Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Familiebedrijf ziet prefabmarkt groeien
‘Sluishuis’ wordt naar verwachting in maart 2022 opgeleverd.

Familiebedrijf ziet prefabmarkt groeien

Van der Sluis Technische Bedrijven heeft drie kernactiviteiten: de installatie-, de constructie- en de agrisector. De installatietak bedient een groot deel van de Nederlandse markt en bestaat uit woningbouw, renovatie, beheer en onderhoud en utiliteitsbouw.

Daarbij heeft Van der Sluis Technische Bedrijven niet alleen ervaring in de bouw van nieuwbouwwoningen, maar zorgt het familiebedrijf ook regelmatig voor renovatieprojecten. “Van begin tot eind zijn we betrokken bij een bouwproject”, legt commercieel bedrijfsleider Stephan van Dokkum uit. “Het liefst verzorgen we ook het onderhoud aan de technische installaties. We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen.”

Het familiebedrijf is ook betrokken bij woontoren Madrona in Almere.

Jaarlijks wil het bedrijf betrokken zijn bij ten minste drie bijzondere projecten. Als ontwikkelend partner heeft het alles in huis – van advies en uitvoering tot beheer en onderhoud – om nieuwbouw- en renovatieprojecten in de woningbouwsector te verzorgen. Eén van die bijzondere projecten is ‘Sluishuis’ in Amsterdam, dat naar verwachting in maart 2022 wordt opgeleverd. “De architectuur van het gebouw aan het water van het IJ maakt dit appartementencomplex bijzonder”, vindt Van Dokkum. “De toekomstig bewoners hebben enerzijds overzicht over het IJ, terwijl boten onder hun appartementen doorvaren. Voor ons zijn dit soort projecten de kers op de taart, die zorgen voor extra uitdagingen.”

Niet alleen de architectuur kan een project bijzonder maken, vindt hij, maar ook de samenwerking. Zo werkt Van der Sluis Woningbouw inmiddels al tien jaar samen met verschillende bouwbedrijven vanuit het zogeheten co-makership. Een voorbeeld hiervan is nieuwbouwproject Kortenoord in Wageningen. “In totaal omvat dit project zo’n 900 woningen”, geeft Van Dokkum aan. “Deze samenwerkingen zijn inmiddels projectoverstijgend geworden.”

Prefab

In de afgelopen tien jaar heeft het Genemuidense familiebedrijf, dat in 1934 is opgericht, de installatiesector zien veranderen. De veranderingen hebben onder meer betrekking op het verbod op gasaansluitingen, de komst van warmtepompen en inmiddels ook op prefabricage. “We verwachten dat we de komende jaren voor nog meer prefab gaan zorgen dan dat we al doen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat alle losse componenten op een prefabwand of in een skid gemonteerd naar de bouwplaats worden getransporteerd”, geeft adviseur duurzame technieken Jan Fuite van Van der Sluis Woningbouw aan. “Om ons op deze extra werkzaamheden voor te bereiden, hebben we onze werkplaats drie jaar geleden uitgebreid.”

“De architectuur van het gebouw aan het water van het IJ maakt Sluishuis bijzonder”, vindt Stephan van Dokkum van Van der Sluis Technische Bedrijven.

Voor het Wageningse nieuwbouwproject heeft Van der Sluis Technische Bedrijven inmiddels al diverse prefabonderdelen geleverd. “We doen dit steeds in overleg met het bouwbedrijf waarmee we samenwerken”, vertelt Van Dokkum. “Daarbij zal bepaalde prefab niet voor ieder project geschikt zijn. Bij de bouw van conceptuele woningen en rijwoningen is het een efficiënte manier van werken.”

Duurzaam

Beide heren zien veel voordelen van prefabricage. “Door in de fabriek voor de onderdelen van een woning te zorgen, kunnen we nauwkeuriger met het materiaal omgaan”, vindt Fuite. “Dit voorkomt afval. Daarnaast zijn minder transportbewegingen nodig om de onderdelen op de bouwplaats te krijgen.” Ook Van Dokkum ziet vooral voordelen. “Onze medewerkers hoeven niet meer in weer en wind op de bouwplaats te staan. Daarbij komt dat we met deze werkwijze meer en sneller kunnen werken. Om te zorgen dat onze medewerkers positief tegenover deze verandering staan, zijn we continu met ze in gesprek. Op de bouwplaats hebben we namelijk ook nog steeds medewerkers nodig, die alle onderdelen op de juiste manier monteren en in bedrijf stellen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.