Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Elias Beeckmankazerne, Ede | Gezond binnenklimaat voor voormalige kazerne

Elias Beeckmankazerne, Ede | Gezond binnenklimaat voor voormalige kazerne

De Elias Beeckmankazerne in Ede is getransformeerd tot appartementen en eengezinswoningen. De kleinschalige appartementengebouwen zijn voorzien van luchtbehandelingskasten die zorgdragen voor een gezond binnenklimaat.

Ned Air, dochter van het Duitse beursgenoteerde Centrotec Sustainable AG, heeft de luchtbehandelingskasten geleverd en op locatie samengebouwd. De toonaangevende fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dak- en pijpventilatoren biedt voor iedere situatie een duurzame luchttechnische oplossing, van standaard tot maatwerk. Daarin is de onderneming uniek. De focus ligt daarbij op een gezond binnenklimaat binnen een bebouwde omgeving. Al meer dan 25 jaar worden de producten van Ned Air met succes toegepast in kantoren, scholen, scheepvaart, woningbouw en de agrarische sector. Ned Air ontwikkelt en produceert alles zelf op de productielocatie in Kampen. Het assemblagebedrijf, één van de grotere spelers in Nederland, wordt doorgaans door installateurs en adviesbureaus ingeschakeld. Wouter Wijma, directeur van Ned Air: “Onze luchtbehandelingskasten zijn modulair opgebouwd en voorzien van standaard componenten die we inkopen bij leveranciers overal in Europa. Onze producten worden normaal gesproken geplaatst door lokale installateurs. Een enkele keer, in speciale gevallen, bouwen we de producten op locatie samen.”

ned-air-kast-met-reflectie-kleiner-formaat-kopieren

Elias Beeckmankazerne

Dat was ook het geval bij de Elias Beeckmankazerne waar Ned Air op verzoek van de opdrachtgever Every Line units op locatie heeft gemonteerd. Dat hiervoor gekozen werd, had alles te maken met de beperkte ruimte op de zolders waar de zeven luchtbehandelingskasten geplaatst moesten worden. Het bedrijf heeft ze op locatie samengebouwd. Daarna kon de installateur verder met het aansluiten op de stadsverwarming. De Every Line units zijn bedoeld voor het ventileren van de appartementen, bovendien zijn de luchtbehandelingskasten uitgerust met een warmteterugwinunit, zodat zo min mogelijk warmte verloren gaat.

“Het bijzondere van deze luchtbehandelingskasten is de compactheid. Ventilatie-units van ruim 2.000 m³/h gaan niet meer door een gewone deur. Vanwege de kleine ruimte moesten we ze hier dus zo compact mogelijk samenstellen. We maken hier gebruik van een door ons gepatenteerde luchtscheidingsmodule (LSM). De bypass is daarbij geïntegreerd in de warmteterugwinningsmodule. Gewoonlijk wordt de bypass er apart naast gebouwd, waardoor de kast groter wordt.” De standaard ventilatie-unit is plug-and-play en kan dus volledig autonoom functioneren. Bovendien is de unit op afstand uitleesbaar. Vaak is het de installateur die daarvoor zorgdraagt, wat tevens geldt voor het onderhoud. Dit systeem heeft echter nauwelijks onderhoud nodig. Een jaarlijkse check waarbij de filters direct worden vervangen, is voldoende.

Het werk is hier, over de diverse gebouwen heen, gefaseerd uitgevoerd. Na een jaar waren alle losse Every Line units geleverd, geassembleerd en geplaatst.

Innovatie

De onderneming werkt continu aan vernieuwing. Zo is de basis van de omkasting van de luchtbehandelingskast al ruim 25 jaar op de Nederlandse markt aanwezig, maar wordt het concept voortdurende verbeterd. Wijma: “Op dit moment staat circulariteit bij ons centraal. Zo zijn we bezig om steenwol dat niet goed recyclebaar is te vervangen door een circulair product, waarschijnlijk geperst papier. Verder zijn onze geluidsdempers voorzien van polyester wol. Dit werkt niet alleen geluiddempend, maar is eveneens hypoallergeen, waardoor er geen negatieve gezondheidseffecten optreden. We gunnen iedereen een gezond binnenklimaat. Alle door ons toegepaste materialen moeten dus gezond en te hergebruiken zijn. Gezondheid is per slot van rekening ons belangrijkste motto!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.