Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Energetisch verduurzamen op basis van data
Op Düsseldorf airport (54.000 m2) werden een energiebesparing van 30% en CO2-reductie van 42% gerealiseerd. (Copyright: FH-Düsseldorf)

Energetisch verduurzamen op basis van data

In ons land worden veel gebouwen opgeleverd met een A-label, die in de praktijk minder goed presteren dan je op basis van hun energielabel zou verwachten. “Bijvoorbeeld op het vlak van CO2-uitstoot en energieverbruik zijn vaak flinke optimalisaties mogelijk, door de klimaatinstallaties proactief in plaats van reactief te sturen”, vertelt Harry Crijns, mede-eigenaar van MeteoViva Benelux. “Dat bewijzen we bijvoorbeeld op de Zuidas in Amsterdam, waar we in opdracht van Deka Real Estate vijf gebouwen rond het Gustav Mahlerplein energetisch verduurzamen.”

Om de energetische verduurzaming mogelijk te maken, verdeelt MeteoViva het gebouw digitaal in klimaatzones.

De ambitie van Deka Real Estate is een CO2-neutrale vastgoedportefeuille. Om hiertoe te komen, maakt MeteoViva Benelux eerst de bestaande situaties inzichtelijk. “In een energieanalyse brengen we onder andere energieopwekking, energieverbruik en energiedistributie in kaart”, aldus Crijns. “Hierbij kijken we niet alleen naar de klimaatinstallaties zelf, maar ook naar de gebouwconstructie, isolatiematerialen en mogelijkheden voor zonering. Wat is de kans dat opgewekte energie just-in-time en zonder verliezen op de juiste plek terechtkomt? En wat is het energiepotentiaal dat we uit het gebouw kunnen halen?”

Besparingen tot 40%

“In de praktijk zien we nog te vaak dat energie zeer effectief en schoon wordt opgewekt met warmtepompen, broninstallaties of stadsverwarming, maar vervolgens verloren gaat op plaatsen en tijden waarop dit helemaal niet nodig is”, aldus Crijns. “Zeker in het voor- en najaar worden verdiepingen ’s ochtends nog te vaak en te veel verwarmd, terwijl enkele uren later deze warmte weer wordt weggekoeld. Gemiddeld wordt hierdoor zo’n 30% teveel energie verbruikt. MeteoViva brengt hier verandering in. Alleen al door proactief te sturen, kunnen we 15-20% van de CO2-uitstoot en het energieverbruik reduceren! Wordt het gebouw volledig volgens onze regels der kunst geoptimaliseerd, dan zijn zelfs besparingen tot 40% mogelijk. Zeker in combinatie met trage systemen zoals klimaatplafonds of vloerverwarming.”

Slimme data

Om de energetische verduurzaming mogelijk te maken, verdeelt MeteoViva het gebouw digitaal in klimaatzones. “Bovendien maakt ons systeem dagelijks en volledig automatisch een analyse, op basis van de thermodynamische eigenschappen van het gebouw, de interne lasten en de lokale weersverwachting. Daarmee wordt exact de netto energiebehoefte per kwartier én per klimaatzone berekend”, aldus Crijns. “Wanneer we bijvoorbeeld weten dat om 8:30 uur de ochtendzon het gebouw in schijnt, schakelen we al om 8:00 uur de verwarmingsinstallatie uit. Dit resulteert niet alleen in een gelijkmatigere opwarming van het gebouw; ook kan de koeling veel later worden ingeschakeld.” De slimme data wordt gebruikt om het gebouwbeheersysteem aan te sturen, waarbij MeteoViva controleert of de prognoses kloppen. “Waar nodig worden algoritmes aangepast, zodat het binnenklimaat altijd proactief gestuurd wordt. Hierdoor ontvangen alle gebouwruimtes exact de juiste hoeveelheid warmte, koude en frisse lucht, terwijl CO2-uitstoot en energieverbruik tot een minimum gereduceerd worden. Doordat hardwarematig slechts één of twee communicatiekastjes worden toegevoegd, is de CO2-compensatieperiode bovendien minimaal.”

CO2-klimaatdoelstellingen

In de 95 meter hoge Viñoly toren, die op 1 mei is opgeleverd, realiseert MeteoViva een besparing van 17%. “De samenwerking met MeteoViva is erg goed verlopen”, benadrukt Matthias Bach van Deka Immobilien Investment GmbH. “We hadden op veel meer afstemming gerekend, maar het proces was van begin af aan goed georganiseerd. Door gebruik te maken van een intelligent gebouwmanagementsysteem wordt de CO2-uitstoot van onze fondspanden aanzienlijk verminderd. Zo dragen we actief bij aan het behalen van de CO2-klimaatdoelstellingen in het kader van het Wereldklimaatakkoord.” De overige gebouwen volgen later dit jaar.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.