Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
EMA Amsterdam: Uitgekiende klimaatbeheersing in de MER- en SER-ruimtes

EMA Amsterdam: Uitgekiende klimaatbeheersing in de MER- en SER-ruimtes

Sinds begin dit jaar is de European Medicines Agency (EMA) volledig operationeel in haar nieuwe, Nederlandse huisvesting. In opdracht en naar het ontwerp van het Rijksvastgoedbedrijf is op de Zuidas in Amsterdam een hoofdkantoor gerealiseerd van maar liefst 19 verdiepingen, een oppervlakte van ongeveer 40.000 m² en ruimte voor 1.300 werkplekken, 7 grote vergaderzalen en 7 MER- en SER-ruimtes. In onderaanneming van Van Dorp Amersfoort en Van Galen Klimaattechniek Rotterdam (beiden onderdeel van Van Dorp Installaties) heeft Western Airconditioning B.V. de koelinstallatie voor de IT equipment rooms (MER en SER) geleverd en in bedrijf gesteld. Daarbij werd de totaalleverancier uit Hoevelaken niet alleen geconfronteerd met korte doorlooptijden, maar ook met zeer hoge duurzaamheidsambities….

“In de MER- en SER-ruimtes van het EMA staat enorm veel centrale IT-apparatuur, die een aanzienlijke hoeveelheid warmte produceert”, vertelt Arnoud Kerkhove, Accountmanager bij Western Airconditioning. “Om te voorkomen dat deze apparatuur oververhit en/of vroegtijdig defect raakt, is voldoende koeling noodzakelijk. Daarom is gekozen voor onze Datatech Close Control units, welke continu zorgen voor precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.”

ema 1 kopieren

In de MER- en SER-ruimtes van het EMA staat enorm veel centrale IT-apparatuur, die een aanzienlijke hoeveelheid warmte produceert.

 

High Efficiency, Free-Cooling, laag GWP en Low Noise

De koelinstallatie omvat een centrale koelmachine op het dak en 7 Datatech airconditioners in de MER- en SER-ruimtes, vertelt Kerkhove. “De centrale koelmachine moest voldoen aan de nieuwste wetgeving omtrent F-gassen. Een alternatief koudemiddel met een lage Global Warming Potential (GWP) was vereist. Bovendien moest de installatie voorzien zijn van schroefcompressoren in plaats van scrollcompressoren, werd een lage energieconsumptie/HE (High Efficiency) gevraagd en was er een minimaal geluidsniveau voorgeschreven. Ook wilden EMA en het Rijksvastgoedbedrijf zoveel mogelijk in het jaar gebruik kunnen maken van Free-Cooling. Op basis van deze eisen heeft Western Airconditioning een KAPPA REV LGW HE LN FC Basic 33.2 waterkoelmachine geselecteerd, met een lengte van 7 meter, een gewicht van 4.000 kilo en een koelvermogen van 300 kW. De waterkoelmachine maakt gebruik van het koudemiddel R1234ze, dat een laag GWP heeft van slechts <1.”

datatech met logo 1 wac kopieren

Als afgiftesysteem in de MER- en SER-ruimtes is gekozen voor de Datatech Close Control units, welke continu zorgen voor precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

 

Vraaggestuurde, nauwkeurige klimaatregeling

Als afgiftesysteem in de MER- en SER-ruimtes leverde Western Airconditioning 7 Datatech UFC koudwatergevoerde Close Control Units in een naar beneden uitblazende (downflow) opstelling. “De units zijn geplaatst op een computervloer en worden standaard geleverd met EC-ventilatoren”, vertelt Kerkhove. “Ze zijn specifiek ontwikkeld voor technologische toepassingen waar een hoge mate van voelbare warmteontwikkeling aanwezig is en waar het beheersen van de temperatuur en relatieve vochtigheid vereist is. Speciale sensoren en een microprocessor regelaar voorzien in een vraaggestuurde, nauwkeurige klimaatregeling, terwijl de EC-ventilatoren zorgen voor een optimale koudeluchtdistributie en een minimaal opgenomen vermogen. Speciaal voor dit project zijn alle Close Control Units uitgevoerd met drukgecompenseerde, modulerende tweeweg koudwaterkleppen.”

In overleg met Van Dorp Amersfoort en Van Galen Klimaattechniek heeft Western Airconditioning de centrale koelmachine en Close Control Units just-in-time op de bouw aangeleverd, waar de installateurs alle installatiewerkzaamheden hebben verzorgd. Vervolgens stond Western Airconditioning in voor de waterzijdige en elektrotechnische controle en inbedrijfstelling van de installaties, evenals de fijne afstemming. Exact conform de technische specificaties én ontwerpcondities.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.