Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
European Patent Office, Rijswijk | ‘Installaties EPO worden integraal beheerd en beheerst’

European Patent Office, Rijswijk | ‘Installaties EPO worden integraal beheerd en beheerst’

Het nieuwe kantoorgebouw voor het European Patent Office (EPO) in Rijswijk is opgeleverd. De sloop van een deel van de oudbouw en landschapsinrichting gaan nog door tot 2020. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van een geïntegreerd contract, waarin bouwconsortium New Main B.V. (TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros) een ‘fit for purpose’ gebouw tot tien jaar na ingebruikname garandeert. Om hier optimaal invulling aan te geven, is integraal beheer van de verwarmings-, koel- en luchtbehandelingsinstallaties, zonwering, verlichting en andere voorzieningen onontbeerlijk. Gebouwbeheersysteem SAUTER Vision Center (SVC) kan hier optimaal in voorzien, waarbij uitvoering en visualisering van het gebouwbeheer perfect hand-in-hand gaan.

Rijswijk   European Patent OfficeOm optimaal invulling aan te geven aan de ‘fit for purpose’ ambitie, is integraal beheer van de verwarmings-, koel- en luchtbehandelingsinstallaties, zonwering, verlichting en andere voorzieningen onontbeerlijk. Gebouwbeheersysteem SAUTER Vision Center (SVC) kan hier optimaal in voorzien. Copyright: European Patent Office. (beeld: Ossip van Duivenbode)

“In opdracht van New Main hebben wij de complete meet- en regelinstallatie ontworpen, geleverd, aangesloten en in bedrijf gesteld”, vertelt John Zwaan, directeur bij SAUTER Nederland. “Van de opwekkingsinstallaties tot en met de naregelingen in de ruimtes. En van de veldcomponenten (regelafsluiters, sensoren, …) tot en met de Direct Digital Control apparatuur en het gebouwbeheersysteem. Een aanvullend energiemanagementpakket bewaakt 24/7 het energieverbruik op alle 26 verdiepingen en verschaft de benodigde gegevens om de energiekosten te optimaliseren.”

STEKKERBARE NAREGELINGEN
“In ons Plan van Aanpak hebben we per installatieonderdeel omschreven hoe we e.e.a. wilden automatiseren, evenals welke bijdrage dit levert aan het ontwerp én de duurzaamheidsambitie van New Main en EPO”, vertelt Zwaan. “Daarbij hebben we niet alleen gefocust op een efficiënte logistiek, maar ook op een korte doorlooptijd en minimale faalkosten. Onder andere door alle naregelingen stekkerbaar aan te leveren.”

Binnentuinen in fysieke buitenruimte kopiërenBinnentuinen in fysieke buitenruimte.

Met de naregelingen kunnen de verwarmings-, koel- en luchtbehandelingsinstallaties, zonwering en DALI-gestuurde verlichting in de ruimtes eenvoudig en middels één ruimtebedieneenheid worden bediend. “Per stramien hebben wij een PIR (Passief Infrarood) aanwezigheidsdetector gemonteerd, die 24/7 de activiteit in de ruimte meet en communiceert met het gebouwbeheersysteem. Wanneer een bepaalde tijd geen activiteit wordt waargenomen, dan schakelen de gekoppelde installaties automatisch over van comfort naar stand by, waarmee het energieverbruik in EPO tot een minimum wordt beperkt.” Het gebouwbeheersysteem functioneert volledig webbased en is – na autorisatie – eenvoudig op afstand te benaderen en beheren. Zonder ingewikkelde plug-ins.

‘MOVING WALLS’ APPLICATIE
Indien gebouwindelingen wijzigen, dan kunnen beheerders in SVC middels de applicatie ‘Moving Walls’ eenvoudig grafisch wanden verplaatsen, toevoegen of verwijderen, waarna de software onderhuids de master/slave-regelingen aanpast. Tussenkomst van een programmeur is hierbij niet nodig. “EPO en de geautoriseerde onderhoudspartij kunnen verder eenvoudig zelf een gepersonaliseerd dashboard met diagrammen, grafieken en dergelijke in SAUTER Vision Center maken”, vertelt Zwaan. “Wanneer een grenswaarde wordt overschreden, dan ontvangen zij hiervan direct bericht, waarna passende actie kan worden genomen. Het gebouwbeheersysteem communiceert bovendien met de drukgecompenseerde afsluiters in de klimaatplafonds, wat de hydraulische (her)inregeling aanzienlijk vereenvoudigt.”

BEWIJSLAST
Het EPO-project is volledig Engelstalig uitgevoerd, vertelt Zwaan. “Maar dat was niet de grootste uitdaging in dit project. Als aannemer moesten we namelijk van alle installatieonderdelen omschrijven hóe we konden aantonen dat wat we besteksmatig aan EPO hadden beloofd, ook daadwerkelijk was gerealiseerd. Gedurende het project hebben we diverse FAT- en SAT-testen uitgevoerd, die we bij de oplevering als bewijslast aan EPO hebben overgedragen. Daarmee hebben we optimaal invulling gegeven aan deze unieke, maar ook zeer mooie opdracht.”

Tekst Lieke van Zuilekom    |    Beeld EPO/Ossip van Duivenbode
Uitgelichte afbeelding: 
Koning Willem-Alexander met EPO-president Benoît Battistelli bij de officiële opening.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.