Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
European Patent Office, Rijswijk | ‘Luchtkanalen European Patent Office zijn in de vloeren geïntegreerd’

European Patent Office, Rijswijk | ‘Luchtkanalen European Patent Office zijn in de vloeren geïntegreerd’

De luchttechnische installaties in het nieuwe European Patent Office in Rijswijk zijn geproduceerd en gemonteerd door Vink Systemen. De Katwijkse specialist in luchtkanalen en luchttechnische componenten kijkt terug op een bijzonder project, waarin de kanalen en leidingen voor de luchtdistributie in de verdiepingsvloeren zijn geïntegreerd. Maar ook op een logistieke uitdaging, waarin de bouwtijd van elk van de 26 verdiepingen zorgvuldig was gepland en de transportvoorzieningen beperkt waren….

“We zijn al in een vroeg stadium door bouwconsortium New Main (TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros) benaderd om mee te denken over de luchttechniek in dit project én de integratie van onze kanalen en leidingen in de Slimline vloeren”, vertelt Marc Oudt van Vink Systemen. “In onze fabriek in Katwijk hebben we een mock-up van de verdiepingsvloeren gemaakt, waarin we onze producten als test hebben gemonteerd. Kenmerkend voor de Slimline vloeren is dat ze van boven open zijn, waardoor een vlakke werkvloer ontbreekt. Dit had grote gevolgen voor de logistiek op de bouw.” Een logistiek die nog eens extra werd bemoeilijkt door de aanwezigheid van slechts één transportlift voor alle materiaalleveringen, vertelt hij. “Voor de aanvoer van onze materialen hebben we een speciaal rolkarrensysteem ontwikkeld, die precies in de transportlift paste. De rolkarren zijn bovendien voorzien van onderbeugels, zodat de heftrucks ze eenvoudig vanaf de vrachtwagen in de lift konden plaatsen. Op de verdiepingen zijn houten looppaden gemaakt, evenals parkeerplekken waar we onze rolkarren konden parkeren. Vanuit deze karren hebben we alle kanalen en leidingen direct in de Slimline vloeren gemonteerd.”

Rijswijk European Patent Office“Op het dak hebben we twee aluminium gelaste schoorstenen van eigen fabricaat geplaatst, die voor de afvoer van de rookgassen van de ketels zorgen.”

In totaal leverde en monteerde Vink Systemen circa 23.500 m² rechthoekig gegalvaniseerd kanaalwerk, evenals 20.000 m² en m¹ rond gegalvaniseerd kanaalwerk, diverse grote buitenlucht aanzuig- en afblaasplenums en bijbehorende deflector uitblaaskappen. “De plenums zijn volledig uitgevoerd in sandwichpanelen (circa 1.500 m²)”, vertelt Oudt. “Alle plenums en een groot deel van het kanaalwerk zijn door ons geïnstalleerd op de 14e verdieping, die volledig als technische ruimte is uitgevoerd. Op het dak hebben we twee aluminium gelaste schoorstenen van eigen fabricaat geplaatst, die voor de afvoer van de rookgassen van de ketels zorgen.”

In opdracht van Zwart Techniek heeft Vink Systemen tevens al het kanaalwerk en de geluiddempers voor de NSA’s mogen leveren en monteren. Het kanaalwerk voor de noodstroomaggregaten is opgebouwd uit grote geluiddempers van 4 bij 2,5 bij 1,5 meter (lxbxh), waarvoor grote, samengestelde motorbediende kleppensecties zijn geplaatst. Het geheel wordt ondersteund door de door Vink Systemen geleverde ondersteuningsconstructies.   

Tekst Lieke van Zuilekom     |    Beeld Vink Systemen
Uitgelichte afbeelding: 
Alle plenums en een groot deel van het kanaalwerk zijn geïnstalleerd op de 14e verdieping, die volledig als technische ruimte is uitgevoerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.