Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Energiezuinig door regeling per vertrek: Hoogbouwcomplex House of Groningen comfortabel dankzij decentrale toepassing


House-of-Groningen_JWD_09
De woningen bestaan uit twee- en driekamerappartementen, waarbij het binnenklimaat per vertrek geregeld wordt.

Tekst | Desiree Pennings

Beeld | 5d Architectuur & Fotografie

14 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De woontoren House of Groningen is door opdrachtgever MWPO voorzien van een decentraal klimaatsysteem met WTW. Hiermee zijn de bewoners verzekerd van een woning met een hoog comfort en een laag energieverbruik. De ventilatie wordt per vertrek geregeld door ClimaRads nieuwste type unit: de ClimaRad Ventura.

De 159 starterswoningen in House of Groningen zijn gerealiseerd voor de verhuur aan young professionals. Er is gekozen voor de decentrale ventilatieoplossing van ClimaRad vanwege de besparing in het bouwvolume, vertelt commercieel directeur Ralph Liedenbaum. “Ons concept bestaat uit lokale WTW-units die lucht toe- en afvoeren via de gevel. Het binnenklimaat wordt per vertrek geregeld. Dit biedt voordelen ten opzichte van een centraal systeem. Je hebt bijvoorbeeld geen opstelplaats nodig voor de unit en schachten voor ventilatiekanalen zijn daardoor vrijwel overbodig in de woning. Met name voor hoogbouwprojecten is dat erg belangrijk. De ruimtebesparing die hierdoor ontstaat, levert de architect een grotere ontwerpvrijheid op met meer ruimte om praktisch in te delen.”

Climarad leverde voor woontoren House of Groningen een decentraal systeem met WTW.


ClimaRad Ventura

House of Groningen bestaat uit twee- en driekamer- appartementen. Gekozen werd voor de ClimaRad Ventura V1D en de Ventura V1X units. Dit zijn de meest recente ventilatie-units, die meerdere aansluitmogelijkheden hebben en uitermate geschikt zijn voor geluidbelaste gevels. Schone buitenlucht wordt door de gevel in de ruimte gebracht, nadat het is gefilterd en voorverwarmd door middel van een warmtewisselaar. Vervuilde lucht wordt afgevoerd door een tweede doorvoer. De buitenroosters zijn esthetisch verwerkt in de gevel en bijna onvindbaar.
De ClimaRad Ventura V1D heeft als extra voordeel dat zij twee ruimtes tegelijkertijd kan ventileren. De unit beschikt over een extra doorvoer aan de bovenzijde die de ventilatie van de tweede ruimte verzorgt. In deze ruimte hangt een klein rooster, waarbij de toevoer en afvoer van lucht gescheiden zijn. Ook hier wordt op basis van CO2-metingen de ventilatie geregeld. Alle Ventura-units hebben een achter- en zij-aansluiting, waardoor deze in alle bouwkundige situaties toepasbaar zijn.


De roosters in de gevels zijn bijna niet zichtbaar en doen niets af aan het schitterende gebouw.

Plug-and-play

Aalbers Installatietechniek installeerde de WTW-units in het complex. Dit deed zij vanuit een BIM-model, dat iedere dag gecontroleerd werd door middel van foto’s, gemaakt vanuit een hijskraan. Door de foto’s en het ontwerp over elkaar heen te leggen, werd gecontroleerd of alles verliep zoals het hoorde. “Je zag daardoor heel mooi het verschil tussen het centrale systeem bij het naastgelegen complex en onze toepassing. Een decentraal systeem is eenvoudig toepasbaar en heeft daardoor nauwelijks impact op het bouwproces”, aldus Liedenbaum. De installateur plaatste de systemen van ClimaRad vlak voor de oplevering van het gebouw. Dat was mogelijk doordat de systemen heel eenvoudig plug-and-play te monteren zijn. Inmiddels is House of Groningen in gebruik en functioneren de units automatisch op basis van sensoren die de CO2, luchtvochtigheid, binnen- en buitentemperatuur meten. Ruimtes worden op deze manier voorzien van een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Ook voor bestaande bouw

Voor hoogbouw als House of Groningen biedt een decentraal systeem van ClimaRad vele voordelen, maar ook bij bestaande bouw kan er veel tijd en ruimte mee bespaard worden. In een bestaande woning is het ten opzichte van andere systemen makkelijker om een decentrale unit te plaatsen, omdat de bouwkundige impact nihil is. Het systeem biedt ook in bestaande bouw een hoog comfort en energiebesparing voor de bewoner.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht