Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Flexibele verbindingen in luchtkanalen: Een comfortabele én veilige keuze
Luchtdichte manchetten voor een optimale luchtverversing.

Flexibele verbindingen in luchtkanalen: Een comfortabele én veilige keuze

Flexibele verbindingen zijn een essentieel onderdeel van luchtkanalen, weet Walter van Loon, directeur van fabrikant Euro Manchetten. “Immers compenseren zij montage- en maatverschillen én absorberen zij bewegingen, verschuivingen of trillingen. Bijvoorbeeld wanneer het luchtkanaal zich zet. Hierdoor worden scheuren of andere defecten en geluidsklachten voorkomen. Bovendien zorgen flexibele verbindingen voor meer montagegemak. De luchtkanalen hoeven niet meer overal tot op de millimeter nauwkeurig aan te sluiten en bij brandafscheidingen voorkomt de flexibele verbinding dat, in geval van brand, door torsie van het kanaal de klep niet kan sluiten. Daarmee zijn flexibele verbindingen niet alleen een duurzame en comfortabele, maar ook een veilige keuze.”

Euro Manchetten & Compensatoren is al veertig jaar actief op het gebied van flexibele verbindingen en luchttechniek. In die jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een klein productiebedrijf tot een toonaangevende producent van flexibele verbindingstechnieken, manchetten, filtertechnieken, compensatoren, leidingtechnieken, beladingen en luchtverdeelslangen. In navolging van de farmacie, gezondheidszorg, voedingsindustrie, chemie en industriële machinebouw worden de producten toegepast in (semi-)overheidsgebouwen zoals scholen, waar ventilatie zeer hoog op de agenda staat.

Exact op maat

“Euro Manchetten is lid van de Nederlandse Vereniging van Luchtkanalenfabrikanten (Luka)”, benadrukt Van Loon. “Onze flexibele verbindingen worden veelvuldig toegepast door fabrikanten en installateurs van luchtkanalen. Maar we ontvangen ook regelmatig aanvragen van collega-leveranciers.” En dat is niet verwonderlijk. “Waar de meeste bedrijven slechts één of enkele typen flexibele verbindingen maken, kan Euro Manchetten elke vraag beantwoorden. Hierdoor zijn bedrijven verzekerd van één contactpersoon, één producent en één leverancier voor al hun flexibele verbindingen, die exact op maat worden gemaakt.”

“Elk kanaal en elke toepassing is anders”, benadrukt Van Loon. “Daarom is maatwerk in vorm én materiaal noodzakelijk. “Bijvoorbeeld in een ziekenhuis moeten de materialen aan hoge hygiëne-eisen voldoen. Datzelfde geldt in de voedingsmiddelenindustrie, terwijl in cruiseschepen juist een laag rookgetal en een hoge zeewaterbestendigheid leidend zijn. Voor al deze situaties bieden wij een passende oplossing, van standaard PVC gecoat materiaal tot het meer exclusieve PTFE. Daarnaast bieden we een uitgebreid gamma brandwerende oplossingen, tot de hoogste brandklassen.”

‘Flexibele’ verbindingen vangen trillingen, spanningen, uitzettingen en krimp op diverse plekken op.

Doordacht ontwerp, uitgekiende materiaalselectie

Iedere ketting is zo sterk als de zwakste schakel, aldus Van Loon. “Een doordacht ontwerp en een uitgekiende materiaalselectie zijn essentieel om een lange levensduur van het complete kanalensysteem te borgen. Wij nemen deze verantwoordelijkheid graag over, met betrekking tot de flexibele verbindingen. Op basis van de specificaties van de luchtkanalenfabrikant of installateur, zoals de temperaturen, druk, aard van beweging én omgevingscondities, selecteren wij de best passende materialen. Niet alleen van de flexibele verbindingen, maar ook van de flenzen. Na akkoord starten we direct met de productie, waarna de producten just-in-time in de fabriek of op de bouwlocatie worden afgeleverd.” De montage is net zo eenvoudig als de montage van de luchtkanalen, vertelt hij. “Onze flenzen komen exact overeen met de flenzen van het kanaal. Indien de luchtkanalen in het zicht blijven, kunnen wij de producten bovendien in kleur leveren. Hierdoor gaan de verbindingen esthetisch op in het totale kanalenwerk.”

Speciale verlopen

Flexibele verbindingen kunnen veel problemen ondervangen, besluit Van Loon. “Bovendien zijn de kosten hiervoor gering. Ook indien speciale verlopen nodig zijn. Is de ene kant van het manchet groter dan de andere kant? Of moet een overgang gecreëerd worden van een rond naar een rechthoekig kanaal? Geen probleem! Hierin zijn we juist gespecialiseerd. Samen met de luchtkanalenfabrikant en/of installateur zoeken we graag naar de beste oplossing voor ieder project. Ongeacht of één, enkele of grote aantallen flexibele verbindingen nodig zijn. Dankzij een verregaande automatisering van onze computersystemen en snijmachines kunnen wij de juiste vormen vervolgens eenvoudig, snel en efficiënt produceren. Vandaag besteld is in veel gevallen binnen enkele dagen geleverd.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.