Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gebouwbeheer als cloudservice: iets voor u?

Gebouwbeheer als cloudservice: iets voor u?

Steeds meer gebouweigenaren willen hun elektronische processen en systemen centraal kunnen monitoren, beheren en beheersen. Ongeacht of het om de klimaatinstallaties, verlichting, telecommunicatie, beveiliging en/of toegangscontrole gaat. Niet verwonderlijk, volgens Gerwin Reimink, directeur van Chainless BV. “Een centraal gebouwbeheersysteem zorgt namelijk niet alleen voor een optimaal en efficiënt functionerend gebouw, maar ook voor minimale energie- en beheerkosten. Zeker als de beheersoftware wordt gekoppeld aan de cloud. Als organisatie geven wij hier optimaal invulling aan.”

Chainless ontwikkelt innovatieve softwareoplossingen voor gebouwbeheer- en klimaatoplossingen. “Belangrijke expertises zijn het engineeren van software en het in bedrijf stellen van HVAC-installaties”, vertelt Reimink. “Maar ook de realisatie van koppelingen tussen systemen op basis van verschillende protocollen behoort tot onze dienstverlening. Waar de meeste collegabedrijven werken vanuit de wensen en apparatuur van de installateur, focussen wij steevast op de eindgebruikers. Voor hen engineeren we een maatwerkoplossing: eenvoudig in gebruik, compleet, slim, betrouwbaar en veilig!”

Lokaal of in de cloud?

Indien gewenst installeert Chainless de softwareoplossingen op de lokale gebouwserver. Maar steeds vaker wordt gekozen voor de cloud, merkt Reimink. “Gebouwbeheer als cloudservice heeft enorm veel voordelen, zeker voor bedrijven met meerdere vestigingen. Zo hoeven gebouweigenaren geen hard- en software meer aan te schaffen voor hun individuele gebouwbeheersystemen. Bovendien worden zij van A t/m Z ontzorgd. Het maken van back-ups, de installatie van software-updates en het onderhoud aan de hardware vinden voortaan namelijk gecentraliseerd in het datacenter plaats; de klant heeft hier verder geen omkijken meer naar. Bovendien zijn alle gebouwlocaties op ieder moment en vanaf iedere plek te monitoren, beheren en beheersen. Doordat cloudsystemen redundant worden uitgevoerd, zijn de systemen (en gebouwdata) optimaal beschermd tegen uitval.”

Veel vragen over bereikbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid

Niets dan voordelen dus, zou je denken. Toch is de markt hier nog niet altijd van overtuigd, merkte Chainless tijdens de vakbeurs voor gebouwautomatisering en -managementsystemen Building G100. “Tijdens deze vakbeurs wilden wij een presentatie geven over gebouwbeheer in de cloud”, vertelt Reimink. “Echter ontstond bij de eerste vraag al zoveel discussie, dat we hier zijn blijven hangen. In de markt blijken ontzettend veel interpretaties te zijn van de cloud. Bovendien zijn er veel vragen, die stuk-voor-stuk door ons zijn verzameld. Niet alleen om hier uitgebreid op terug te kunnen komen bij de vraagstellers, maar ook om onze dienstverlening te optimaliseren. Zodat we nog beter maatwerk kunnen leveren aan onze klanten en onze oplossingen nog beter kunnen duiden.”

De vragen hadden met name betrekking op de bereikbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de cloud, vertelt hij. “De meeste twijfels hieromtrent hebben we gelukkig direct kunnen wegnemen. Klanten zijn bij Chainless namelijk verzekerd van goede inlognamen, wachtwoorden en firewalls, die regelmatig worden geüpdatet. Bovendien wordt alle gebouwdata versleuteld opgeslagen, waardoor onbevoegden er niet mee aan de haal kunnen. Veilig is bij ons ook echt veilig.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.