Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Ervaringsdeskundige zorgt voor duizenden frisse klaslokalen’

‘Ervaringsdeskundige zorgt voor duizenden frisse klaslokalen’

Als het gaat over het ventileren van klaslokalen, mag Auerhaan-Klimaattechniek niet ontbreken. Daarom brengen we een bezoek aan het bedrijf in Lelystad, uiteraard met inachtneming van de coronaregels. Tijdens de rondleiding door het imposante bedrijf steken directeuren Roy Titulaer en Bert van Loenen direct enthousiast van wal.

Als het om luchtbehandeling gaat, is Auerhaan een belangrijke speler op de markt, aldus Van Loenen. “Met exclusieve vertegenwoordigingen van toonaangevende Europese fabrikanten zoals Swegon, Lemmens en Helios hebben wij een zeer breed leveringsprogramma; van een kleine ventilator voor de badkamer tot aan grote, ‘custom build’ luchtbehandelingsunits. Ook ontwikkelt Auerhaan zelf complete vraaggestuurde ventilatiesystemen met warmteterugwinning, waaronder systemen voor scholen.”

bert en roy kopieren

Directeuren Bert van Loenen (l) en Roy Titulaer (r) van Auerhaan.

 

IMPOSANTE REFERENTIELIJST

Van Loenen toont een lijst met scholen die zijn voorzien van Auerhaan ventilatiesystemen, alles bij elkaar vele duizenden frisse klaslokalen in Nederland.  Het is volgens hem begonnen in de periode dat Balkenende premier was. “Tijdens de bouwcrisis kondigde het toenmalige kabinet een stimuleringsregeling af, bedoeld voor met name bestaande scholen. Wij hadden een voorsprong, want al in 2005 zijn wij begonnen met het formuleren van onze technische uitgangspunten bij het ontwerp voor scholen. We hadden al veel installaties geleverd en dus veel ervaring opgedaan. Onze installaties onderscheiden zich in centrale systemen voor meerdere lokalen en decentrale systemen voor toepassing per lokaal. Overdag wordt er optimaal gebruik gemaakt van vrije koeling.” Volgens Titulaer is het ook belangrijk dat in bestaande schoolgebouwen de installatie zonder veel overlast gemonteerd kan worden. “Gemiddeld heeft de installateur met een decentrale installatie van ons slechts één à twee dagen nodig om de volledige installatie gebruiksklaar op te leveren.”

De units, leverbaar met een luchtcapaciteit van 2.000 tot ca. 20.000 m³/h, zijn zeer compact gebouwd. Groot voordeel van dit geïntegreerde concept is dat het veel montagetijd op de bouwplaats bespaart en daarmee ook (faal)kosten.

TOCHTVRIJ EN FLUISTERSTIL

Van Loenen en Titulaer geloven niet in systemen waarbij de luchthoeveelheid op één plek het klaslokaal wordt ingeblazen. Daarom levert Auerhaan luchtverdeelsystemen voorzien van een luchtslang of wervelroosters die verdeeld over de ruimte worden geplaatst. “Door een optimale luchtverdeling en doorspoeling van de ruimte wordt de behandelde lucht bijna onmerkbaar toegevoerd, zonder tochtklachten! Bovendien zijn de units ‘fluisterstil’. Een decentrale unit met een debiet van 800 m³/h produceert bijvoorbeeld slechts 32 dB(A), gemeten door geluidsspecialist Peutz.” In de demo-ruimte, waar diverse ventilatiesystemen worden gedemonstreerd, ervaren we de stilte inderdaad zelf. “Jammer dat door de coronacrisis bezoeken van adviseurs en installateurs wat op een laag pitje staan, maar wij hopen ze weer snel te kunnen ontvangen”, aldus Van Loenen.

3 schoolunits buiten wervelroosters 2 kopieren

Centraal ventilatiesysteem met wervelroosters.

 

MAATWERK

Titulaer: “Onze propositie is het bieden van maatwerk. Door ons brede leveringsprogramma kunnen wij voor nagenoeg elk project een oplossing leveren. De best passende installatie wordt bepaald door het gebouw en de gebruiker. Bovendien kunnen wij inspelen op specifieke wensen met betrekking tot o.a. de regeling en bediening, een speciale coating of andere aansluitingen. Geen probleem, mits technisch verantwoord natuurlijk! We opereren trouwens niet alleen reactief, maar ook actief. Bijvoorbeeld door klanten te attenderen op mogelijke energiebesparingen. Onze klanten waarderen dit.”

KWALITEIT

“Een betrouwbaar en kwalitatief goed systeem leveren is belangrijk, maar ook het gebouw, de manier waarop geïnstalleerd wordt en het gebruik zijn leidend voor de uiteindelijke prestatie”, zegt Van Loenen. “Hier hebben wij maar deels invloed op. Daarom worden we graag al in een vroeg stadium bij projecten betrokken en zijn we ook graag bij de ingebruikstelling. In ons belang, omdat onze naam op de installatie staat, maar vooral in het belang van de adviseur, installateur en natuurlijk de gebruiker. Daar draait het om: de gebruiker moet tevreden zijn, pas dan zijn wij het ook!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.