Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Eenvoudig maar solide ventilatiesysteem houdt elektronische bandenopslag op temperatuur

In een elektronisch gestuurde bandenopslag in Hellevoetsluis worden door internationale bandengroothandel en distributeur Van den Ban Autobanden B.V. meer dan 1,4 miljoen banden van zo’n 35 merken opgeslagen.

Omdat warme lucht stijgt, heeft J.I. Service b.v. zes grote DVV 1000D4-XP/120°C centrifugaal dakventilatoren en twee kleinere DVC 400-S ventilatoren geïnstalleerd, die warme lucht geforceerd afzuigen.

Tekst Lieke van Zuilekom | Beeld J.I. Service b.v. en Systemair

29 oktober 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In een elektronisch gestuurde bandenopslag in Hellevoetsluis worden door internationale bandengroothandel en distributeur Van den Ban Autobanden B.V. meer dan 1,4 miljoen banden van zo’n 35 merken opgeslagen.

Zowel voor personenwagens, bestelwagens, trailers/caravans als trucks. In de opslag wordt gebruikgemaakt van een uniek en vooruitstrevend intern logistiek systeem, waarmee de banden vrijwel automatisch hun weg naar de laaddocks vinden. Om dit systeem optimaal te laten functioneren, mag de temperatuur in de distributiehal niet te hoog oplopen. Een uitdaging, nu het buiten steeds warmer wordt….

Montage van de DVV centrifugaal dakventilatoren.

Van den Ban Autobanden B.V. maakt gebruik van speciale robots, die alle banden vrijwel automatisch oppakken, opslaan in rekken en in de juiste volgorde picken. De robots beschikken over Central Processing Units (CPU’s/processors) die – wanneer de haltemperatuur te hoog oploopt – oververhit kunnen raken en in storing kunnen gaan. Dat heeft de groothandel tijdens de warme dagen in 2019 en 2018 helaas moeten ervaren. Om herhaling van deze storingen in de toekomst te voorkomen, werd een beroep gedaan op advies- en installatiebedrijf J.I. Service b.v.. “In opdracht van Van den Ban Autobanden B.V. hebben wij onderzocht hoe de klimaatproblemen in de hal efficiënt en zonder al te grote ingrepen ondervangen konden worden”, vertelt DGA Alex van Jole. “Onder meer koelen met airco-units behoorde tot de mogelijkheden. Energetisch is dit echter niet interessant. In plaats hiervan hebben wij geadviseerd om de distributiehal te spoelen met frisse buitenlucht, afkomstig van de lange schaduwzijde van het gebouw. Vervolgens hebben we contact gezocht met Systemair, dat de juiste ventilatoren, gevelroosters en regelkleppen voor dit project heeft geadviseerd en geleverd.”

Omdat warme lucht stijgt, heeft J.I. Service b.v. zes grote DVV 1000D4-XP/120°C centrifugaal dakventilatoren en twee kleinere DVC 400-S ventilatoren geïnstalleerd, die warme lucht geforceerd afzuigen. “De dakventilatoren worden aangestuurd door zes VKGM 800-1000 MOTOR. SHUTT DVV motorgestuurde kleppen”, vertelt Van Jole. “Bovendien hebben we zes SSG 800-1000 SOCKET SILENCER dakopstanden met geluiddempers aangebracht. Twaalf gevelroosters van 2,20 bij 1,40 meter en bijbehorende regelkleppen zorgen voor de aanvoer van voldoende frisse buitenlucht, waardoor de distributiehal continu wordt gespoeld.

Luchthoeveelheid van 335.000 m³/h

In de adviesfase heeft J.I. Service b.v. berekend hoeveel lucht benodigd is om ook bij de meest extreme buitentemperaturen de hal op temperatuur te houden, vertelt Van Jole. “Daarbij kwamen we uit op een luchthoeveelheid van 335.000 m³/h. Omdat deze ventilatievoud bij lagere temperaturen niet nodig is, is het systeem modulerend uitgevoerd. We hebben een besturingssysteem op maat ontwikkeld, die de dakventilatoren in tien stappen (1 tot 10 Volt) kan aansturen. Sensoren meten 24/7 de temperatuur boven- en onderin de distributiehal, op basis waarvan de juiste ventilatiestand wordt bepaald.”

Automatische regeling

Op het moment dat de temperatuur in de distributiehal te hoog oploopt, worden de gevelroosters automatisch opengestuurd en kan de frisse buitenlucht naar binnen stromen. Vervolgens openen ook de kleppen van de dakventilatoren. “De ventilatoren starten altijd op een laagstand. Wanneer dit niet voldoende is om de ruimte te koelen, wordt de stand automatisch opgevoerd. Zodra het gewenste resultaat wordt behaald, zal de installatie weer lager gaan draaien en uiteindelijk uitschakelen”, aldus Van Jole. “In dat geval sluiten ook de kleppen van de ventilatoren en gevelroosters. Hierdoor wordt voorkomen dat het bijvoorbeeld ’s winters te koud wordt. Bij een onverhoopte melding vanuit de brandcentrale gaan de ventilatoren ook automatisch uit en alle kleppen dicht, waarmee de veiligheid in de distributiehal wordt geborgd.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%