Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gas blijft scharnierpunt in de energietransitie
Hybride warmtepompen leveren flinke besparingen op, in elk gebouw en elke situatie.

Gas blijft scharnierpunt in de energietransitie

Om de klimaatverandering te keren, moet onze gebouwde omgeving in rap tempo verduurzamen. “De heersende gedachte hierbij is dat we ‘van het gas af moeten’”, merkt Jan Henk van der Wijk, Marketing en Communicatie Manager bij ATAG Verwarming Nederland. “Een groot misverstand, dat wij graag uit de weg helpen. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2050 CO2-neutraal moet zijn. Om hiertoe te komen, zijn 3 stromen denkbaar: aardgas (VR naar HR), hybride verwarmen en all-electric verwarmen, al dan niet in combinatie met waterstof. Er is geen heilige graal; elke woning vraagt een eigen warmteoplossing. Toch heeft onze overheid vol ingezet op hybride.”

“Hybride warmtepompen leveren flinke besparingen op, in elk gebouw en elke situatie”, benadrukt Roy Janssen, Productmanager Warmtepompen bij ATAG Verwarming Nederland. “Bijvoorbeeld in jaren ’70 woningen zijn besparingen tot 80% op het cv-deel geen uitzondering. Dit staat gelijk aan enkele honderden kilogrammen CO2 per jaar. Een besparing die steeds verder oploopt, zodra meer groene energie beschikbaar komt. Waar hybride warmtepompen in het verleden een terugverdientijd hadden van 10-15 jaar, bij een aanvoertemperatuur van max 55-60°C, zijn met de huidige marktontwikkelingen én subsidieregelingen al terugverdientijden van 3 jaar mogelijk. Omdat de cv-ketel gehandhaafd blijft, beschikken bewoners altijd over voldoende verwarmingsvermogen. Ruimte voor een warmtapwater-voorraadvat is niet noodzakelijk. Bovendien zijn hybride warmtepompen beter elektrisch inpasbaar. Een zwaardere aansluiting in de meterkast is niet altijd vereist.”

Flinke besparingen

Speciaal voor de hybride markt ontwikkelde ATAG de ENERGION M HYBRID warmtepompen. Deze monoblock warmtepompen maken gebruik van koudemiddel R32, dat geen schade toebrengt aan de ozonlaag. Bovendien zorgt de hybride warmtepomp voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. “De warmtepompen zijn beschikbaar in 2 versies”, vertelt Van der Wijk. “Waar de HYBRID-ALL kan worden toegepast met elk merk en type cv-ketel, is de HYBRID-ZONE speciaal ontwikkeld voor onze ATAG i-Zone cv-ketel. Beide warmtepompen kunnen verwarmen, koelen en warmtapwater bereiden. Dankzij een afmeting van slechts 30x19x33 cm kan de binnenunit ook in beperkte ruimtes worden ingepast.” Janssen: “Afhankelijk van de bewonersambitie kan de regeling geoptimaliseerd worden op zo weinig mogelijk CO2-uitstoot óf de laagste gebruikerskosten. In combinatie met een groot dekkingsbereik (tot ver onder 0˚C in warmtepompmodus) zijn flinke besparingen mogelijk.”

Kennistransitie

“Veel installateurs hebben jarenlang sec cv-ketels geplaatst”, benadrukt Janssen. “Voor hen is de energietransitie ook een kennistransitie, waaraan wij graag onze bijdrage leveren. Bijvoorbeeld met een uitgebreid trainingsaanbod bereiden wij hen voor op het ‘nieuwe normaal’.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?