Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Flexibel energiesysteem maakt eenvoudige aanpassingen in het machinepark mogelijk

IMG_4515
V.l.n.r: Chris Louwrier, Accountmanager bij Hager, William Mulder, Projectleider bij Van den Dool en Martwin de Man, Projectleider bij Hager.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Hager

13 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Euro Caps is klaar voor de toekomst!

Euro Caps, de Rotterdamse fabrikant van koffiecapsules, maakt een stormachtige groei door. Waar tien jaar geleden het eerste alternatieve koffiecupje werd geïntroduceerd, rollen inmiddels zo’n 1.500.000.000 koffiecapsules per jaar van de band voor afnemers over de hele wereld. In 2016 werd een tweede fabriek geopend op de Mijestraat in Rotterdam Spaanse Polder, die recent is uitgebreid met een productiehal van ca. 3.600 m2, een hoogbouwmagazijn van ca. 2.000 m2 en een distributieruimte van ca. 2.000 m2.

De fabriek van Euro Caps op de Mijestraat in Rotterdam Spaanse Polder is recent uitgebreid met een productiehal van ca. 3.600 m2, een hoogbouwmagazijn van ca. 2.000 m2 en een distributieruimte van ca. 2.000 m2.

Van den Dool is huisinstallateur van Euro Caps voor alle elektrotechnische installaties. “Wij zijn als installateur door hoofdaannemer Speebouw bij de nieuwbouw van Euro Caps betrokken en hebben de complete licht- en krachtinstallaties, (camera)beveiliging, brandmeldinstallaties en datavoorzieningen verzorgd”, vertelt Arco Schouten, Operationeel Directeur bij Van den Dool. “Voor de engineering en levering van de energiedistributiesystemen in de productiehal hebben wij de samenwerking gezocht met Hager.”

Hager is gespecialiseerd in elektrische oplossingen voor energiedistributie, kabelmanagement, gebouwautomatisering en schakelmateriaal en al meer dan 20 jaar een vaste partner van Van den Dool, benadrukt Schouten. “Onder andere vanwege de korte lijnen én hoge betrouwbaarheid van de systemen. Bovendien kon Hager de verdeelkasten voor dit project leveren in combinatie met railkokers. Hierdoor is Euro Caps verzekerd van een optimale flexibiliteit, terwijl wij profiteren van alle voordelen van één fabricaat, één aanspreekpunt en één garantiepartij voor het complete energieverdeelsysteem.”

Flexibele energieverdeling

“In dit project is gekozen voor één centrale hoofdverdeelkast en drie onderverdelers”, vertelt Chris Louwrier, Accountmanager bij Hager. “Elke onderverdeler is aangesloten op een railkoker van 75 meter en met een stroomsterkte van 800 Ampère. Vanaf de railkokers worden alle productiemachines van Euro Caps gevoed.” Dankzij de railkokers kan om de drie meter een aftakkast gemonteerd worden. “Hierdoor wordt een zeer flexibele energieverdeling geborgd”, benadrukt Martwin de Man, Projectleider bij Hager. “Omdat Van den Dool op iedere plek in het gebouw machines kan aansluiten, kon de indeling van de productiehal tot op het allerlaatste moment nog gewijzigd worden. En ook in de toekomst kunnen eenvoudig machines worden toegevoegd, verplaatst en/of vervangen, zonder dat opnieuw voedingskabels getrokken hoeven worden. Op termijn kan dit tot flinke kostenbesparingen leiden.”

Uitstekende wisselwerking, snelle uitvoering

De opdracht voor Euro Caps startte met een idee van het bouwteam. “Op basis van dit idee hebben wij een eerste prijsindicatie gemaakt”, vertelt Louwrier. “Daarna ging het snel. Na akkoord door de opdrachtgever hebben wij samen met projectleider William Mulder van Van den Dool het ontwerp, de engineering en de planning opgepakt. Wat verwachten we van elkaar? Waar liggen kansen en risico’s? Zijn er zaken waarmee we rekening moeten houden? Hierbij is ook Martwin de Man aangehaakt. Waar onze montagepartner Hop Noord B.V. de montage van het energiesysteem heeft verzorgd, hebben William en Martwin de projectleiding vanuit resp. Van den Dool en Hager voor hun rekening genomen. Deze aanpak én wisselwerking stond garant voor een snelle en soepele uitvoering. In slechts drie weken zijn alle railkokers gemonteerd.”

De railkokers zijn opgehangen aan pendels, vertelt Louwrier. “Vanwege de hoogte van de hal hebben wij besloten om de railkokers zes meter onder het plafond te monteren, op een hoogte van ruim zeven meter vanaf vloerniveau. Hierdoor kan Van den Dool in de toekomst eenvoudig en met behulp van een hoogwerker nieuwe aftakkasten monteren en/of bestaande aftakkasten verwijderen of verplaatsen. Omdat de railkokers aan lange pendels hangen, bestaat de kans dat ze tijdens deze werkzaamheden gaan zwenken. Om dit te ondervangen, zijn starre verbindingen aan het ophangsysteem toegevoegd.” De Man: “Net voor de inbedrijfstelling hebben wij de isolatieweerstand en continuïteit van alle spanningsrails gemeten. Bovendien is een fotoreportage gemaakt en gedeeld van hoe alle koppelingen zijn gemaakt, op moment gezet én afgelakt. Vervolgens is het complete systeem gecertificeerd opgeleverd aan de installateur.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht