Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Flexibel gebouwgebruik vraagt om een dynamische (in)regeling’

‘Flexibel gebouwgebruik vraagt om een dynamische (in)regeling’

Tijdens VSK 2020 in de Jaarbeurs Utrecht heeft Belimo Servomotoren B.V. veel positieve reacties ontvangen. Onder andere op de werkende ruimtesensor 22RTM-19-1; het paradepaardje van Belimo dat maar liefst drie (!) actieve meetwaardes (CO₂, relatieve vochtigheid en temperatuur) meet. “Veel installateurs en servicemonteurs keken met hun ‘eigen’ smartphone en middels de Belimo app wireless naar de actuele trendwaardes”, vertelt Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Deze wireless functionaliteit was ook te vinden bij de Belimo Energy Valve™.”

Via de Belimo Argumented Reality (AR) app kunnen installateurs en servicemonteurs real-time de temperaturen (aanvoer/retour), flow en het energieverbruik van hun gebouwinstallaties inzien, vertelt De Laater. “Wat we de laatste jaren al hebben mogen ervaren, is dat Belimo sinds 2009 de hydraulische trendsetter is. Zo introduceerden we achtereenvolgens het ‘regelen op de werkelijk flow/vraag’ en de ‘energie monitoringsfunctionaliteit’, waarmee men niet alleen exact kan zien waar de energie naartoe stroomt, maar dit ook per gebruiker kan verrekenen.” De Belimo Energy Valve™ heeft inmiddels zes functies in één behuizing, vertelt hij. “Recent hebben we hier een functie aan toegevoegd en spreken we over maar liefst zeven (!) functies in één behuizing. Daarmee spelen we in op de gebouwentrend waarin ook een ‘flexibel en energiezuinig’ gebruik in deellast gewenst is.”

Duurzaam gebruik in deellast

“Om een gebouw op basis van vollast (100% vraag) duurzaam in te regelen, is anno 2020 geen uitdaging meer”, meent De Laater. “Om een gebouw ook op deellast duurzaam te laten functioneren echter, is niet eenvoudig. Deellast wordt steeds meer een eis, omdat gebouwen steeds vaker flexibel worden gebruikt. Zo kan een gebouw voor bijvoorbeeld maximaal 500 personen gebouwd zijn, maar zijn er op bepaalde dagen niet meer dan 50 mensen aanwezig. De comfortsystemen van vandaag moeten hierop kunnen anticiperen. De uitdaging hierbij is om op de juiste plekken in juiste warmte of koude deellastvraag (flow) in liters per seconde te voorzien, met een minimaal drukverschil over de betreffende afnamegroep.”

arkopie kopieren

Via de Belimo Argumented Reality (AR) app kunnen installateurs en servicemonteurs real-time de temperaturen (aanvoer/retour), flow en het energieverbruik van hun gebouwinstallaties inzien.

 

Dynamische (in)regeling

Flexibel gebouwgebruik vraagt om een dynamische (in)regeling, benadrukt De Laater. “Daarvoor is een aantal aanpassingen in de installatie nodig. Zo moeten alle pompen drukgeregeld worden. Bovendien is – in verband met het energieverbruik – vervanging van de traditionele thermostatische regelafsluiters door 100% sluitende en drukonafhankelijke zoneventielen met servomotor vereist. De Belimo Energy Valve™ speelt hier optimaal op in.” De intelligente elektronische en drukonafhankelijke regelkogelkraan met zijn ultrasone flowmeting is recent uitgebreid met een actieve drukverschilsensor en een geïntegreerde minimale drukverschil bewakings-regelkring, waardoor afgiftevermogens en volumestromen nog beter geregeld én bewaakt/inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

De Belimo Energy Valve™ en Electronic Differential Pressure Valve (EDPV) zijn vooruitstrevende meet- en regelproducten. “Zo kan de Energy Valve minicomputer meetwaardes tot 13 maanden opslaan en/of real-time met het bovenliggende gebouwbeheersysteem delen”, aldus De Laater. “Bovendien voorziet de regelkogelkraan in een drukonafhankelijke flowcontrole én een actieve delta-T (toevoer- en retourtemperatuur) bewaking. Afwijkingen worden automatisch gecompenseerd. Hierdoor blijft de ingestelde druk op het cv-systeem ook in deellast constant en ervaren gebruikers meer comfort, terwijl het energieverbruik tot een minimum beperkt blijft. Dankzij de toegevoegde dp opnemer (en hierbij de informatieoverdracht naar het gebouwbeheersysteem) met energiemonitoring in één behuizing bewijst Belimo opnieuw BREEAM-technisch haar meerwaarde.”

De toegepaste drukverschilsensor is afkomstig uit het standaard Belimo 22WDP sensorenassortiment. De sensoren, met meetbereiken van 0…1 bar t/m 0…16 bar, worden sinds hun introductie succesvol ingezet voor pompbewaking en strangbewaking.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.