Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Expertise Centrum voor vloerverwarming

Industrieweg
De nieuwe fabriek in Bladel waar ook het Expertise Centrum gevestigd is.

Tekst | Robot Vloerverwarming

Beeld | Robot Vloerverwarming

27 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Als eerste fabrikant van vloerverwarming in Nederland opent Robot Vloerverwarming B.V. een Expertise Centrum voor installateurs, klimaatadviseurs, groothandelaren en instanties die op zoek zijn naar praktisch toepasbare kennis op het gebied van vloerverwarming. Het Expertise Centrum staat onder leiding van Marc Heusinkveld.

Het terugdringen van de CO2-uitstoot, een reductie van het energieverbruik én overschakelen op duurzame energie: ‘Nederland’ heeft het er druk mee! Het toverwoord: energietransitie! Een verandering die je niet los kunt zien van innovatie. Het is absoluut van groot belang dat de opwekking van warmte of koude, de distributie ervan én de afgifte optimaal op elkaar zijn afgestemd. Om dat voor elkaar te krijgen, verdwijnen oude technieken geleidelijk uit beeld en worden nieuwe technieken geïntroduceerd en geoptimaliseerd.

Duidelijk is dat elk deel van de installatie optimaal moet worden gedimensioneerd, geïnstalleerd en ingeregeld. Dan praat je niet alleen over de opwekking, maar zeker ook over zaken als distributie en afgiftesysteem. Die laatste verdient zeker meer aandacht. 

De afgifte van een vloerverwarmingssysteem is van vele factoren afhankelijk. Een aantal daarvan zijn bij de meesten wel bekend, zoals de verlegafstand en watertemperatuur. Maar ook de dikte van de cementdekvloer, de diameter van de vloerverwarmingsbuis en de vloerafwerking zijn bepalend voor de totale afgifte. 

Voor de trainingen wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken.

Robot biedt verschillende trainingen op maat:

Trainingen voor de installateurs

Robot hecht veel belang aan de technische kennis van haar installateurs en streeft er dan ook naar hen de beste ondersteuning en service te bieden. Vanuit deze optiek opent Robot, naast de online en on-site trainingen, nu ook een trainingscentrum in Bladel. Het ontwerpen, het berekenen en het waterzijdig inregelen van verschillende vloerverwarmingssystemen zijn onderwerpen die zeker behandeld zullen worden. Datzelfde geldt voor het leren zien van verbanden tussen vermogen, temperaturen, volumestromen en drukverliezen. 

Trainingen voor klimaatadviseurs

Het Robot Expertise Centrum is ook het kenniscentrum voor adviseurs. Zij kunnen met al hun technische vragen bij het centrum terecht. Afgifteberekeningen, verlegtekeningen, drukverliesberekeningen en uiteraard de bestekteksten worden door het Expertise Centrum aangeleverd. BIM speelt een belangrijke rol in de HVAC-installaties. De modellen van Robot Vloerverwarming zijn beschikbaar in RFA, IFC en DWG-formaat. Uiteraard worden aan adviseurs ook maatwerk trainingen aangeboden. 

Trainingen voor woningcorporaties

Woningcorporaties staan de komende jaren voor belangrijke beslissingen. Hoe gaan we ons woningaanbod verduurzamen? Vaak wordt in dat geval enkel gekeken naar de opwekking. Onterecht uiteraard. De prestatie van het gehele systeem (opwekking, distributie en afgifte) moet optimaal op elkaar zijn afgestemd, met het uiteindelijke doel een lage energierekening voor de huurder en een labelverbetering voor de woningcorporatie.

Tijdens de training wordt ingegaan op het gebruik van de modernste technieken. Uiteraard krijgen de bezoekers een mogelijkheid om een ‘kijkje in de keuken te nemen’. Ook hier zal men versteld staan van de mate van automatisering en de borging van de kwaliteit.

Afgifteberekeningen, verlegtekeningen, drukverliesberekeningen en uiteraard de bestekteksten worden door het Expertise Centrum aangeleverd.

Onderzoek en certificering

Het Robot Expertise Centrum voert ook onderzoek uit. Vaak gebeurt dit in nauwe samenwerking met onafhankelijke laboratoria zoals Kiwa Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat de composiet LTC verdelers en de composiet Solid verdelers een significant lager warmteverlies hebben dan stalen verdelers van andere fabrikanten. Deze reductie loopt op tot maar liefst 44%! Ook op het vlak van certificering wordt het Expertise Centrum ingezet. Immers, een op de juiste wijze geplaatst en gecertificeerd systeem biedt de eindgebruiker een hoge mate van zekerheid.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%