Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Energie-efficiënte verwarming, ventilatie en koeling van de woning

foto-1-vasco-kopieren

28 mei 2019 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Als er al zoiets bestaat als de perfecte combinatie tussen verwarming en vormgeving, dan zijn de aluminium radiatoren van Vasco, een merk van het Belgische Vasco Group, de perfecte matchmakers. Dankzij de unieke voordelen, waaronder een snelle warmtegeleiding, een hoog rendement bij lage temperatuursystemen en een fraai design, voldoet Vasco met de uitgebreide collectie aluminium radiatoren aan alle voorwaarden om een 100% duurzaam en esthetisch verantwoord verwarmingscomfort te bewerkstelligen. In elke woonomgeving.

Onze huizen zijn tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. En dat levert de nodige voordelen op. Niet alleen wordt het thermische en akoestische comfort in huis verhoogd, het is ook mogelijk om de woning een stuk energiezuiniger te verwarmen. In goed geïsoleerde woningen is de warmtebehoefte lager en kan een radiator, in tegenstelling tot het vroeger gehanteerde regime van 75/65/20 graden Celsius, functioneren op een regime van 55/45/20 graden Celsius. Zónder in te leveren op het verwarmingscomfort. Je hebt dus geen grotere radiator nodig om met een lagere temperatuur hetzelfde aangename binnenklimaat te creëren.

Winstpunten

Lage Temperatuur Verwarming, kortweg LTV, biedt gebruikers de nodige winstpunten. Allereerst is het mogelijk om efficiënter en dus energiezuiniger te verwarmen. In een goed geïsoleerde woning is de warmtebehoefte een stuk lager en kan in combinatie met LTV het energieverbruik met zo’n 30 procent worden verlaagd. Daarnaast zorgt de techniek voor een perfecte warmteverdeling. Bij het gebruik van LTV wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld dan bij traditionele verwarming. Daardoor is de temperatuur van de lucht bij het plafond niet veel hoger dan die van de lucht onderin de ruimte en heb je dus minder last van tocht en koude hoekjes. Op het gezondheidsfront biedt LTV eveneens een welkome meerwaarde. Omdat er sprake is van minder sterke luchtstromen door opstijgende warmte wordt de hoeveelheid zwevend stof in huis sterk verminderd. Daardoor wordt de zogenaamde stofschroei, het verschroeien van stofdeeltjes op warme metalen oppervlakken, voorkomen en verkleint de kans op geïrriteerde luchtwegen. Tot slot staat LTV voor een optimaal praktisch gebruiksgemak. Het is niet nodig om de thermostaat lager te zetten wanneer je gaat slapen of even de deur uit moet. Alleen bij een lange afwezigheid dient de thermostaat wat lager ingesteld te worden.

Energie-efficiënte verwarming, ventilatie en koeling van de woning

Niva ventilo-convector. (copyright: Studio PSG bvba/Kris Dimitriadis)

 

Elektrisch verwarmen is de toekomst

Elektrische verwarming is hot. Jaar na jaar stijgt de vraag van installateurs én eindgebruikers naar innovatieve elektrische verwarmingsoplossingen. Logisch, want in onze steeds beter geïsoleerde huizen, die alsmaar vaker worden voorzien van fotovoltaïsche zonnepanelen, vormt elektrische verwarming een kost­enefficiënte en gebruiksvriendelijke oplossing. Vasco speelt in op deze duurzame trend van elektrische verwarming, onder meer door de recente uitbreiding van het gamma elektrische designradiatoren met twee nieuwe varianten: de ONI-EL en de Beams Mono-EL, beide verkrijgbaar vanaf de zomer van 2019.

De dunste radiator nu ook elektrisch

Oni, de dunste radiator nu ook met 8 mm de dunste Vasco-badkamerradiator ooit, is nu ook verkrijgbaar in een elektrische variant met handige uitsparingen om handdoeken gemakkelijk te kunnen drogen. De ONI-EL voldoet aan de strenge Europese Ecodesign-eisen voor elektrische apparaten en is aan de achterzijde afgewerkt met een volledig vlakke afdekplaat in dezelfde kleur als de voorplaat, waarin de elektrische weerstand geïntegreerd is. Aan de zijkant is enkel het flinterdunne radiatorblad zichtbaar. De elektrische ontvangmodule is onzichtbaar weggewerkt.

Energie-efficiënte verwarming, ventilatie en koeling van de woning

Beams MONO elektrisch. (copyright: Studio PSG bvba/Kris Dimitriadis)

 

Mono elektrisch

De Beams, Vasco’s nieuwste designradiator in aluminium, combineert alle voordelen van elektrische verwarming met een strakke vormgeving. Een echte aanrader voor liefhebbers van een minimalistische look. Bij de ontwikkeling van de Beams Mono-EL haalden de Vasco-designers alles uit de kast om in de strakke verticale profielen (breedte 150 mm) een elektrische weerstand te integreren. De individuele profielen werden van bijkomende vinnen voorzien om de warmteafgifte te verhogen. De achterzijde is voorzien van een afdekplaat, waarin de elektrische weerstand helemaal is weggewerkt. Naast design blinkt deze radiator ook uit in functionaliteit. Enerzijds door de veilige werking dankzij een permanente meting  en controle van de oppervlaktetemperatuur. Anderzijds kan de ruimtetemperatuur gecontroleerd worden.

Verwarmen en koelen

De Niva ventilo-convector, in combinatie met LTV de ideale 2-in-1-oplossing voor verwarmen en koelen, brengt iedere ruimte op de gewenste comforttemperatuur. De convector zuigt de lucht aan via de onderzijde en stuurt koele of warme lucht via de ventilator door de warmtewisselaar. De warme of koele lucht wordt vervolgens van bovenaf in de ruimte gebracht. Een ventilo-convector is een warmtewisselaar met lamellen waarbij een geïntegreerde ventilator warme of koele lucht de ruimte in brengt. Dit systeem, dat werkt op lage watertemperaturen van 28 tot 40°C, is zeer interessant in combinatie met een warmtepomp. De uiterst dunne vormgeving van de strakke voorplaat creëert in combinatie met het achterliggende gedeelte een zwevend effect ten opzichte van de muur. Verder geeft het gestileerde Niva-design extra cachet aan elk interieur.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%