Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Expert in vloerverwarming ontwikkelt steeds door

ROBOT-163-vierkant

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | Robot Vloerverwarming

4 maart 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Robot Vloerverwarming is gespecialiseerd in het produceren en leveren van complete vloerverwarmingsinstallaties. Techniek staat nooit stil en dus is innovatie een belangrijk onderwerp voor het bedrijf. Daarbij staan de wensen van de klant altijd centraal.

In 1988 startte Robot met de productie van stalen verdelers. Tegenwoordig maakt het bedrijf ook composiet verdelers van de beste kwaliteit. Deze worden volledig geautomatiseerd geproduceerd met behulp van de modernste technieken. 

Robot levert alleen aan de professionele handel, daarom is de samenwerking met installateurs erg belangrijk. In het eigen Expertise Centrum wordt kennis gedeeld met installateurs, klimaatadviseurs, medewerkers van de groothandel en andere geïnteresseerden. Dit gaat onder meer over vraagstukken als energiebesparing en de optimale afstemming tussen de opwekking van warmte/koude en de distributie en afgifte daarvan. De Project Sales afdeling van Robot ontzorgt een project totaal door het verzorgen van onder meer calculaties en legplannen. Alle verdelers van Robot zijn beschikbaar in BIM als RFA-, DWG- of IFC-bestand en via de website van Robot of MEP-content te downloaden. 

De Project Sales afdeling verzorgt onder meer calculaties en legplannen.

Balans tussen opwekking, distributie en afgifte

“De balans tussen warmte- en koude-opwekking, distributie en afgifte wordt steeds belangrijker”, zegt Hèlen Kiljan, directeur bij Robot Vloerverwarming. “Door de energietransitie en de overgang naar lage temperaturen, moeten we beter nadenken over de systemen die we maken. Het is belangrijk dat het afgiftesysteem, zoals de vloerverwarming, goed berekend, op de juiste manier geïnstalleerd en goed ingeregeld wordt. Alle onderdelen moeten perfect samenwerken voor het beste resultaat en de hoogste energiebesparing. Het gaat daarbij niet alleen om distributie en afgiftesysteem, maar ook om de dikte van de cementdekvloer, de diameter van de buis en de vloerafwerking.”

Ook de keuze tussen stalen of composiet verdeler is een belangrijke. De composiet verdelers met pomp zijn geschikt voor zowel hoog- als laagtemperatuur doordat ze beschikken over een inregelventiel waardoor de vloerretourstroom ingeregeld kan worden. Composiet verdelers zijn daarnaast ideaal voor koeling en altijd voorzien van flowmeters. Kiljan: “Bovendien hebben we onderzoek laten uitvoeren door KIWA Nederland naar wat het verschil is tussen een stalen verdeler met pomp en een Robot composiet verdeler met pomp. Daaruit bleek dat het warmteverlies bij een composiet verdeler van Robot ruim 40% lager is dan bij een stalen verdeler van andere fabrikanten. Dat zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing.”

Hèlen Kiljan, directeur bij Robot Vloerverwarming.

Nieuwe fabriek

Niet alleen de producten van Robot Vloerverwarming zijn duurzaam, ook de bedrijfsprocessen en de gebouwen voldoen aan hoge duurzaamheidseisen. In Alblasserdam zijn het kantoor en een afdeling van het Expertise Centrum gevestigd. Begin 2022 wordt er een splinternieuwe fabriek geopend in de gemeente Bladel. Daar komt ook een afdeling van het Expertise Centrum. “De restwarmte die ontstaat bij de productie van composiet producten wordt gebruikt voor het verwarmen van het gebouw. Het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van de composiet verdelers wordt gebruikt voor de buisadaptersleutel, een handig stukje gereedschap”, aldus Kiljan.

Baas over eigen productieproces

Robot Vloerverwarming is een echt Nederlands bedrijf. Alle producten worden ontwikkeld en geproduceerd in eigen land. Dit biedt als voordeel dat er minder transportbewegingen nodig zijn, met CO2-reductie als gevolg. Ook kan het bedrijf hierdoor garanderen dat de producten betrouwbaar zijn, vertelt Kiljan. “Onze spullen worden niet ingekocht in het buitenland. Installateurs kunnen onze fabriek bezoeken en zien hoe we te werk gaan. We merken dat dit gewaardeerd wordt. Op deze manier zijn we flexibel en hebben we ons productieproces volledig in eigen hand.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht