waterfilterproducten
01:32
03-10-2017

Gecertificeerde waterfilterproducten zetten legionella buitenspel

Legionella, de veroorzaker van de dodelijke veteranenziekte, kan de waterkwaliteit binnen drinkwaterinstallaties ernstig bedreigen. Om besmetting met deze bacterie te voorkomen, is het dan ook van het grootste belang om bij normoverschrijdingen water op gebruikspunten, die risico vormen, afdoende te behandelen. Waterhygiënespecialist Aqua free biedt diverse innovatieve point-of-use membraanfiltratieproducten die zowel binnen medische als niet-medische gebouwomgevingen kunnen worden toegepast. “Daarvan zijn drie doucheproducten sinds 15 juli jongstleden door Kiwa gecertificeerd volgens de BRL-K14010, deel 1”, aldus Tom van der Mésche, sales director Nederland en België binnen Aqua free.

De legionellaveilige doucheproducten die conform de vigerende wetgeving met een certificaat zijn erkend, betreffen de wegwerpvariant AS SHOWER (verkrijgbaar in twee uitvoeringen) en de AS SHOWER comfort. Deze laatste is voorzien van een vervangfilter. “Het gaat hierbij om douchekoppen die worden toegepast in onder meer appartementencomplexen, zorginstellingen, hotels, sauna’s, zwembaden en sportaccommodaties. Beide modellen behoren al meerdere jaren tot ons assortiment en zijn voorzien van een speciaal filter”, zegt Van der Mésche. “Dit filter is samengesteld uit holle membraanvezels die volgens het principe van microfiltratie het inkomende water doorlaten en schadelijke bacteriën tegenhouden. Daardoor biedt het onmiddellijk een betrouwbare bescherming tegen besmetting wanneer in een drinkwatersysteem legionella is gedetecteerd. Want je kunt je zaakjes rondom de aanleg van een tapwaterinstallatie conform NEN 1006 nog zo goed voor elkaar hebben, het risico op legionella blijft en er kunnen altijd calamiteiten optreden. Wanneer dat het geval is, bieden deze producten als onderdeel van een legionellaheersplan de oplossing. Je wilt immers kost wat kost voorkomen dat mensen ziek worden.”

waterfilterproducten
AS Shower chroom

waterfilterproducten
AS Shower

Bevestiging
Aqua free beschouwt de toegekende certificaten als een extra bevestiging van de door haar als specialist voor waterhygiëne geleverde kwaliteit. In dit kader onderstreept het bedrijf haar zienswijze op het tijdelijk gebruik van filterproducten op het gebruikspunt als een wezenlijk onderdeel van een legionellabeheersplan. Van der Mésche: “Deze zienswijze staat niet expliciet in de huidige certificeringsvoorwaarden vermeld, maar is onlosmakelijk verbonden met onze kijk op integrale waterhygiëne. Een visie die wordt onderschreven door talloze hygiënisten en professionals in de waterindustrie en daarnaast wordt gestaafd aan onze jarenlange ervaring en validaties van filterproducten in de medische sector.”


Specialist voor waterhygiëne
Het van oorsprong Duitse Aqua free is een toonaangevende fabrikant van membraanfilters voor zowel medische als niet-medische toepassingen. Het internationaal opererende bedrijf werd in 1999 opgericht en is onder meer gevestigd in Eindhoven. Aqua free heeft als missie de waterhygiëne te verbeteren, op zijn minst te behouden of, in het geval van acute besmettingen, te herstellen. Hiertoe vervaardigt het bedrijf onder andere point-of-use membraanfiltratieproducten. Aqua free is gecertificeerd volgens EN ISO 13485, de internationaal erkende norm voor kwaliteitsmanagement binnen de medische hulpmiddelensector.

Tekst: Chris Elbers     Beeldmateriaal: Aqua free B.V.
Uitgelichte afbeelding boven: AS Shower Comfort

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

ViegaIMG