Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Fluisterstil’ en duurzaam gekoeld

‘Fluisterstil’ en duurzaam gekoeld

De markt voor warmtepompen groeit sterk als gevolg van de energietransitie. Vaillant levert voor de woningbouwmarkt een hoogwaardige warmtepomp in verschillende vermogenscategorieën. De aroTHERM plus is een ‘fluisterstille’ monobloc lucht/water-warmtepomp die een continue radiatortemperatuur van 65°C kan halen bij een buitentemperatuur van -10°C, op basis van het natuurlijke koudemiddel R290. De aroTHERM plus is geschikt voor zowel all-electric als hybride toepassingen, zegt manager Product Management Ronald Mazurel.

Hiermee kan de woningbouwmarkt (koper of verhuurder) altijd uit de voeten, ook op basis van bestaande radiatorsystemen. “Met een compacte monobloc buitenunit en een demontabele binnenunit kan de aroTHERM plus-warmtepomp (met vermogenstypes tussen de 5 en 12 kW; red.) snel door een installateur geïnstalleerd worden”, vertelt Mazurel. “Met een aanvoertemperatuur tot 75°C levert de aroTHERM plus bovendien prestaties die vergelijkbaar zijn met gasgebonden systemen.”

Door het verhogen van de temperatuur van het tapwater tot maximaal 70°C levert de high-end warmtepomp ‘tot 25 procent meer warm water dan andere warmtepompen met een vergelijkbare warmwaterboiler’. De hoge aanvoertemperatuur biedt bovendien bescherming tegen de legionellabacterie, zonder dat elektrische naverwarming nodig is, aldus Vaillant. “Uniek aan dit product is het natuurlijke koudemiddel R290, dat hoge prestaties combineert met een lage GWP-waarde (broeikaseffect; red.). Met een GWP-waarde van 3 scoort R290 zelfs extreem laag, terwijl bij een buitentemperatuur van -10°C een continue radiatortemperatuur kan worden gehaald tot 65°C. Ter vergelijking: een veelgebruikt koudemiddel als R410A heeft een GWP-waarde van ruim 2.000.”

naamloos 2 kopieren

‘Twee personen kunnen de units binnen een werkdag installeren’.

 

Eenvoudige installatie

Door het hoge rendement voldoet de aroTHERM plus aan de toekomstige eisen voor all-electric gebouwen. De software van de units voorziet in eigen regel- en meettechniek en een eenvoudige bediening. Met de optionele sensoAPP kan de aroTHERM plus op afstand worden aangestuurd. “Bijvoorbeeld om te controleren of de installatie uitstaat tijdens een vakantie”, zegt Mazurel. De warmtepomp wordt volledig met eigen componenten geproduceerd door Vaillant en kan door de fabrikant in Nederland binnen enkele dagen worden geleverd. “Twee personen kunnen de aroTHERM plus en binnenunit uniTOWER plus binnen een werkdag installeren. Snel en vakkundig, mede omdat Vaillant de installateur ondersteunt met producttrainingen. Het begint met een goede aansluiting.” De binnenunit uniTOWER plus kan in twee delen gemonteerd worden. De installateur behoeft niet te beschikken over een F-gassencertificering: het type is vrijgesteld van de F-gasverordening voor de gehele EU.

Laag geluidsniveau

In het nieuwe Bouwbesluit van 2021 wordt een geluidseis voor warmtepompen opgenomen. Met 28 decibel op een afstand van 3 meter in fluistermodus produceert de aroTHERM plus een geluidsniveau vergelijkbaar met ‘ritselende bladeren’. “En bij een juiste plaatsing altijd binnen de grenzen van de geluidsproductie zoals die vanaf 1 januari worden gehanteerd voor nieuwe bouwaanvragen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.