Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Energiezuinig verwarmen,  koelen en ventileren in één compact systeem

Energiezuinig verwarmen, koelen en ventileren in één compact systeem

De zusters Franciscanessen Alles voor Allen zeggen het zelf zo: ‘We treden in de voetsporen van Franciscus van Assisi en leven met eerbied voor het leven’. En zo leven en werken ze al sinds 1826, toen de congregatie in Breda werd gesticht. Inmiddels wonen er nog 21 zusters in het moederhuis die, met een gemiddelde leeftijd van ver boven de 80, van hun welverdiende pensioen mogen genieten.

“Dit zijn voor mij dé mooie projecten. Het is zeker niet standaard en je kunt echt iets betekenen voor de mensen”, vertelt Corné Balemans, directeur van AWS Warmte- en Koeltechniek B.V.. Ruim een jaar geleden kwam hij in contact met de facilitaire dienst van het klooster. Het pand was zo’n 30 jaar oud en de techniek behoorlijk achterhaald. “Alleen al aan gas werd >110.000 m³ per jaar verstookt. Met een goed advies was het dan ook vrij eenvoudig om veel geld te besparen. Mijn voorstel werd direct omarmd en enthousiast informeerde men naar eventuele aanvullende besparingsmogelijkheden. Immers, een duurzaam systeem toont ook het respect van de zusters voor een duurzame toekomst.”

img 0034 kopieren

Dick Dibbits, Managing Director bij Systemair Nederland in de fabriek in Waalwijk.

 

Compleet en compact systeem

“We hebben voorgesteld om de oude luchtbehandelingsunits te vervangen door nieuwe”, vertelt Balemans. “Omdat men ook de wens had om van het gas los te gaan, was ons voorstel om de luchtbehandelingsunits te voorzien van warmteterugwinning en met de geïntegreerde warmtepomp te kiezen voor topkoeling in de zomermaanden. Zo bespaar je niet alleen op de energiekosten, maar genieten de zusters bovendien van een stukje extra comfort.” Voor de engineering, levering en inbedrijfstelling nam Balemans contact op met Systemair. “In het klooster zijn luchtbehandelingsunits met een vermogen van respectievelijk 8.000 m³, 4.500 m³ en 3.000 m³ geïnstalleerd. Stuk-voor-stuk complete ventilatiesystemen, inclusief een geïntegreerde DX omkeerbare warmtepomp voor verwarming en koeling, een roterende warmtewisselaar voor een effectieve warmte- en vochtterugwinning en bijbehorende regeltechnieken”, vertelt Dick Dibbits, Managing Director van Systemair Nederland. “Doordat wij de units zelf configureren en testen, is de installatie erg eenvoudig en wordt een optimale werking geborgd. Ook service en onderhoud zijn gemakkelijker dan bij traditionele systemen, omdat alle onderdelen in één sectie van de luchtbehandelingsunit zijn geïntegreerd.”

De integratie van een warmtepomp en roterende warmtewisselaar zorgt voor een compacte installatie. Standaard worden de units voorzien van twee scrollcompressoren (één compressor bij de DV 10 en DV 15). De capaciteit is traploos regelbaar van 5-100%, wat resulteert in een optimaal comfort en een minimaal energieverbruik.

img 0049 bewerkt 2 kopieren

Corné Balemans, directeur van AWS Warmte- en Koeltechniek B.V. voor de all-electric units van Systemair.

 

Laag geluidsniveau

“Deze luchtbehandelingsunits zijn voor Systemair een eerste stap naar complete, geïntegreerde en all-electic klimaatoplossingen. De systemen zijn ontwikkeld conform de NTA 8800 en uitstekend voorbereid op de klimaat- én installatiewensen van morgen”, vertelt Dibbits. “Bovendien hebben de luchtbehandelingsunits – die standaard over dubbelwandig geïsoleerde panelen beschikken – een aanzienlijk lager geluidsniveau dan traditionele systemen met externe compressoren.”

Dick Dibbits is op 1 januari verwelkomd als Managing Director van Systemair Nederland. Hij is 56 jaar, ge­trouwd en vader van twee meiden van 17 en bijna 19 jaar. “Onze dochters zijn geadopteerd en komen uit China”, vertelt hij. “Adoptie is een langdurig proces. Het duurde 38 maanden voordat we onze oudste in de armen mochten sluiten. Aan de ene kant is het vervelend als het zo lang duurt, maar aan de andere kant blijven dan alleen de mensen over die het écht willen. Daarmee heeft de adoptie de meeste kans van slagen.” Deze mentaliteit is tekenend voor Dibbits. Hij is vasthoudend en gewend om met langdurige processen om te gaan. “Dat leer je door de jaren heen.” Beschei­den vervolgt hij: “Uiteraard hoort het bij mijn functie om af en toe op de voor­grond te treden, maar zowel privé als zakelijk ligt mijn kracht in het facili­teren van anderen. Mensen verbinden en zorgen dat ze samen tot de beste oplos­sing komen, vind ik fantastisch om te doen.”

Opdrachtgevers willen een comfortabel én duurzaam binnenklimaat. Dat vraagt om samenwerking en kennisoverdracht. Systemair heeft veel expertise en deelt dit regelmatig met de branche. “Met onze kennis kunnen we veel bete­kenen voor opdrachtgevers”, aldus Dibbits. “Met ons standaard productas­sortiment bijvoorbeeld komen we tegemoet aan heel veel klantwensen. En met onze modulaire luchtbehandelingsunits kunnen we inspelen op specifieke vragen. Het is mijn overtuiging dat klantspecifie­ke toepassingen de toekomst hebben. Daarnaast besteden we veel aandacht aan duurzaamheid en circulariteit. We investeren fors in produc­tietechnologieën die de verspilling van staal­plaat en aluminium verminderen, maar ook in producten die de uitstoot van kooldioxide helpen verlagen. Klanten zijn van harte welkom in Waalwijk, om deze ontwikkelingen met eigen ogen te zien.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.