramen open met als gevolg dat kinderen soms met een skipak of handschoenen aan de lessen moeten volgen. Als familiebedrijf trekken we ons dit enorm aan. Vandaar dat we een bijzonder initiatief zijn gestart – kinderen van de toekomst – om het onderhoud van luchtkanalensystemen een boost te geven.”

Overzichtelijke keuzepakketten

In scholen waarin enkel een luchtafzuigsysteem aanwezig is, geschiedt de verse luchtvoorziening veelal door ventilatieroosters in de raamkozijnen. “Wanneer de luchtafvoerkanalen verstopt raken echter, zal ook de verse luchttoevoer stagneren”, aldus Jansie. “Onderhoud is noodzakelijk om de luchtkanalen vrij te houden van stof, vocht, bacteriën, schimmels en virussen en om de verse luchttoevoer te borgen. Zeker in scholen, waar de kinderen letterlijk en figuurlijk stof doen opwaaien.” In scholen waarin een compleet luchtbehandelingssysteem aanwezig is, adviseert Conpro om ook de luchtbehandelingskasten en toevoerkanalen periodiek te reinigen. Het staal in de luchtbehandelingskasten kan namelijk gaan corroderen, waardoor een broedplaats voor micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) ontstaat. En ook verzadigde luchtfilters staan de toevoer van schone lucht flink in de weg. “Om te voorkomen dat leerkrachten én leerlingen het kind van de rekening worden, bieden wij drie overzichtelijke keuzepakketten voor reiniging (en desinfectie) aan.”

Inspectie

In het basispakket wordt op basis van de schematische tekeningen van het gebouw een Plan van Aanpak gemaakt, vertelt Jansie. “Onze voorkeur heeft echter om een visuele inspectie op locatie (pluspakket) uit te voeren, waarbij wij de lengtes van de toe- en afvoerkanalen, het aantal roosters en ventilatoren, de status van de luchtbehandelingskast(en) én de bereikbaarheid van alle componenten in kaart brengen. Met behulp van een endoscoop (all-in-pakket) kunnen we bovendien tot heel diep in de kanalen de vervuilingsgradatie in beeld brengen.”

Een sticker op de deur maakt het goede functioneren van de installatie zichtbaar voor ouders en verzorgers.

Reiniging en desinfectie

Naar aanleiding van de inspectie volgen een inspectierapport en offerte. “Na akkoord worden met behulp van perslucht en een borsteltechniek de luchtkanalen gereinigd. Indien nodig en/of gewenst brengen we ook een desinfectiespray aan én verzorgen we de reiniging, het onderhoud en de conservering van de luchtbehandelingskast(en). Het all-in-pakket voorziet tevens in diverse luchtmonsters door een geaccrediteerd en onafhankelijk laboratorium. De meetresultaten worden zichtbaar gemaakt in een rapport, waarmee we aantonen dat de installatie weer functioneert naar behoren én dat de luchtkwaliteit in de klas weer aan alle eisen voldoet. Een sticker op de deur maakt dit bovendien zichtbaar voor ouders en verzorgers.” Om de luchtkwaliteit in scholen op het hoogste niveau te houden, adviseert Conpro om – afhankelijk van de mate van vervuiling – iedere vijf tot zes jaar het luchtkanalensysteem te reinigen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.