Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Geen koudemiddel maar water als energiedrager in Fletcher-hotel

Geen koudemiddel maar water als energiedrager in Fletcher-hotel

Aan het Willinkplein, middenin het centrum van Emmen, is in maart 2021 het nieuwe Fletcher Hotel-Restaurant ByZoo Emmen geopend. In drie jaar tijd is een prachtig hotel met 88 kamers, een sfeervol restaurant, een parkeergarage, 8.000 m2 commerciële ruimten en twee penthouses gerealiseerd, dat recent is uitgebreid met een grote evenementenhal. In opdracht van De Groot Installatiegroep realiseerde Emondt Multiclima de verwarmings- en koelinstallaties in de 88 hotelkamers. Daarbij koos de Enschedese installateur resoluut voor het Mitsubishi Electric City Multi HVRF-systeem van leverancier Alklima, dat alle voordelen van directe expansie combineert met een watergevoerd systeem. Voor de warmtapwaterbereiding in de hotelkamers werden twee CO2 Hot Water warmtepompen geleverd, terwijl voor de verwarming en koeling van de evenementenzalen twee lucht/lucht-warmtepompen werden geselecteerd.

Het installatietechnische bestek voor ByZoo Emmen is gemaakt door Bordewijk De Adviseurs. Op basis hiervan hebben diverse installateurs een aanbieding gemaakt. Emondt Multiclima werd door twee installateurs betrokken, vertelt Accountmanager Martijn Steunenberg. “Na gunning van het project aan De Groot Installatiegroep mochten wij de verwarming en koeling voor de hotelkamers realiseren. Op het dak van het hotel staan zes buitenunits, die gekoppeld zijn aan zes hybride verdeelboxen (BC-controllers) en 88 satelliet binnenunits. Dankzij de BC-controllers kunnen de hotelkamers niet alleen onafhankelijk van elkaar gekoeld of verwarmd worden, maar wordt ook efficiënt energie (warmte en koude) uitgewisseld. Hierdoor worden zeer hoge rendementen geborgd en wordt energievernietiging voorkomen.”

De lokale afstandsbedieningen van Mitsubishi Electric bieden comfort met slechts één druk op de knop.

Watergevoerd systeem

Fletcher Hotels zet hoog in op (ecologische) duurzaamheid en CO2-reductie en gaf de voorkeur aan een watergevoerd systeem, aldus Steunenberg. “Daarom hebben wij het Mitsubishi Electric City Multi Hybride (H)VRF-systeem geadviseerd, waarbij de leidingen tussen de BC-controllers en binnenunits als enige in de markt zijn voorzien van water in plaats van een koudemiddel.” Dankzij een waterdragend afgiftesysteem zijn geen koudemiddelen meer in de hotelkamers aanwezig, vertelt hij. “Daarnaast is de milieu-impact van het systeem aanzienlijk lager. De koudemiddelinhoud in dit systeem is beperkt. Het koudemiddel dat nog wel gebruikt wordt (R32), heeft bovendien een veel lagere Global Warming Potential/GWP (675) dan het traditionele R410A koudemiddel (GWP = 2.088) dat nog door heel veel fabrikanten wordt toegepast.”

Beste van twee werelden

Het Mitsubishi Electric City Multi HVRF-systeem combineert het beste van VRF met de unieke eigenschappen van water, benadrukt Martijn Moekotte, Accountmanager bij Alklima. “Waar de VRF-techniek zorgt voor een efficiënte energie-uitwisseling, draagt de toepassing van water als energiedrager bij aan een nog hoger gebruikerscomfort. Met name omdat een hogere inblaastemperatuur mogelijk is. Uniek aan het systeem is dat de verdeling van gas en vloeistof niet plaatsvindt bij de buitenunit, maar bij de BC-controllers. Met de toevoeging van deze slimme verdeelboxen is Mitsubishi Electric er in geslaagd om een warmteterugwinsysteem met twee pijpen uit te voeren, waar andere fabrikanten drie pijpen nodig hebben. Hierdoor zijn minder leidingwerk en minder lasverbindingen nodig, waardoor de montagetijd aanzienlijk wordt verkort en installatie- en onderhoudskosten afnemen.”

Peter Muizenbelt, Consultant bij Alklima/Mitsubishi Electric (staand) en Martijn Steunenberg, Accountmanager bij Emondt Multiclima (zittend) voor het Mitsubishi Electric City Multi HVRF-systeem.

Milieuvriendelijke tapwaterbereiding

Voor de warmtapwaterbereiding in de hotelkamers leverde Alklima in opdracht van De Groot Installatiegroep twee Mitsubishi Electric QAHV Hot Water warmtepompen. “Deze warmtepompen onderscheiden zich door een excellente warmteoverdracht, ook bij lage buitentemperaturen, evenals een zeer geluidsarme werking”, aldus Moekotte. “Doordat de warmtepompen gebruikmaken van CO2 (R744) als koudemiddel, worden opwarming van de aarde (GWP = 1) en afbraak van de ozonlaag (ODP = 0) tot een minimum gereduceerd of zelfs voorkomen.”

Verwarming en koeling van de evenementenzalen

Voor de ventilatie van de evenementenzalen heeft De Groot Installatiegroep een grote luchtbehandelingskast met DX-batterij geplaatst. Emondt Multiclima heeft deze DX-batterij gekoppeld aan twee Mitsubishi Electric PUZ-ZM 200 YKA lucht/lucht-warmtepompen, die voor de verwarming en koeling in de zalen zorgen. Beide Mr. Slim Power Inverter warmtepompen hebben een koelvermogen van 20 kW en een verwarmingsvermogen van 22,5 kW en maken gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel R32.

In navolging van Fletcher Hotel-Restaurant ByZoo Emmen is Emondt Multiclima op dit moment betrokken bij de bouw van een nieuw Fletcher Hotel in Marknesse, waarin een vergelijkbaar HVRF-systeem van Mitsubishi Electric/Alklima wordt ingepast.     

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Fletcher Hotels
  • Adviseur Bordewijk De Adviseurs
  • Installateur De Groot Installatiegroep
  • Verwarming en koeling hotelkamers en evenementenzalen Emondt Multiclima
  • Leverancier HVRF-systeem en warmtepompen Alklima

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.