Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een zomer vol ventilatienieuwigheden bij Vasco

Een zomer vol ventilatienieuwigheden bij Vasco

Te droog of te koud in huis? Of vervuilde lucht die via het ventilatiesysteem binnenkomt? Vasco biedt de oplossing met drie slimme uitbreidingen voor het balansventilatiesystemen (warmteterugwinning). Tegelijkertijd komt de fabrikant met een vernieuwde versie van het vertrouwde Smiley inregelventiel en handige extra’s voor het Easyflow luchtkanalensysteem. Goed nieuws voor installateurs én eindklanten

De Coronacrisis heeft nog maar eens het belang van een gezond binnenklimaat aangetoond. Daarbij zal het thuiswerk ongetwijfeld nog toenemen. Als we lang binnen zitten, is frisse en gezonde lucht een absolute prioriteit. Precies daarvoor stelt Vasco, als specialist in verwarming en ventilatie, een aantal nieuwe oplossingen voor.

naamloos 7 kopieren

Vasco Bevochtiger: nooit meer droge lucht

Gedaan met kriebelhoest en krakende vloeren: met de Vasco Bevochtiger is de luchtvochtigheid in huis controleerbaar. Vroeger werd droge lucht, een typische winterkwaal, aangepakt met kamerplanten en waterbakjes boven de radiatoren. Vasco komt nu met een veel efficiëntere oplossing. Met de Vasco Bevochtiger aan de waterleiding gekoppeld en geplaatst in de luchttoevoer van het bestaande ventilatiesysteem, achter de warmtewisselaar, wordt binnenkomende lucht onmiddellijk bevochtigd via de bevochtigingsmatrix. De ingebouwde legionellafilter is de eerste bescherming tegen legionella, om de 72 uur wordt er een minimale hoeveelheid water over de matrix verspreid, ook indien er geen bevochtiging nodig is, en dit om stilstaand water te vermijden.

Zelfregelend door vochtsensoren
De eindgebruiker kan de gewenste luchtvochtigheid met het meegeleverde draadloze bedieningspaneel instellen. De Vasco Bevochtiger zal dan vocht toevoegen aan de binnenkomende lucht, afhankelijk van de huidige relatieve vochtigheid in huis en die van de buitenlucht. Het toestel is niet gekoppeld aan de ventilatie-unit en werkt zelfregelend met behulp van vochtsensoren in het toestel zelf en in de ruimte. Om grote verschillen in relatieve vochtigheid op te vangen, kan de bevochtiger tot 5 liter vocht per uur toevoegen aan de binnenlucht.

Volledige spreiding in alle ruimtes
De Vasco Bevochtiger wordt voor de eerste aftakking van het luchtkanalensysteem geplaatst,  zodat alle ruimtes met toevoerlucht genieten van de vochtregulerende werking. Het jaarlijkse vervangen van de vochtmatrix kan eenvoudig door de eindgebruiker zelf gebeuren. Het toestel geeft automatisch aan wanneer dit gewenst is.

De nieuwe Vasco Bevochtiger kan in alle balansventilatiesystemen worden ingebouwd, zolang er aan enkele technisch vereisten voldaan is: luchttoevoerkanaal van minstens 150 mm breed, toegang tot een stopcontact en watertoevoer en -afvoer.

naamloos 8 kopieren 2

Vasco Koeler: fris ventileren in de zomer

In woningen die met een balansventilatiesysteem uitgerust zijn, merk je wel eens dat de warme buitenlucht die in de zomer via de ventilatie binnenkomt tot ongewenste temperatuurstijgingen en zelfs tot oververhitting kan leiden. Vasco biedt nu een eenvoudige oplossing met de Vasco Koeler. Dit toestel wordt in het afvoerkanaal van het ventilatiesysteem geplaatst, vlak voor de warmtewisselaar. Zo koelt de  Vasco Koeler de afvoerlucht via een op de waterleiding aangesloten filtermatrix, voordat deze via de warmtewisselaar naar buiten gaat. De binnenkomende verse lucht wordt vervolgens afgekoeld via de warmtewisselaar.

Slimme combinatie met Vasco Bevochtiger
De Vasco Koeler kan in bestaande balansventilatiesystemen worden ingebouwd. Het is bovendien mogelijk om Vasco Koeler te combineren met de Vasco Bevochtiger. De eindgebruiker kan dan werken met één regelsysteem voor beide toestellen, wat een interessant prijsvoordeel oplevert. Het jaarlijkse vervangen van de filtermatrix kan, net als bij de Vasco Bevochtiger, door de eindgebruiker zelf gebeuren.

naamloos 9 kopieren

Vasco Actief Koolfilter: zorgeloos ademhalen

Veel mensen met een ventilatiesysteem stellen zich de vraag: wat met de ventilatie, en vooral wat met de luchtkwaliteit in huis als de buurman hout aan het stoken is? Of als er veel vervuilend autoverkeer langs mijn huis voorbij komt? Geen zorgen: Vasco brengt de Vasco Actief Koolfilter op de markt, een toevoeging voor balansventilatie die stikstof (NOx) en zwaveloxide uit de lucht filtert. De filter komt rechtstreeks aan de luchtinlaat van het ventilatiesysteem, tussen de dakdoorvoer en de aanzuig van de ventilatie. Dit is ook de ideale oplossing wanneer de inlaat van de ventilatie bvb. in de nabijheid van een schoorsteen staat. Je kan ook kiezen om de actief koolfilter te vervangen door een fijnstoffilter die ongeveer 90% van de fijnstofdeeltjes kleiner dan 1µm uit de lucht filtert.

Geen schadelijke stoffen of hinderlijke geurtjes
Met de Vasco Actief Koolfilter hoeft de eindgebruiker zich geen zorgen meer te maken over vervuilde lucht die binnenkomt in huis. Bovendien filtert het systeem niet alleen schadelijke stikstof- en zwaveldeeltjes uit de lucht, maar ook hinderlijke geuren. Zo vormt de Actief Koolfilter de basis voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. Ook deze uitbreiding is trouwens perfect te combineren met de Vasco Bevochtiger en de Vasco Koeler.

Optimalisatie Smiley inregelventiel

Het vertrouwde Vasco Smiley inregelventiel, een vaste waarde bij installateurs en eindklanten, krijgt een grondige update. De Smiley 2.0 vervangt vanaf deze zomer het huidige inregelventiel en biedt zowel technische als esthetische voordelen. Zo wordt het, voor zowel toevoer- als afvoeraansluitingen met een diameter van 125mm, kinderspel om het benodigde luchtdebiet in een ruimte in te regelen op basis van de installatieplannen van Vasco. Deze handige oplossing, met verschillende regelstanden in functie van de drukverliezen, werd nu op drie vlakken grondig verbeterd.

Betere luchtgeleiding
Een eerste kenmerk is de verbeterde luchtgeleiding dankzij twee nieuwe luchtgeleiders. De ventilatielucht botst niet meer op een vlakke plaat met een slingereffect tot gevolg, maar stroomt zeer geleidelijk via het plafond. Dit beperkt niet alleen het risico op tocht tot een minimum, maar zorgt er ook voor dat de hele ruimte snel en doeltreffend geventileerd wordt.

Nauwkeurigere instellingen met tussenstanden
Om nog beter in te spelen op elke afzonderlijke situatie, kreeg de Smiley 2.0 ook extra inregelstanden. Tussen de oorspronkelijke regelstanden werden telkens extra tussenstanden toegevoegd, waardoor de installateur tien mogelijkheden ter beschikking heeft, afhankelijk van installatieplannen die door Vasco aangeleverd worden. Zo is het nu perfect mogelijk om de Smiley 2.0 op bv. 5.3 in  te stellen met de nauwkeurige tussenstappen.

Meer designkwaliteit
Ook het design werd geoptimaliseerd en dat zal vooral de eindklant weten te waarderen. De binnenzijde van het Smiley 2.0 is helemaal wit gemaakt, waardoor het inregelventiel vanop afstand nauwelijks zichtbaar is achter de afwerkingsplaat. Bovendien steekt de nieuwe Smiley 2.0 amper één millimeter uit het plafond, tegenover 5 mm bij de huidige  Smiley. De afwerking blijft hetzelfde design (4 types) zoals je gewend bent, met ook dezelfde openingen om een optimale luchtverdeling te garanderen.

naamloos 10 kopieren

Extra Easyflow-componenten op vraag van installateurs

Een compact kruispunt en een handige korte bocht van 90°: twee nieuwe uitbreidingen voor het gamma Vasco Easyflow-kanalen die het installatiegemak voor de professional een stuk verhogen. Wat als ventilatiekanalen voor afvoer en toevoer elkaar kruisen? De kans is klein dat er 12 cm chape voorzien is op de bovenverdieping van een nieuwbouw of renovatie. Dit probleem wordt in de praktijk vaak opgelost door een toevoerkanaal rondom de afvoerkanalen te plaatsen zodat er één heel lang kanaal ontstaat, wat natuurlijk niet ideaal is. Vasco biedt nu een slimme oplossing met het innovatieve Easyflow kruisstuk om kruisingen te kunnen maken én tegelijkertijd de hoogte beperkt te houden tot maximum 65mm.

Geen drukverhoging of geluidsoverlast
Waar twee ventilatiekanalen elkaar kruisen worden ze minder hoog, maar ook breder, waardoor de interne oppervlakte gelijk blijft en de optimale werking van het ventilatiesysteem gegarandeerd blijft, zonder drukverhoging of geluidsoverlast. De kruisstukken worden per twee geleverd, maar kunnen perfect ook apart gebruikt worden. Als er bijvoorbeeld in een vals plafond slechts 4 cm beschikbaar is om langs een balk te passeren, kan de installateur het ventilatiekanaal met behulp van het kruisstuk makkelijk onder de balk door laten gaan.

naamloos 11 kopieren

Korte bocht van 90°
Een bijkomende uitbreiding van het gamma, die veel installateurs graag zullen verwelkomen, is de horizontale bocht van 90°. Deze compacte bocht is ideaal op plaatsen met weinig ruimte. De bochten zijn door de installateur makkelijk in te korten in drie verschillende lengtes, waarbij de installateur bij het afsnijden van een stuk alleen de rubberen dichting moet omleggen. De bochten worden per drie geleverd, inclusief bijpassende ophangbeugels. Met deze laatste nieuwe uitbreiding op vraag van installateurs, is het Vasco Easyflow luchtkanalensysteem voortaan nog installatie- en gebruiksvriendelijker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.