Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Fabrikant en installateur ontwikkelen decentrale unit voor scholen

Fabrikant en installateur ontwikkelen decentrale unit voor scholen

Op het gebied van klimaatinstallaties voor scholen volgens de Frisse Scholen richtlijnen hebben Fläkt Nederland en Brandsen Installatietechniek de handen ineen geslagen. Gezamenlijk hebben de fabrikant van complete klimaatsystemen en totaalinstallateur met specialisatie scholen al vele onderwijsprojecten tot een goed einde gebracht. Nu is er ook een gezamenlijk product ontwikkeld: de FläktGroup ATPICCO decentrale schoolventilatie-unit.

flaktgroup 2a kopieren

De unit is stil in gebruik.

 

Maarten van Dalen accountmanager voor Fläkt Nederland, ziet een flinke opgave in het verschiet: “Kinderen hebben een zware werkomgeving en er worden hoge eisen gesteld aan hun prestaties. Een goede luchtkwaliteit en een lage geluidsproductie zijn cruciaal om gefocust en alert te blijven. De aanwezigheid van stof en een wisselende bezetting stellen bijkomende technische eisen aan een ventilatiesysteem, wat tevens geldt voor de strakke operationele budgetten, een geoptimaliseerd energieverbruik en een zuinige werking.”

flaktgroup 2b kopieren

ATPICCO: compacte unit onder een plafond.

 

Slecht gesteld

Helaas is het wat dat betreft met de meeste oude(re) schoolgebouwen slecht gesteld. Directeur Berto van Vliet van Brandsen Installatietechniek uit Barneveld: “Het zijn niet alleen de oude, slecht geïsoleerde scholen met sec raamventilatie, grote radiatoren en tocht; ook in veel nieuwere of gerenoveerde gebouwen is de ventilatie slecht onderhouden, onsamenhangend of luidruchtig. Ventilatiesystemen worden vaak verkeerd gebruikt of zijn niet of slecht ingeregeld. Ook geven meerdere apparaten warmte af en ontbreekt de natuurlijke ventilatie. Daarom zijn we met Fläkt aan de slag gegaan, om dit integraal aan te pakken.”

flaktgroup 3 kopieren

PV-panelen en warmtepompen op het dak.

 

ATPICCO schoolventilatie-unit

De oplossing van Fläkt en Brandsen betreft een decentraal ventilatiesysteem met lagetemperatuur verwarming en hogetemperatuur koeling. Van Dalen: “De schoolvariant van de ATPICCO heeft in normaal bedrijf een capaciteit van 950 m³/uur per lokaal en is voorzien van een kruisstroomwisselaar voor warmte- en koudeterugwinning, met een rendement van 91%. Van menging van toevoer- en retourlucht is dus geen sprake, wat vooral in deze coronatijd relevant is. Het geluidsniveau bedraagt maximaal 33 db(A). Toevoer- en afvoerlucht worden gefilterd met ISO ePM10/70% filters.”

dsc02233 kopieren

Nieuwe (frisse) school in Waddinxveen.

 

Voorverwarmen, voorkoelen

De luchtverdeling en afvoer verlopen via grote, goed gepositioneerde roosters. Van Dalen: “Eventueel kan het plafond als plenum dienen, echter moet je daar de roosters goed bij laten aansluiten.      

Het systeem werkt vraaggestuurd op basis van CO2, temperatuur en/of aanwezigheid. Wij hebben de ATPICCO voorzien van een opwarm- of nachtventilatiesectie. Daarmee kun je de lokalen in warme periodes koelen voor aanwezigheid en in koude periodes voorverwarmen, wanneer je nog geen warmte kunt winnen. Daarmee bespaar je weer op de koel- en verwarmingscapaciteit.”

flaktgroup 4 kopieren

Centrale ruimte met inblaas via luchtzak.

 

Geluidsarm

Bij de ontwikkeling van het samenwerkingsproduct is veel energie gestoken in de geluidsdemping. Van Dalen: “In de 25 millimeter dikke panelen zit Hawaphon, een dempingsmateriaal dat goed werkt tegen hoge en lage tonen. Daarnaast is een flowgrid ontworpen voor de reeds stille en energiezuinige ventilatoren, die de lucht beter door de unit geleiden. De luchtgeleidingsschoepen hebben een V-vorm gekregen zodat de lucht niet tegen de geluidsdempers klapt, maar wordt begeleid. Dankzij een speciale change-overbatterij ontstaat weinig drukverlies en kunnen de ventilatoren rustig en geluidsarm draaien.”

Eenvoudig in gebruik

Van Vliet snijdt nog een belangrijk aspect aan: de eenvoudige bediening. “Op dit vlak gaat veel mis. Het is te ingewikkeld, de instellingen raken ontregeld en uiteindelijk gaat dat ten koste van het comfort en de dure installaties. Daarom hebben we een zeer eenvoudige bediening ontwikkeld met kleine displays, duidelijke picogrammen en veel vooringestelde scenes. Twee uur voor opening voorventileren is nu kinderspel.” Inmiddels is het ventilatieconcept honderden keren geleverd en getest, door onafhankelijke bureaus. Van Dalen: “Fläkt is een gecertificeerd bedrijf. We ontwikkelen en produceren alles zelf en houden de kwaliteit scherp in de gaten. Vroeger was de aanschafprijs belangrijk, maar nu wordt steeds meer gekeken naar de TCO. Schoolbesturen, of installateurs als zij daar contracten voor afsluiten, zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de installaties, dus kunnen zij hier beter goede apparatuur voor aanschaffen. De meeste scholen, ik zou zeggen 95%, kiest voor Frisse Scholen Klasse B. Hoewel we ook A kunnen leveren, is dit nog steeds een uitstekende oplossing voor verreweg de meeste onderwijsinstellingen.”    


In opdracht van de gemeente Waddinxveen is in de wijk Park Triangel een nieuw onderkomen gerealiseerd voor de Koningin Beatrixschool, de Dick Brunaschool en Quadrant Kindercentra. Fläkt Nederland en Brandsen Installatietechniek hebben gezamenlijk gezorgd voor een goed onderwijsklimaat, met de ATPICCO ventilatie-units.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.