Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Energiezuinig renoveren zonder in te boeten aan luchtkwaliteit

DF0B4142

Tekst | Renson

Beeld | Renson

23 juni 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties enkel nog gebaat zijn bij een combinatie van ingrepen: van isoleren tot energiezuinig verwarmen én ventileren. Met een juist centraal vraaggestuurd ventilatiesysteem lever je ook in renovaties niet alleen vlot een energiezuinige installatie af, maar schenk je bewoners ook een gezond binnenklimaat, zonder dat zij daar omkijken naar hebben.

In het Belgische Ophain pakt de familie Massagé de renovatie van haar eengezinswoning uit 2002 in verschillende stappen aan. Vooral op het vlak van energieprestaties was de woning aan een flinke update toe. “Een nieuwe verwarmingsketel alleen volstond niet”, aldus Thierry Massagé. “En dus werden intussen het dak en de muren geïsoleerd én werd een centraal ventilatiesysteem geplaatst.”

Installatiegemak voorop bij renovatie

Pascal Pinter van Renson Ambassador PTP Concept stelde voor om de Healthbox 3.0 als centrale unit op zolder te plaatsen. Daarin zag hij het ideale toestel voor renovatie of na-installatie in een bestaande woning. “Zeker in combinatie met de Easyflex luchtkanalen van Renson”, vertelt hij, “want die platovalen en flexibele kunststof leidingen kun je heel gemakkelijk op de betonvloer van de zolderruimte kwijt. Zeker met de badkamer en 3 slaapkamers net daaronder, hoewel je op de Healthbox 3.0 zelfs tot 11 individuele ruimtes kunt aansluiten.”

De grote troef van de Healthbox 3.0 volgens Pinter? Het toestel meet de luchtkwaliteit aan de hand van relevante (vocht-, CO2- of VOC-)sensoren per ruimte. Zo weet het toestel automatisch waar en wanneer het meer moet ventileren. En ook dat komt de energiezuinigheid ten goede, omdat de ventilatie-unit nooit meer ineens de hele woning gaat ventileren als dat (bijvoorbeeld ’s nachts) enkel in de slaapkamers nodig is. “Bovendien hoef je geen filters te vervangen en is het onderhoud heel beperkt”, voegt hij er nog aan toe. “Dat maakt de Healthbox 3.0 voor mij één van de beste ventilatiesystemen op de markt. Zeker omdat je als installateur ook super vlot aan de slag kunt dankzij de automatische kalibratie en de verfijnde inregeling via de installatie-app.”

Waves als oplossing voor onbereikbare ‘natte ruimtes’

Restte in deze woning nog de berging. In tegenstelling tot de andere geventileerde ruimtes bevindt die zich op de benedenverdieping, ver weg van de Healthbox 3.0 ventilatie-unit op zolder en dus een pak moeilijker om in een bestaande woning aan te sluiten op het centrale ventilatiesysteem. Hiervoor kwam Pinter met de Renson Waves op de proppen. “Eigenlijk werkt die op exact dezelfde, slimme en vraaggestuurde manier als de Healthbox 3.0”, verklaart hij deze keuze. “Alleen heb je voor deze decentrale ventilator geen luchtkanalen nodig.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht