FabricAir
01:54
12-12-2018

Fabricair | Tochtvrije en geruisloze luchtverdelingstechnologie

Luchtverdelingssystemen produceren in bepaalde gevallen geluid van een onaanvaardbaar niveau. De eisen voor geluidsniveaus verschillen van elkaar op basis van de situatie waarin de luchtverdelingssystemen worden toegepast.

Plaatsen waar een laag geluidsniveau gewenst of vereist is, zijn onder andere bibliotheken, auditoria, theaters, concertzalen, opnamestudio’s en religieuze gebouwen. Traditionele ventilatiesystemen van metaal zijn hard en resoneren. Niet alleen de luchtstroom maakt geluid in deze systemen, ook geluid dat geproduceerd wordt in een ruimte kan zich via deze kanalen verspreiden naar andere ruimten. Deze problemen kunnen worden voorkomen door het toepassen van op stof gebaseerde luchtverdeelsystemen. Ruud Meijer van FabricAir BV noemt als groot voordeel dat FabricAir als enige fabrikant rechtstreeks op de markt zit en geen tussenhandelaar is.

Ideaal voor comforttoepassingen
“FabricAir levert al 45 jaar bewezen prestaties”, opent Meijer het gesprek. “De meeste systemen van FabricAir werken binnen het niveaubereik van 25-30 NC, maar kunnen ook zo worden ontworpen dat er tot niveau 15 NC kan worden gegaan. Door de toepassing van stof voor de luchtverdeling wordt er een optimaal comfort bereikt. Ideaal voor bijvoorbeeld concertzalen, theaters en scholen. Textiele luchtkanalen bezitten voortreffelijke akoestische absorptie-eigenschappen en brengen daardoor geen geluid over.”

Naast het feit dat textielkanalen zelf geen geluid overbrengen, absorberen zij ook het in de ruimte geproduceerde geluid. Meijer: “Bij gesprekken vermindert dit de nagalmtijd, spraak wordt beter verstaanbaar en de privacy gaat omhoog. Nog een voordeel is het feit dat deze luchtverdelingstechnologie bij een hoge mate van luchtverversing geen tocht veroorzaakt. Ook dit draagt aanzienlijk bij aan het comfort.”

De praktijk bewijst het succes
Gevraagd naar voorbeelden uit de praktijk, antwoordt Mike Duarte van het projectteam: “FabricAir-luchtverdeling is toegepast in het Lila Cockrell Theatre in San Antonio, Texas, om te zorgen voor een gezonde werkomgeving voor de artiesten. Tegelijkertijd wordt er een gezond binnenklimaat voor het publiek bewerkstelligd. Het podiumgebied kende specifieke criteria ten aanzien van geluid en tocht. Er moest veel warmte afgevoerd worden, zonder tocht en beweging in de gordijnen te veroorzaken. Het gebruik van textiele luchtverdelers in het werkgebied zorgde voor deze tochtvrije koeling met NC-niveaus lager dan 15. Een hoge luchtwisseling met een lage snelheid creëert er de perfecte podiumomgeving voor de artiesten.”

Het publiek in het Lila Cockrell Theatre kan rekenen op FabricAir. De oude situatie, die was gebaseerd op een metalen luchtverdeelsysteem, liet niet toe dat er voldoende lucht gecirculeerd werd naar het publiek. Duarte: “Daarbij was de hele constructie een smet op de architectuur. Ons team werkte samen met de lokale architect om tot een ontwerp te komen waarmee de luchtkanalen konden worden geïntegreerd en dus niet meer zouden opvallen. Ook in het zitgedeelte waren geluids- en tochtrestricties relevant. Er werd gevraagd om een oplossing die een hoge luchtverversing inhield bij een lage snelheid en die tegelijkertijd stil en opvallend in de ruimte aanwezig is.”

Ook in Denemarken bleek FabricAir de juiste oplossing te zijn voor een probleem met conventionele luchtverdeling. De Deense omroepmaatschappij DR Byen in Kopenhagen schakelde over op textiele luchtverdeeltechnologie. Dit project was onderhevig aan zeer specifieke geluidseisen (een maximum van NC15 en een luchtsnelheid van 0,13 meter per seconde) en zat daarnaast met ruimtebeperking. Tevens ondervond men condensatieproblemen door een grote ∆T. Door de inzet van verwarming onder de vloer om de nodige luchtstroom te leveren, werd storende geluidshinder door geluidsoverdracht en nagalm voorkomen. De condensatie-uitdaging werd opgelost met behulp van een doordringbaar type weefsel. Isolatie was niet nodig, hetgeen ruimtebesparend werkte.

Tekst: Jan Mol    |    Beeld: FabricAir BV

Installatie en Bouw Nederland partners

BouwBeurs 2019Beekman