Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Feiten en fabels over infraroodverwarming

Garbon-folie
De folie heeft een dikte van slechts 0,38 mm.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | LVS Verwarming

4 maart 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De voordelen van verwarmingsfolie

Veel mensen zijn nog onbekend met verwarmingsfolies. Dat is het product waarin LVS Verwarming is gespecialiseerd en waarin ze zich onderscheidt. Dit bedrijf levert, produceert en monteert al meer dan twintig jaar hoogwaardige elektrische verwarmingsproducten. Directeur Jolanda Ligthart legt graag uit wat de feiten en fabels zijn rondom elektrische verwarmingsfolies.

“Wij merken dat de vraag naar verwarmingsfolies de laatste jaren is geëxplodeerd, doordat ze breed inzetbaar zijn en veel huizen van het gas af gaan. Je kunt al verwarmingsfolie aanschaffen vanaf 50 W/m2. Het is geschikt als vloerverwarming, wand- en plafondverwarming, maar ook als verwarming voor terraria, dierenhokken, warmtematten en noem maar op. Toch bestaan er nog veel fabels rondom elektrische verwarming en infrarood”, zegt Ligthart. Daarom zetten we de belangrijkste feiten en fabels op een rij.

Verwarmingsfolie is alleen geschikt als bijverwarming

Ligthart: “De folie is 0,38 mm dik en lijkt onmogelijk als hoofdverwarming te gebruiken, maar dat kan juist heel goed. In onze showroom hebben we een proefopstelling staan waar mensen dat zelf kunnen ervaren.”

Verwarmingsfolie verbruikt veel energie

Ligthart: “Als je huis een bouwjaar heeft van na 2000, dan kun je je huis heel goed verwarmen met 50 W/m2. Met een eenvoudige formule kunnen we precies berekenen wat het maandverbruik wordt. Dat valt in de regel erg mee en bovendien hoef je geen gas meer te verbruiken voor de radiatoren. Daar bespaar je op. En op onderhoud, want de folie heeft geen onderhoud nodig en gaat zo’n veertig jaar mee. Voor oudere woningen adviseren wij een folie te gebruiken van 100 W/m2, eventueel in combinatie met 50 W/m2 voor de verkeersruimtes.”

Elektrische folies zijn prima als hoofdverwarming te gebruiken en regelbaar met een thermostaat.

Infraroodstraling is ongezond

Ligthart: “Infraroodstraling is elektromagnetische straling. Dat is niet schadelijk voor de gezondheid. Je hebt lange en korte stralen. De folies en panelen zijn allemaal lange stralen en die geven juist een erg comfortabele warmte. Daarbij wordt geen lucht verplaatst, waardoor je geen last hebt van stofverplaatsingen. Dat is goed bij allergieën en astma.”

Het kan alleen onder tegels

Ligthart: “Elektrische vloerverwarming kan in principe onder alle vloeren, of het nu gaat om tegels, hout of laminaat. We kunnen het tegenwoordig zelfs in gietvloeren verwerken. Dan lamineren we de folie extra. We houden ons aan de wet en we waarborgen de veiligheid naar de klanten toe. De toplaag bepaalt mede welke isolatie we gebruiken. Als iemand twijfelt wat hij wil, dan kunnen we verschillende opties laten zien met de kosten en opbouw.”

Heb je vragen over dit product, dan kun je altijd contact opnemen met Jolanda Ligthart en haar team. Zij nemen altijd de tijd voor klanten en andere geïnteresseerden. LVS Verwarming is een partner van installateurs en legt graag uit hoe de producten werken en gemonteerd moeten worden.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht