Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Eindhovense studenten werken aan het duurzaamste huis
De duurzame woning van team VIRTUe. (Beeld: VIRTUe)

Eindhovense studenten werken aan het duurzaamste huis

Op het complex van de Technische Universiteit Campus in Eindhoven werken studenten aan het duurzaamste huis. Attema, Van Hees en O-Nexus helpen de studenten in de vorm van een innovatieve installatie met een maatwerk groepenkast, inclusief een geïntegreerd energiemanagementsysteem.

Volgend jaar juni vindt in het Duitse Wuppertal de Solar Decathlon 2022 plaats. Daar strijden 18 teams uit 11 verschillende landen om wie de duurzaamste woning kan bouwen. Namens Nederland doet onder meer het team VIRTU/e mee: studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogeschool zorgen voor een duurzame, modulaire woning die begin volgend jaar al naar Duitsland wordt verscheept.

Bij de totstandkoming van deze woning krijgt team VIRTU/e hulp van diverse bedrijven. Zo kreeg Robert Woudenberg, salesmanager Installatie en Bouw bij Attema, van de studenten de vraag of Attema wilde meedenken over de elektrotechnische installatie. “Wij werken graag samen, en zeker met studenten, want we zien hen als de toekomst”, vertelt hij. “Daarnaast krijgen we inspiratie van ze. Daarom hebben we direct deze samenwerking omarmd.”

Energiemanagementsysteem

Om te zorgen voor een goed, slim en uitgewerkt installatieplan voor deze duurzame woning betrok Woudenberg het Tilburgse installatiebedrijf Van Hees. Daarnaast bouwde Attema, in samenwerking met O-Nexus, een groepenkast voor dit project met een uitgekiend energiemanagementsysteem. “Dit systeem is veilig, flexibel en geschikt voor alle huidige en toekomstige prestatienormen”, geeft Woudenberg aan. 

De meetpunten van dit monitoringssysteem zijn volledig afgestemd op het ontwerp van deze woning, die voorzien is van zonnepanelen en -boilers, een warmtepomp en een ventilatiesysteem. “Alle data komen samen in de module van O-Nexus en worden opgeslagen in de O-Nexus Cloud. Zo worden energieverbruik en -prestaties gemonitord, gerapporteerd en geoptimaliseerd. Dit geeft het systeem de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat het energieverbruik met 20 procent daalt”, vertelt Woudenberg. “Op dit moment wordt de meeste energie ’s avonds verbruikt, met het opladen van een elektrische auto, televisie kijken, gamen en het gebruik van de vaatwasser. Dit systeem maakt inzichtelijk wanneer de meeste duurzaam opgewerkte energie beschikbaar is, namelijk overdag. De bewoner kan hier automatisch of zelstandig via een app gebruik van maken en bijvoorbeeld overdag de wasmachine of de vaatwasser aanzetten.”

De duurzame woning heeft een ‘plug & play’-groepenkast voorzien van een uitgekiend energiemanagementsysteem. (Beeld: VIRTUe)

Behalve zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp beschikt de luchtdichte woning ook over een kleine vijver bovenop het dak. Deze vijver is in eerste instantie bedoeld om de planten, die ook op het dak staan, te irrigeren. Daarnaast kan dit water worden gebruikt om de wc door te spoelen, geeft Woudenberg aan. “Een koppeling met Weeronline maakt dit mogelijk. Dit gebeurt als er regen op komst is, want dan wordt de vijver ook weer gevuld.”

Stekerbaar

Vrijdag 8 oktober vond de officiële presentatie plaats van deze duurzame woning. Inmiddels werken de studenten aan optimalisaties. Eén hiervan heeft betrekking op de ‘slimme’ groepenkast, vertelt Woudenberg. “Nu is de groepenkast nog aangesloten met standaard kabels, maar dit moet stekerbaar worden. Hierbij hebben we de hulp gevraagd van het bedrijf Isolectra, dat een uitgebreid assortiment Wieland-producten voert. Dit zijn materialen die zijn ontwikkeld voor ‘plug & play’-installaties voor de woning- en utiliteitsbouw. Ook de groepenkast moet namelijk demontabel zijn.”

Voor Attema is dit project enorm leerzaam geweest, vindt hij. “Dit huis heeft nu een toekomstbestendige installatie, die eenvoudig demontabel en uit te breiden is. Daarnaast is deze duurzame woning voorzien van een ‘plug & play’-groepenkast met een energiemanagementsysteem, waardoor de woning ook energieneutraal is. Dit is een belangrijke stap, want we zijn op weg naar een complete energietransitie. Ik verwacht dan ook in Wuppertal meer nieuwe ontwikkelingen te gaan zien, waarvan wij kunnen leren.” Solar Decathlon 2022 bestaat uit tien wedstrijden, waaronder architectuur, energie, betaalbaarheid, comfort en innovatie. Voor de winnaar staat met name de eer op het spel.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.