Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
European Patent Office, Rijswijk | Energiezuinigste pomptechniek voor EPO-kantoor in Rijswijk

European Patent Office, Rijswijk | Energiezuinigste pomptechniek voor EPO-kantoor in Rijswijk

Duurzaam, innovatief en kwalitatief hoogwaardig. Zo laat de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk zich het best omschrijven. In zo’n toonbeeld van vernieuwing voelt de pomptechniek van KSB zich volledig thuis.

Het 80.000 m2 grote EPO-kantoor in Rijswijk, waar de architectenbureaus  Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners Architecten voor tekenden, is in gezamenlijke verantwoordelijkheid gerealiseerd door de TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Zij namen naast de bouw ook het design en de engineering voor hun rekening. Deze bouwcombinatie New Main werkte vanaf de start van de nieuwbouw intensief samen met KSB.

Rijswijk   European Patent Office

Het EPO-kantoor is in tal van opzichten vernieuwend waarbij vooral de maatvoering in het oog springt: 150 meter lang, 107 meter hoog en bij de kantoorvloeren slechts 12,6 meter breed. Opvallend is ook de afwerking met 2 glasgevels die het gebouw de karakteristieke transparante uitstraling geven en het duurzame karakter benadrukken. Daarbij past vertrouwde en tegelijkertijd vernieuwende techniek. Dat is wat de pomptechniek van KSB biedt.

In nauwe samenwerking met de engineeringafdeling van New Main ontwikkelde KSB een maatpak voor het EPO-kantoor in Rijswijk. Maatwerk dat verder ging dan de zoektocht naar de meest ideale pomp-bouwvorm. Juist het selecteren van de optimale pomp voor de verschillende toepassingen is van cruciaal belang voor het succes van de pomptechniek. Een oplossing die van verschillende variabelen afhankelijk is, zoals minimale en maximale capaciteit, gewenste druk en aantal draaiuren. Door in de selectiefase aan al die facetten en voor iedere toepassing aandacht te besteden, werd een resultaat bereikt waarin iedere pomp in een optimaal werkgebied draait en alle pompen en motoren buitengewoon energiezuinig zijn.

Zo leverde KSB voor de koeling van de IT-ruimten verschillende KSB Etaline inlinepompen met energiezuinige SuPremE IE5-motoren. Deze motor komen we ook tegen op de RVS-blokpompen van het type Etachrombloc, die worden ingezet voor de vloerverwarmingssystemen. Het energiezuinigste motoralternatief  werd ook ingezet voor de cv en koeling. Hier is de SuPremE IE5-motor gemonteerd op de hoofdtransportpompen van het type KSB Etanorm in fundatieplaatuitvoering. De KSB Etanorm-pomp komen we ook tegen voor het transport over de koelmachines. Door het geringe aantal draaiuren is hier gekozen voor een standaard IE3-motor. Ten slotte werden KSB Etaline-pompen ingezet voor de luchtbehandelingskasten.

De pompen en motoren worden niet zwaarder belast dan noodzakelijk. Dat zorgt niet alleen voor een langere levensduur van lagers en afdichtingen, maar betekent ook een stevige verlaging van de onderhoudskosten op lange termijn. Zo snijdt het mes van de energiebesparingen aan meerdere kanten.    

Tekst KSB Nederland BV, R. van Roijen    |    Beeld KSB Nederland BV

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.