Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse lucht door feilloze raambediening

Frisse lucht door feilloze raambediening

GEZE is vooral bekend als ontwikkelaar en producent van hoogwaardige systemen voor deur-, raam- en beveiligingstechniek. De associatie met Frisse Scholen komt niet snel bovendrijven. Onterecht, vindt Anco Zwart, projectadviseur bij GEZE Benelux. “Wij kunnen een reeks oplossingen bieden voor handmatig en elektronisch aangestuurde systemen voor ramen. Een Frisse School begint met frisse lucht, en dus meestal met het openzetten van ramen.”

Zwart: “Je kunt het eenvoudig oplossen met een manueel bedienbare slingerstang en/of handgreep. Maar ook met automatische aandrijvingen compleet met elektronische aansturing via CO2-, temperatuur-, brand- of rookmeldsensoren of aangesloten op het gebouwbeheersysteem. Het gaat erom dat de ramen open moeten kunnen. Zeker in dit coronatijdperk is verse buitenlucht essentieel voor een gezond binnenklimaat in lokalen en gymzalen. Een citaat uit de richtlijn Frisse Scholen: ‘De voorzieningen voor (natuurlijke) luchttoevoer zijn voor iedere ruimte afzonderlijk en eenvoudig door aanwezige volwassenen te bedienen (op ca. 1 meter hoogte).’”

geze 1 kopieren

Ranke oplossing (Slimchain) in een monumentale raampartij van het Preadinius College te Groningen.

 

Problemen

“Wij komen veel scholen tegen met niet-werkende traditionele systemen”, constateert Zwart. “Van een verbogen stang of losgelaten aansluitingen tot de bekende slingerstang voor bovenraampjes, die weer eens onvindbaar is. Dat betekent dat de ramen soms langere tijd niet open of dicht gaan, tot er weer een tijdelijke oplossing wordt verzonnen. Dat is niet goed voor het binnenklimaat. GEZE kan voor elk raamtype en voor elke raamafmeting degelijke, altijd werkende systemen leveren die perfect passen in de aanpak Frisse Scholen.”

Praedinius Gymnasium

Recentelijk was GEZE betrokken bij de renovatie van het Praedinius Gymnasium in Groningen. Zwart: “Dat zijn twee gebouwen, waarvan één monumentaal gebouw waarin de oude ramen zijn vervangen of gerestaureerd. Het eerste plan uit 2017 bevatte een oplossing voor alle valramen, die zijn uitgevoerd met een Slimchain kettingaandrijving en per lokaal geopend of gesloten kunnen worden via een schakelaar, temperatuur- en/of CO2-sensoren, evenals gevelsensoren voor wind- en regenbelasting per gevel. Na een bezuinigingsronde is men uitgekomen op een schakelaarbediening per lokaal, met CO2-sensoren waarop de leraar kan handelen. Je ziet vaak dat ambities in het begin hoog liggen en daarna teruggeschroefd moeten worden. Ook daarin kunnen wij meedenken. Onze budgetoplossingen, zoals de kettingaandrijving ECchain, is 100% functioneel en per raam via een schakelaar te bedienen. Zo zijn de lokalen in het Praedinius Gymnasium niet alleen per lokaal, maar ook per gevel of in totaliteit vanaf één centraal punt aan te sturen. De conciërge kan aan het eind van de dag in één keer alles sluiten of instellen dat het gehele gebouw op een warme dag van 6 tot 8 uur gespuid wordt.”

geze 3a kopieren

Gymzaal: nooit meer hannesen met stokhaken die zoekraken.

 

Veel mogelijkheden

De mogelijkheden lijken onbeperkt. Zwart: “Naast de ECchain leveren wij de Slimchain, zoals toegepast in dit project: een mooi slank systeem dat goed te integreren is in designgevels en bij renovaties. De Slimchain is tevens in de raamvleugel op te nemen, voor een onzichtbare oplossing. Voor grote, zware elementen hebben we Powerchain. Slaglengtes kunnen variëren van 20 tot 80 centimeter. In plaats van kettingaandrijvingen kunnen we ramen ook uitrusten met spindelmotoren of schaaraandrijvingen, met of zonder vergrendeling. Hoewel voor kleinere scholen te duur, kun je de raamsystemen bijvoorbeeld via KNX koppelen aan gebouwbeheersystemen van derden. Ook heeft GEZE zelf diverse systemen en oplossingen ontwikkeld, zodat de systemen centraal en via bijvoorbeeld een iPad door de gebouwbeheerder gestuurd en in de gaten gehouden kunnen worden.”

Geïntegreerd

De raamsystemen zijn uiteraard bij nieuwbouw prima in te passen in het ontwerp. Bij renovaties is het van belang om op tijd in het proces betrokken te raken. Zwart: “Onze systemen werken op een 24V of 230V voeding. Hier moet dus een kabeltje naartoe worden gelegd. Als je dat pas aan het eind doet, loopt er een kabelgootje en dat vermijden we liever door naar een geïntegreerde oplossing te zoeken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.