Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Geen last van ontdooicyclus

Geen last van ontdooicyclus

Een luchtbehandelingskast met slechts één warmtepomp voor koeling en verwarming kan in de koudste maanden van het jaar problemen geven. Gaat de warmtepomp in de ontdooistand, dan zal het systeem óf heel weinig lucht leveren óf koude lucht inblazen. Niet handig als het buiten al goed koud is. Ned Air uit Kampen, fabrikant van energiezuinige luchtbehandelings- en warmteterugwinsystemen, levert de meest gangbare luchtbehandelingskasten daarom bijna altijd met twee tot wel vier warmtepompen. “Dat kost iets meer, maar we weten dat dit door klanten en eindgebruikers erg gewaardeerd wordt.”

Enkele jaren geleden zat Ned Air aan tafel met Alklima (leverancier van o.a. Mitsubishi) en Regin Controls (GBS, sensoren, kleppen etc.) om een oplossing te vinden voor de defrost-problematiek van warmtepompen. Directeur Wouter Wijma: “Als je één warmtepomp toepast op een luchtbehandelingskast, dan zal die in de koudste maanden bijna dagelijks in de ontdooistand of defrost-modus gaan om de aanvriezing weg te werken. Daartoe draait de warmtepomp zijn cyclus om en levert de luchtbehandeling tijdelijk weinig lucht of wordt koude lucht ingeblazen. Met deze partners hebben we hiervoor een eenvoudige oplossing bedacht: plaats minimaal twee warmtepompen zodat de ene op vol vermogen kan draaien wanneer de andere een ontdooicyclus draait. Sindsdien plaatsen wij centrale luchtbehandelingskasten compleet met warmtepompen op het frame. Mitsubishi levert de buitenunits, Regin de regelunit die in het pakket zit.”

Wouter Wijma: “Onze mensen regelen alles in, er hoeft geen koeltechnicus op locatie meer aan te pas te komen.” (Beeld: Martin Hogeboom)

Blije klanten

De combinatie met warmtepompen is van toepassing op drie systemen: de Ned Air EveryLine warmteterugwinunits (350 tot 12.500 m³/h), de Ned Air RotorLine (luchtbehandelingskasten met warmtewielen, 2.400 tot 44.000 m3/h) en de modulaire Ned Air NKD (500 tot >50.000 m³/h). “In de regel wordt een luchtbehandelingskast geleverd waarna de installateur het koelgedeelte verzorgt”, vertelt Wijma verder. “Bij onze combinatieoplossing ontzorgen we de installateur volledig. Het systeem wordt compleet op een frame aangeleverd met alle koelleidingen en kabels netjes in rvs goten weggewerkt. Onze mensen regelen alles in, er hoeft geen koeltechnicus op locatie meer aan te pas te komen. De installateur is hier kennelijk blij mee, want inmiddels gaat bijna een kwart van onze kasten met dubbele, drie- of zelfs viervoudige warmtepomp de deur uit. En de eindgebruiker is blij, want die heeft nooit meer last van koude lucht.”

Master-slave

De combinaties kunnen eenvoudig op afstand gemonitord en aangepast worden. Wijma: “De luchtbehandelingskasten zijn uitgerust met een standaard regelaar, de ‘master’. Wij hebben daar een ‘slave’ naast gezet zodat wij met speciaal geschreven software en een GSM-module via 4G het systeem op afstand kunnen monitoren, regelen en updates kunnen uitvoeren op de software. Ook dat vindt de klant prettig. En die hoeft door de GSM-oplossing geen extra kabel meer naar het dak te trekken. Je ziet, we denken echt overal aan.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.