Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Elias Beeckmankazerne, Ede | Transformatie met behoud van de monumentale gevel

Elias Beeckmankazerne, Ede | Transformatie met behoud van de monumentale gevel

Extra vermogen compenseert de koudebruggen

Op het terrein van de voormalige Elias Beeckmankazerne zijn zes legergebouwen getransformeerd tot luxe appartementen. ITN Installatietechniek b.v. uit Ede verzorgde in alle woningen de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

De gebouwen van de Elias Beeckmankazerne werden eerst volledig gestript. Alleen de stalen kozijnen bleven gehandhaafd. De bestaande buitenmuren zijn voorzien van extra isolatie om de koudebrug te kunnen minimaliseren. Met als doel dat de monumentale gevel aan de buitenzijde behouden kon blijven. “Dat maakte het wat lastiger om de panden op de juiste wijze te verwarmen”, vertelt Jacco Danen, projectleider werktuigbouwkunde bij ITN. “Door de stalen kozijnen ontstaan koudebruggen die niet transmissie-dekkend zijn. We hebben getracht dit op te lossen door een extra lus vloerverwarming langs de gevel aan te brengen.”

ITN Installatietechniek

Verwarminginstallaties

De verwarming in de appartementen wordt geregeld met een vloerverwarmingssysteem die  aangesloten is op het stadsverwarmingsnet. Warmtebedrijf Ede legde de transportleidingen naar de woningen aan. ITN sloot de installatie vervolgens aan op de stadsverwarmingsunits, die naast de verwarming ook zorgdragen voor het warme tapwater in de appartementen.

Duurzame installaties

ITN plaatste in elk gebouw een luchtbehandelingskast volgens het principe balansventilatie met warmteterugwinning. “De luchtbehandelingsinstallatie per gebouw omvat één systeem, met aftakkingen naar de woningen waar de luchthoeveelheden zijn ingeregeld op de toevoer en afzuigventielen. Het is een centraal systeem, met een centrale regeling op de luchtbehandelingskast”, aldus Danen. Alle koop- en huurappartementen zijn aangesloten op een intercominstallatie. Projectleider Elektrotechniek Arno Weys: ‘’De voordeur kan elektrisch worden geopend. In de algemene gangen is gekozen voor LED-verlichting, die op een duurzame manier is voorzien van een schermer- en bewegingsmelder.”

ITN Installatietechniek

Inhaalrace

Over het verloop van het project, vertelt Danen: ‘’De installatiewerkzaamheden verliepen vlekkeloos, maar de planning daarentegen was wel een uitdaging. Omdat het project op de planning achterliep, konden we niet zo snel werken als we hadden gewild. We moesten mee in het tempo van een aantal andere partijen. Dat zorgde in het afbouwstadium voor een gedwongen inhaalrace. Maar natuurlijk is dat helemaal goed gekomen.”

De sfeer van het project werd mede bepaald door de locatie, de voormalige kazerne. Danen: “Iedereen weet wel iets over deze legerplaats. Soms kwam iemand vertellen dat hij hier zijn diensttijd had doorgebracht. Dat maakte dit project heel bijzonder.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.