Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Eisen voedselveiligheid en luchtkwaliteit bepalen keuze pompsystemen

Eisen voedselveiligheid en luchtkwaliteit bepalen keuze pompsystemen

Wilo circulatiepomp en drukverhogingsinstallatie voor visverwerker

In een land dat aan de kust en zelfs voor een belangrijk deel onder het zeeniveau ligt, is de consumptie van vis niet alleen een gezonde maar ook vanzelfsprekende zaak. Van alle bekende vissersplaatsen in Nederland is Urk wellicht de bekendste. Hier vinden we het visverwerkingsbedrijf Korf Vis dat recent een nieuw pand betrok. Totec Installatiebedrijf verzorgde daarbij de drinkwater-, proceswater-, klimaat- én luchtbehandelingsinstallatie. Voor de pomptechniek vertrouwde het bedrijf op Wilo.

Nieuwbouw of renovatie brengt voor iedere branche uitdagingen voor de installatietechniek met zich mee. Maar voor sommige branches is die uitdaging nét even wat groter. Neem de visverwerkingsbranche; afhankelijk van de certificering van het bedrijf moet aan bepaalde voorwaarden ten aanzien van hygiëne en voedselveiligheid worden voldaan. Voor Korf Vis in Urk zijn dat de IFS (International Food Standards)- en BRC (British Retail Consortium)-certificaten. Beide standaarden zijn gericht op voedselveiligheid en de kwaliteit van de producten en zijn onder meer gebaseerd op de hygiënecode HACCP, kwaliteitsmanagement, klantfocus en inrichtingseisen.

Proceswater en luchtkwaliteit waarborgen

Cornelis Woord van Totec vertelt hierover: “Eigenaren van gebouwen zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water vanaf de meteraansluiting tot aan het tappunt. Wil je aan die verplichting én aan de grenswaarden van de standaarden kunnen voldoen, dan is een weloverwogen keuze en installatie van leidingen en geïnstalleerde pompen van groot belang. Dat geldt niet alleen voor de drinkwaterinstallatie maar ook voor de proceswaterinstallatie.” Om de installatie te laten voldoen aan deze eisen én risico’s voor de voedselveiligheid en productkwaliteit zoveel mogelijk uit te sluiten, ontwikkelde en engineerde installatiebedrijf Totec de volledige drinkwater-, proceswater-, klimaat- en luchtbehandelingsinstallatie. Daarbij werd veel aandacht gegeven aan de kwaliteit van het proceswater en de luchtkwaliteit in de verwerkingsruimten. Deze zijn immers mede bepalend voor de kwaliteit en voedselveiligheid van de verse visproducten.

“Met name de temperatuur speelt een belangrijke rol”, aldus Cornelis Woord van Totec. “Een continue monitoring van het proceswater en de verwerkingsruimten is dan ook een vanzelfsprekende zaak. Op het moment dat daarbij grenswaarden worden bereikt en bijsturing nodig is, worden de intelligente pompen van Wilo ingeschakeld.” Het betreft daarbij de toerengeregelde pompen van het type Wilo-Stratos en de Wilo-SiBoost Smart 2 Helix serie om de processen binnen de installaties optimaal te kunnen laten functioneren. “Deze pompen zijn daar zeer geschikt voor vanwege de vele instelmogelijkheden op de pomp zelf.”

De Stratos en SiBoost Smart 2 Helix

De Stratos circulatiepomp wordt ingezet voor warmwaterverwarmingen van alle systemen, klimaatinstallaties, gesloten koelkringlopen en industriële circulatie-installaties. Onderscheidend bij deze pomp is de verbeterde energie-efficiëntie-index die kleiner is dan 0,20. Dat is mede te danken aan een hogere systeemefficiëntie met de debiet-begrenzende Q-Limit-functie. Tot de vele overige functies behoren de traploze vermogensaanpassing aan de bedrijfssituatie, de softstart en de instelling van het toerental. Verschillende besturingsingangen maken ook externe besturingsfuncties mogelijk.

De SiBoost Smart 2 Helix is een compacte drukverhogingsinstallatie die bestaat uit verticale, roestvrijstalen hogedrukpompen. De pompen zijn voorzien van een geïntegreerde frequentie-omvormer waarmee een nauwkeurige toerentalregeling mogelijk is. Alle onderdelen die in contact komen met vloeistof zijn corrosiebestendig. De SiBoost Smart 2 Helix is verder uitgevoerd met automatische pompbesturing via de volledig elektronische Smart-Controller (SC). Ook voor de SiBoost Smart 2 Helix is de hoge efficiëntie kenmerkend. Deze wordt mede bereikt door de geoptimaliseerde hydraulische volumestroom die zorgt voor lage drukverliezen. Bovendien bieden de 3D- gevormde waaiers veel minder weerstand tegen de doorstroming van het water dan conventionele systemen met platte schoepen.

Onderscheidende technische ondersteuning

Over de inzet van de producten vertelt Cornelis Woord: “Met de geoptimaliseerde en innovatieve energiebesparingsfuncties stellen de Wilo-pompen steeds weer nieuwe normen voor commerciële HVAC- en drinkwatertoepassingen. Wilo is hierin echt vooruitstrevend. Daarnaast is de technische ondersteuning goed en dat is bij dergelijke projecten een belangrijk punt van onderscheid. De binnen Wilo aanwezige kennis en ervaring zijn bovendien altijd snel en goed toegankelijk.”

www.wilo.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.