Linum voet Belcolade

Voor het Belcolade-dak opteerde Linum voor voeten van 450 op 450 millimeter

01:32
13-01-2016

Erembodegem | Belcolade

Chocolade, een zoete zonde voor menig van ons. De productie van dit bruine goud is onderhevig aan heel wat voorschriften, ook met betrekking tot koeling en ventilatie. Voor de montage van de units op het dak van Belcolade uit Erembodegem (B), producent van echte Belgische chocolade, leverde Linum Europe het modulaire en flexibele Big Foot Systems type HD-BEAM.

Afhankelijk van de bouwlocatie bepaalt Linum Europe niet alleen het type ondersteuning, maar ook de opbouw. Bepalende factoren daarbij zijn het te dragen gewicht en de al dan niet aanwezige windbescherming, zoals muren. “Vooraf onderzoeken we de drukverdeling onder de voet op het dak en bekijken we de windbelastingsberekening van de installatie die op het systeem komt te staan. Zo zijn we zeker dat de installatie niet zal wegglijden of omwaaien”, legt Marketing Manager Robbie Naessens uit.

Voor het Belcolade-dak koos Linum voor voeten van 450 op 450 millimeter. “Met deze afmetingen garanderen we een belasting van 1.000 kilo per set per fixatiepunt”, aldus Naessens. “De basis bestaat uit een rubbermat waar een nylon voet op komt te staan die slagvast is. Het staalsysteem is opgetrokken uit gegalvaniseerd staal.”

Modulair en flexibel
Het dak van het nieuwe Belcolade-magazijn is bedekt met staalplaten die van zichzelf geen gewicht kunnen dragen. Het HD-BEAM-systeem is geknipt voor deze situatie, omdat het de druk van de installaties verdeelt over de voeten, die op de betonnen liggers van het dak rusten. “Het systeem blinkt uit in eenvoud en efficiëntie”, zo weet de projectengineer bij SPIE Belgium, het bedrijf dat de Big Foot Systems installeerde. “Allereerst hoef je geen gaten te boren in het dak, waar dat met oudere systemen wel nodig was. Daarnaast is de flexibiliteit een pluspunt: door de verschillende voeten kun je het systeem nivelleren naar gelang de hellingsgraad van het dak. Doordat het systeem in korte tijd door één persoon kan worden geïnstalleerd, worden kosten en bouwtijd bespaard.”

Door zijn modulaire karakter heeft het HD-BEAM-systeem een streepje voor op de maatwerkvarianten, vindt Naessens. “De levertijd is opmerkelijk korter dan die van een maatwerkvariant. Daarnaast bewijst Big Foot Systems ook zijn voordeel bij renovatie- of aanpassingswerken. De voeten kun je afzonderlijk verwijderen of verschuiven, waardoor je de units op het systeem niet hoeft uit te schakelen, verplaatsen of ontkoppelen. Geen enkele bedrijf legt immers zijn productie stil.”

Dakdoorvoeren en Fix-it Foot-steunbalken
Naast de Big Foot HD-BEAM-systemen leverde Linum Europe ook dakdoorvoeren en Fix-it Foot-steunbalken voor het Belcolade project. “De dakdoorvoeren garanderen een waterdichte doorvoer van kabels en leidingen, terwijl de Fix-it Foot-steunbalken zorgen voor de ondersteuning van kleinere units”, aldus Naessens. De samenwerking met de installateur verliep goed, vertelt hij. “Hopelijk volgen in de toekomst nog vele vergelijkbare projecten. In België en in Nederland, waar we ook met succes de Big Foot Systems producten verdelen.”

Tekst: Kevin Moens

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

magazine voor groei in de installatiebrancheVreugdenhil Nijkerk