Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
<strong>Effectieve energiebesparende maatregelen</strong>
Jonker legt ook de riolering aan.

Effectieve energiebesparende maatregelen

Uitdagend installatiewerk

Het project Republica wordt voorzien van een innovatieve en duurzame smart grid. De gebouwen op de kavel wekken hun eigen energie op via WKO-bronnen en PV-panelen met energiebesparende maatregelen zoals een collectieve warmteterugwininstallatie voor het douchewater.

Republica is een fors project. Het bezorgt de monteurs mooi, uitdagend installatiewerk.

De installaties in Republica worden aangelegd door Jonker bv, Van Dorp Installaties en Schoonderbeek. Jonker neemt hierbij de sanitaire installaties voor haar rekening, Van Dorp de werktuigbouwkundige installaties en Schoonderbeek de elektra-installaties. Genoemde partijen modelleren het project in BIM.

Vertraging en stroomversnelling

Jonker legt de droge blusleidingen aan, evenals de rioleringen, hemelwaterafvoeren en koud- en warmwaterinstallaties, compleet met de levering en montage van het sanitair en de collectieve warmwatervoorzieningen. De voorbereidingen en engineering hiervoor startten reeds in 2019. Tijdens de coronaperiode trad er een vertraging op door het wegvallen van de beoogde hotelier en na het aanhaken van de nieuwe hotelier kwam het project in een stroomversnelling.

De restwarmte van het douchewater wordt opgevangen en teruggewonnen met een collectieve warmtewisselaar.

Short stay-rooms

Met de nieuwe plannen voor de hotelkamers veranderde ook het project voor Jonker. “De kamers zijn nu anders ingedeeld”, vertelt Hendri Otte, directeur/eigenaar van Jonker. “De reguliere hotelkamers zijn omgezet naar short stay-rooms, uitgerust met pantry en vaatwasser. Voor ons betekende dit de nodige aanpassingen in het ontwerp en extra coördinatie met de andere installaties.”

Warmteterugwininstallaties

Bijzonder zijn de warmteterugwininstallaties in het hotel. Hiermee wordt de restwarmte van het douchewater opgevangen en teruggewonnen met een collectieve warmtewisselaar op kelderniveau, waarna de warmte weer wordt toegevoegd aan de boilers. De opwarming naar de eindtemperatuur vraagt zo aanmerkelijk minder energie.

Hemelwaterbuffer

Het groene retentiedak wordt voorzien van een overstort-/buffersysteem. Bij neerslag wordt het water zoveel mogelijk opgevangen en gebufferd op het groene dak. Het overtollige water wordt vertraagd geloosd op de hemelwaterafvoer. Zo wordt overbelasting van het gemeentelijke systeem voorkomen.

Uitdagend installatiewerk

“Republica is voor ons een fors project. We zijn hier twee jaar actief met een grote groep monteurs. Tegelijkertijd is het een kwalitatieve en aansprekende utiliteitsklus. De collectieve warmwatervoorziening, warmteterugwinning en diverse leidingsystemen bezorgen onze monteurs mooi, uitdagend installatiewerk.”

Een specialist

Jonker bestaat dit jaar honderd jaar en is met veertig medewerkers actief in de ‘grote’ Randstad, van Alkmaar tot Den Haag. Otte: “We doen niet van alles wat. We zijn gespecialiseerd in het aanbrengen van sanitaire installaties, zoals collectieve water- en afvoerinstallaties voor woongebouwen, zorginstellingen en bedrijfsgebouwen. Dat levert ons aansprekende projecten op in de nieuwbouw, renovatie en utiliteit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.