Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Flexibel installeren voor Belvédère J2
Impressie van Belvédère J2.

Flexibel installeren voor Belvédère J2

Multi-tenant gebouw aan de poort van het Paleiskwartier

Op één van de laatste vrije kavels van het Paleiskwartier in ’s-Hertogenbosch is recentelijk Belvédère J2 opgeleverd. Het multi-tenant gebouw vormt een duo met Belvedère JI waarin onder meer Ricoh is gevestigd. Beide gebouwen kregen van architectenbureau NOAHH dezelfde karakteristieke vormgeving en markeren nu langs de Magistratenlaan de zuidelijke entree van het Paleiskwartier.  

Inmiddels is het merendeel van de elf verdiepingen in gebruik genomen door onder meer Sacha Manfield Shoes, BDO en Van Wanrooij Bouwbedrijf. Laatstgenoemde is tevens eigenaar van Belvédère J2, dat gerealiseerd is door bouwcombinatie Van der Ven Bouw & Ontwikkeling – Moonen Bouw, in opdracht van BV Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier.

“Het mooie is dat we in dit project ook de meet- en regeltechniek volledig in eigen beheer hebben gedaan.”

Uitvraag installaties

De opdracht was om een flexibel verhuurbaar kantoor te realiseren dat veel ruimte biedt om wensen van huurders mogelijk te maken. Dat heeft geleid tot plattegronden zonder dragende tussenwanden en een indeelbaarheid per 3.60 meter. Aan Hoppenbrouwers Techniek de opdracht om het gebouw met energielabel A++ te voorzien van slimme gebouwinstallaties die deze flexibiliteit garanderen. “Daar kwam bij dat tien procent van het vloeroppervlak voorbereid moest zijn op het invoegen van spreekkamers”, vertelt Patrick Brekelmans van Hoppenbrouwer Techniek, projectleider voor de werktuigbouwkundige installaties. Samen met Frank de Kok (projectleider E-installaties) en Marco Sluijs (adviseur meet- en regeltechniek) vormde hij het projectteam dat in opdracht van de bouwcombinatie verantwoordelijk was voor de installaties.

“Het mooie is dat we in dit project ook de meet- en regeltechniek volledig in eigen beheer hebben gedaan, waardoor we alle installaties optimaal konden inrichten op de flexibiliteitsbehoefte”, vervolgt Brekelmans. Hoppenbrouwer Techniek heeft tot nog toe alle verdiepingen mogen aanpassen op de specifieke wensen van de huurders.

Groter

Om die flexibiliteit in te bouwen, is een aantal onderdelen (kanalen, doorvoeren) overgedimensioneerd. Brekelmans: “Op de tiende verdieping van het gebouw staan twee luchtbehandelingskasten met een totaaldebiet van bijna 70.000 m3/h. Kanalen lopen via de middenkern naar de verdiepingen waarbij alles wat groter gedimensioneerd is dan normaal. Op elke verdieping ligt op de plafonds een vierpijps leidingnet met zeswegkleppen van waaruit de warmte of koude onafhankelijk verdeeld kan worden over de stramienen. De ventilatie werkt vraaggestuurd op basis van CO2, de temperatuur is per kantoor regelbaar via Touchpoint One bediening. Dat zijn units van Priva, dat de meet- en regeltechniek heeft geleverd.”

Om flexibiliteit in te bouwen, is een aantal onderdelen overgedimensioneerd.

Geautomatiseerd

De primaire installatie en secundaire regelingen zijn volledig geautomatiseerd en gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. Brekelmans: “De software is ontworpen door Hoppenbrouwer Techniek en ook de regelkastschema’s zijn door ons getekend en gebouwd, alles met het oog op de flexibele indeelbaarheid. Het is nu betrekkelijk eenvoudig om een aanpassing te maken of een extra aftakking te maken als de indeling wijzigt.”

Op elke verdieping ligt op de plafonds een vierpijps leidingnet met zeswegkleppen van waaruit de warmte of koude onafhankelijk verdeeld kan worden over de stramienen.

Meerwaarde

Hoppenbrouwer Techniek heeft tot op heden de aanpassingen verzorgd voor alle huurders. “Dat doen we nu in opdracht van eigenaar Van Wanrooij”, meldt Brekelmans. “We kennen het gebouw en de techniek door en door en dat biedt meerwaarde. De samenwerking in het bouwteam verliep overigens perfect. Als team voor de installaties hebben wij ons kennelijk goed op de kaart gezet, want daarna hadden huurders en Van Wanrooij voldoende vertrouwen om met ons door te gaan. Vanzelfsprekend was dat zeker niet! En dan ontdek je dat er toch veel maatwerk aan te pas komt en dat elke nieuwe huurder op zich weer een behoorlijke opdracht betekent.”       

Bouwinfo
  • Opdrachtgever BV Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier, Eindhoven
  • Architect NOAHH, Amsterdam
  • Hoofdaannemer Bouwcombinatie Van der Ven – Moonen Bouw
  • Installaties Hoppenbrouwers Techniek BV
  • Bruto vloeroppervlakte ca. 10.000 m

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.