Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Floating Office Rotterdam: BREEAM-NL ‘Excellent’ tot in de kleinste details
Primaire installatie met WKO-wisselaars.

Floating Office Rotterdam: BREEAM-NL ‘Excellent’ tot in de kleinste details

Sinds 2009 is BREEAM-NL dé certificeringsmethode voor de duurzaam gebouwde omgeving. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland. Vandaar ook BREEAM-NL. Met BREEAM-NL krijgt u inzicht in de werkelijke duurzaamheidsprestatie van uw projecten. Zowel op het gebied van energie, gezondheid als toekomstbestendigheid.

BREEAM-NL beoordeelt projecten op negen duurzaamheidscategorieën: management (12%), gezondheid (15%), energie (19%), transport (8%), water (6%), materialen (12.5%), afval (7.5%), landgebruik & ecologie (10%) en vervuiling (10%). Iedere categorie draagt voor een gedeelte bij aan de totaalscore. De totaalscore in procenten wordt vertaald naar de classificaties Pass (>30%), Good (>45%), Very Good (>55%), Excellent (>70%) of Outstanding (>85%). Ook wordt wel een aanduiding in aantal sterren gebruikt, waarbij Pass gelijkstaat aan 1 ster en Outstanding vertaald wordt in 5 sterren.

Hét regelorgaan voor change-over plafonds

“BREEAM-NL ‘Outstanding’ is een certificering die je veel bij Belimo tegenkomt”, vertelt Manager Technical Support Danny de Laater. “Dit begon in 2013 met de Belimo 6-Weg regelkogelkraan voor change-over plafonds en met megaproject The Edge in Amsterdam. Een system integrator besloot om onze 6-Weg regelkogelkraan hier te combineren met een eigen flowopnemer en regelstation, waardoor vele mechanische debietbegrenzers vervielen. Bovendien werd de inregeling van het hydraulische circuit hierdoor vereenvoudigd. Het regelstation kreeg realtime het aantal liters per uur door en stuurde op basis hiervan de 6-Weg regelkogelkraan aan. Een uitstekend idee, dat proactief door Belimo is opgepakt en in 2015 is vertaald in de 6-Weg regelkogelkraan met geïntegreerde elektronische drukonafhankelijke regeling. De 6-Weg EPIV is anno 2021 nog altijd hét regelorgaan voor change-over plafonds. Niet voor niets is dit product ook succesvol toegepast in Floating Office Rotterdam (FOR).”

Belimo kanaalsensor met temperatuur-, relatieve vochtigheid- en CO2-meting.

Groot voordeel van de 6-Weg EPIV is dat in één product de handafsluiter, regelafsluiter en flowmeter met gestuurde debietregeling geïntegreerd zijn, vertelt De Laater. “Eén 6-Weg EPIV kan maar liefst vier 2-Weg regelkranen vervangen. Hierdoor kan flink bespaard worden op aantallen producten, bekabelingen én montagetijden. Bovendien zijn de meet- en regeltechnische voordelen groot. Dankzij de werktuigbouwkundige constructie van de 6-Weg EPIV kan men met één aansturing garanderen dat koud en warm water nooit mengen. Een zogeheten drukaflaatfunctie compenseert bovendien drukveranderingen door stijging of daling van de mediumtemperatuur. Hoewel dit geen BREEAM-credits oplevert, zijn dit wel heel belangrijke pluspunten.”

Unieke opwekkingsinstallatie

In FOR worden warmte en koude geleverd door een zeer unieke en duurzame opwekkingsinstallatie. “Voor de fundatie van het drijvende kantoorgebouw zijn vijftien betonnen drijflichamen gekoppeld”, vertelt Dick van der Sar, Projectleider Meet- en Regeltechniek bij Roodenburg Installatie Bedrijf b.v.. “In deze drijflichamen hebben we kunststof vloerverwarmingsleidingen aangebracht, die dienst doen als betonkernactivering en waarmee warmte en koude aan het oppervlaktewater van de Rijnhaven wordt onttrokken. Ook zijn twee warmtepompen geplaatst, die de temperatuursprong realiseren van -7°C t/m 55°C naar 12°C voor de gekoeld waterleidingen en 35°C voor het cv-systeem. Als afgiftesysteem is gekozen voor een combinatie van vloerverwarming en change-over klimaatplafonds, waarmee zowel verwarmd als gekoeld kan worden op ruimteniveau. En ook de toevoer van verse lucht wordt door de klimaatplafonds, VAV’s en CAV’s geregeld.”

Luchtbehandelingskast met Energy Valve en sensoren.

Subbemetering was noodzakelijk

Om te kunnen voldoen aan de hoge BREEAM-NL-ambitie in dit project, was subbemetering noodzakelijk, vertelt Van der Sar. “Voor elk component groter dan 5% (dus per halve etage en per luchtbehandelingskast) zijn in de gekoeld water- en cv-leidingen Belimo Energy Valves™ geïnstalleerd die nauwgezet de energiestromen bemeteren, regelen en bewaken.” De Laater: “Bij de luchtbehandelingskast regelen de Belimo Energy Valves™ naast de temperatuur c.q. het vermogen van de aanwezige verwarmings- en koelbatterijen ook de Delta T (ook wel verzadiging). Bovendien voorzien zij in de luchtbellenbewaking. Eventuele afwijkingen worden automatisch gecompenseerd. Hierdoor ervaren gebruikers meer comfort (juist ook bij deellast), terwijl het energieverbruik tot een minimum beperkt blijft. De Energy Valve met geïntegreerde minicomputer deelt alle installatiedata realtime met het bovenliggende gebouwbeheersysteem. Stuk voor stuk belangrijke troeven in het kader van duurzaamheid en BREEAM-NL.”

Optimale binnenluchtkwaliteit, minimaal energieverbruik

Naast de Energy Valves zijn in FOR ook temperatuur-, relatieve vochtigheids- en CO2-sensoren van Belimo toegepast. Als voorbeeld noemt Van der Sar de 22DTM-16 kanaalsensoren in de luchtkanalen. “In de gesloten (vergader)ruimtes en ruimtes met een grote variabele, zoals het restaurant, wilden we een optimale binnenluchtkwaliteit laten samengaan met een minimaal energieverbruik. Door continu de CO2-waarden te meten, kunnen we de ventilatievoud in de ruimtes exact sturen. Als setpoint wordt een CO2-waarde van 800 ppm aangehouden. Hierdoor zijn medewerkers en bezoekers verzekerd van voldoende frisse lucht, terwijl nergens onnodig wordt geventileerd.”

De keuze voor Belimo in dit project was een logische, vertelt hij. “Belimo levert kwalitatief hoogwaardige producten. Bovendien is de BUS-communicatie erg stabiel. Zowel de 6-Weg kogelkranen, Energy Valves, sensoren als TROX VAV-kleppen met Belimo VAV-compact regelaars kunnen direct communiceren met het gekozen netwerk, in dit geval BACnet MS/TP.” De Laater: “Bijzonder aan de Belimo-producten in FOR is bovendien dat alle regelkogelkranen standaard zijn uitgevoerd met servomotoren, waaraan de WAGO stekker al is voorgemonteerd. Een excellent voorbeeld van Belimo Customizing.” Van der Sar: “Dankzij deze voorbereiding konden wij in slechts een halve dag de meet- en regelbekabeling van één complete etage realiseren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.